Vinterkräksjukan är här – var femte har ett skydd
Säsongen för vinterkräksjuka är igång och antalet fall väntas öka den närmaste tiden, enligt Folkhälsomyndigheten.
Vinterkräksjukan är mycket smittsam. Viruset kan finnas kvar i dagar på ytor och står emot de flesta typer av handsprit och desinfektionsmedel. Rådet är att tvätta händerna noga med tvål och vatten.
Ungefär var femte har dock en genuppsättning som gör att de klarar sig bra mot att bli sjuka i den vanligaste formen av vinterkräksjuka. Det säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare på Västra Götalandsregionen, till P4 Sjuhärad.
Men hur vet man om man är en av de lyckliga?
– Om man aldrig upplevt hur det är att ha vinterkräksjuka när man är vuxen kan man vara ganska säker, säger Wahlberg till P4 Sjuhärad.
Fakta om vinterkräksjuka
- Calicivirus som orsakar vinterkräksjuka är mycket smittsamt. En sjuk person kan utsöndra stora mängder virus i avföringen och genom kräkningar.
- Viruset kan överleva länge i miljön och smitta från till exempel textilier.
- Inkubationstiden är 12–48 timmar. Symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Man kan också vara bärare av viruset utan att ha symtom.
- Viruset kan spridas på olika sätt – genom direkt eller indirekt kontakt med smittade personer, via livsmedel som hanterats och förorenats av en smittad person, eller som förorenats med avloppsvatten.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen