Läkarens råd i kräktider: ”Skippa handspriten”
Det bästa sättet att ducka årets vinterkräkssjuka är att tvätta händerna med tvål och vatten – ofta. Det säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare vid Region Uppsala, till P4 Uppland.
Hans råd för den infektionsrädda är också att skippa handspriten, eftersom det helt enkelt inte biter på den här typen av virus. Caliciviruset är ett ”naket” virus, som saknar det hölje som handspriten fungerar mot.
I övrigt råder Nöjd att städa ordentligt om någon i hushållet drabbas eftersom viruset kan ligga kvar på ytor länge.
– Så fort man har någon som är sjuk i familjen är det viktigt att den personen inte lagar mat till andra, säger smittskyddsläkaren.
Fakta om vinterkräksjuka
- Calicivirus som orsakar vinterkräksjuka är mycket smittsamt. En sjuk person kan utsöndra stora mängder virus i avföringen och genom kräkningar.
- Viruset kan överleva länge i miljön och smitta från till exempel textilier.
- Inkubationstiden är 12–48 timmar. Symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Man kan också vara bärare av viruset utan att ha symtom.
- Viruset kan spridas på olika sätt – genom direkt eller indirekt kontakt med smittade personer, via livsmedel som hanterats och förorenats av en smittad person, eller som förorenats med avloppsvatten.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen