Läkare utan gränser. Läkare Utan Gränser ( Médecins sans frontières   MSF ) / LÄKARE UTAN GÄNSER
Övergreppen inom biståndssektorn

Läkare utan gränser: 24 fall av sexuella övergrepp 2017

Läkare utan gränser agerade på 24 fall av sexuella trakasserier och övergrepp förra året, skriver AFP. Under året fick organisationen 146 larm varav den reagerade på 24 fall som ledde till att 19 anställda på Läkare utan gränser fick sparken.
Hjälporganisationens uttalande kommer efter det att den brittiska välgörenhetsorganisationen Oxfam kritiserats för hur den hanterat en sexskandal i samband med jordbävningskatastrofen på Haiti 2010.

Toppnyheter

Odaterat fotografi av diktatorn Kim Jong-Un, från nordkoreanska myndigheter. Ledaren inspekterar ett järnvägsbygge. ????? / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Nordkorea: Olyckligt att USA ställt in planerat möte

Att USA ställt in det planerade mötet med Nordkorea är ”olyckligt”, säger diktaturen i ett uttalande enligt The Guardian. Landet uppger fortfarande att det är öppet för att genomföra mötet.
– Vi uttrycker vår vilja att sitta ner, ansikte mot ansikte, med USA och lösa problem när som helst och i vilken form som helst, säger Nordkoreas vice utrikesminister Kim Kye-Gwan i uttalandet.
The Guardian skriver att Nordkorea genom sitt svar försöker placera skulden för den uppkomna situationen på USA. Landet har konsekvent försökt framställa sig som den part som driver på framgångar.
Donald Trump meddelade plötsligt i går att samtalen, som skulle ha hållits den 12 juni i Singapore, ställs in. Officiellt heter det att Nordkoreas ”ilska och öppna aggression” är grund för beslutet. Källor har också uppgett att Nordkorea inte dykt upp vid förberedande möten.

2 tim
Nordkoreakrisen

Tv: Här sprängs tunnlarna vid Nordkoreas testplats

I går fick utländska journalister bevittna när tre tunnlar som enligt Nordkorea var avsedda för kärnvapenprov sprängdes. Journalister från Sydkorea, USA, Storbritannien, Ryssland och Kina var på plats.
Enligt Sky News korrespondent befann reportrarna sig 500 meter från detonationen.
– Man kände värmen, sa han i en kommentar till den egna kanalen.
Enligt The Telegraph fokuserade sprängningarna på tre tunnlar och flera byggnader i omgivningarna. Nordkorea höll en ceremoni efteråt där företrädare för kärnvapenprogrammet närvarade.
– Problemet är att vi är journalister, inte kärnteknikexperter, sa CBS korrespondent Ben Tracy som pekade på att inga oberoende experter kunnat verifiera att Nordkorea hållit sitt löfte om att förstöra testplatsen.

1 tim
Donald Trump NICHOLAS KAMM / AFP
Trumps USA Nordkoreakrisen

Trump efter inställda mötet: ”Militären är redo”

Den amerikanska militären är redo om Nordkorea skulle göra något dåraktigt eller vårdslöst. Det säger Donald Trump efter torsdagens beslut om att ställa in mötet med den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un, rapporterar flera medier. Samtidigt öppnade han för fortsatt dialog med Kim Jong-Un, och uteslöt inte att mötet kan hållas vid ett senare tillfälle.
– Om Kim Jong-Un väljer att delta i konstruktiva samtal och handlingar så är jag redo, sa Donald Trump.
Till dess kommer USA att sätta press på landet och fortsätta sina hårda sanktioner, meddelade presidenten.

Igår 17:05
Läs mer om Nordkoreakrisen
Valet 2018 MP-kongressen 2018
Per Gahrton.  Andreas Hillergren/ TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 MP-kongressen 2018

Per Gahrton vill se MP i opposition – sågar S

I dag inleder Miljöpartiet sin kongress i Västerås och en viktig fråga blir hur partiet ska agera efter valet, skriver Dagens Nyheter.
EU-parlamentarikern Max Andersson har lagt fram en motion om att partiet borde vända sig mer mot Vänsterpartiet än Centerpartiet, vilket har skapat splittring inom partiet. En del medlemmar vill nu i stället ställa sig helt utanför en regering om de nuvarande opinionssiffrorna håller i sig.
– När man är i opposition kan man mycket tydligare tala om för väljarna vad man egentligen skulle vilja, säger det tidigare språkröret Per Gahrton.
Han riktar samtidigt hård kritik mot hur Socialdemokraterna behandlat MP som regeringspartner.

11 min
Isabella Lövin. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 MP-kongressen 2018

Lövin om flygskatt: Kanske inte läge för höjning

När Miljöpartiet samlas till kongress i helgen kommer fokus att ligga på en mer radikal miljö- och klimatpolitik, skriver TT. Inte minst gäller det Grön Ungdoms förslag att dubbla den nyligen införda flygskatten.
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin tror att det kommer att bli diskussioner om förslaget, men att det inte lär prioriteras av partistyrelsen.
– Vi har en rad andra förslag på flygområdet som vi ännu inte har genomfört, så partistyrelsen tycker att det kanske inte är läge att höja flygskatten ännu, säger Lövin.

Igår 11:31
Läs mer om MP-kongressen 2018
TT
Nordkoreakrisen: Omvärldens reaktioner

Omvärlden oroas – manar till fortsatt fredlig dialog

Den ryske presidenten Vladimir Putin beklagar att Donald Trump har ställt in det planerade mötet med Kim Jong-Un och hoppas att ett möte mellan länderna fortfarande kan bli av. Det sa han på torsdagen vid en gemensam presskonferens med den franske presidenten Emmanuel Macron, som även han beklagade beslutet.
– Vi hade hoppats på tydliga steg mot avspänning på den koreanska halvön och en början på kärnvapennedrustning, sa den ryske presidenten enligt AFP.
FN:s generalsekreterare Antonio Guterres uttrycker ”djup oro” över utvecklingen. Sveriges utrikesminister Margot Wallström manar båda parter till att visa återhållsamhet och fortsätta dialogen: ”Diplomati är den enda vägen framåt för att nå en fredlig lösning”, skriver hon på Twitter.

Igår 21:50
Ett mynt som gjordes för det nu inställda mötet mellan Trump och Kim STR / AFP
Trumps USA Nordkoreakrisen: Omvärldens reaktioner

Analys: Trump och Kim lyckades inte kommunicera

USA:s och Nordkoreas havererade försök till ett möte liknar filmen Lost in Translation, som skildrar språkförbistringen när en amerikansk skådespelare irrar runt i Tokyo. Det menar Wall Street Journals Gerald F. Seib i en analys. Mötet mellan länderna ställdes in då ledarna inte lyckades kommunicera, anser han.
CNN:s Chris Cillizza skriver om hur Donald Trump både vill medla fred på koreanska halvön och samtidigt bli erkänd som en tuff förhandlare som inte tappar ansiktet. I valet mellan att skriva historia och att undvika att göra en dålig deal så väljer Donald Trump det senare, enligt hans analys.
New York Times och Politico har gått igenom brevet till Kim Jong-Un rad för rad och pekar på att Donald Trump fortfarande håller dörren öppen för fortsatt dialog.

Igår 19:02
Arkivbild Kim Kyung-hoon / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Nordkoreakrisen: Omvärldens reaktioner

Sydkorea om inställda mötet: ”Djupt beklagligt”

Sydkoreas president Moon Jae-in beklagar att USA:s möte med Nordkorea är inställt, rapporterar AFP
– Kärnvapennedrustningen på den koreanska halvön och en varaktig fred är en historisk uppgift som inte kan ges upp eller fördröjas, sa presidenten vid ett nationellt säkerhetsmöte på torsdagen.
Sydkorea, som har varit delaktigt i att få till stånd ett möte mellan USA och Nordkorea, tycktes oförberett på Donald Trumps beslut på torsdagen att ställa in det planerade mötet. Det skriver Washington Posts Tokyo-korrespondent Anna Fifield på Twitter.

Igår 16:04
Läs mer om Nordkoreakrisen: Omvärldens reaktioner