Läkarintyg ska inte väga tyngre vid sjukskrivning
Trots att läkare anser att en person är för sjuk för att kunna jobba kan Försäkringskassan ändå besluta att personen är frisk nog, vilket skapat förvirring. Nu har regeringens utredare Marina Tuutma kommit fram till att läkarens sjukintyg trots det inte bör väga tyngre.
– Läkarintyget väger redan väldigt tungt och utan att ändra hela sjukförsäkringssystemet så går det inte att ge det större tyngd än vad det har i dag, sa hon i samband med att utredningen lämnades över till äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).
Utredningen föreslår flera åtgärder, bland annat att Försäkringskassan och Socialstyrelsen bör klargöra vilket innehåll som ska finnas i läkarintyget.
Lättare att få sjukpenning
Försäkringskassan bedömer arbetsförmågan och inte sjukdomen.
De första 90 dagarna (tre månaderna) har man rätt till sjukpenning om man inte kan utföra sitt vanliga arbete eller ett annat tillfälligt arbete hos arbetsgivaren.
Efter 90 dagar ges sjukpenning om man inte kan utföra något arbete alls hos arbetsgivaren.
Efter 180 dagar (ett halvår) ges sjukpenning för den som inte kan arbeta över huvud taget. Anser Försäkringskassan att man är kapabel till att arbeta i ett annat yrke där sjukdomen eller funktionsnedsättningen inte är ett hinder kan man nekas sjukpenning.
Sedan 2021 finns det dock undantag, bland annat i fall det är troligt att personen kan komma tillbaka till sin tidigare arbetsplats inom ett år. Om det finns särskilda skäl kan sjukpenning beviljas som längst fram till dag 550, det vill säga 1,5 års sjukskrivning.
Källa: Försäkringskassan