Hem
Kanadas generalguvernör Julie Payette och Rwandas kommunikations- och innovationsminister Paula Ingabire.

Landssorg när Rwanda hedrar folkmordets offer

I dag inleder Rwanda hundra dagars landssorg till minne av de över 800 000 människor som dog under folkmordet i landet 1994, rapporterar France 24.

En rad ceremonier kommer att hållas den första veckan. Bland annat ska president Paul Kagame lägga en krans vid förintelsens minnesplats, Gisozi. Där har kvarlevor från över en halv miljon människor begravts.

På söndagseftermiddagen deltar omkring 2 000 människor i en minnesmarsch i Kigali, från parlamentet till den nationella fotbollsarenan där ljus ska tändas vid en kvällsvaka.

Representanter från flera länder deltar under dagens ceremonier. EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Kanadas generalguvernör Julie Payette är två av dem. Även Belgiens president Charles Michel har anlänt.

bakgrund
 
Folkmordet i Rwanda
Wikipedia (sv)
Folkmordet i Rwanda var ett folkmord som begicks på mer än 800 000 människor av folkgruppen tutsier och de hutuer som motsatte sig folkmordet. Det pågick från den 6 april 1994 till mitten av juli samma år. De ansvariga för detta folkmord anses främst ha varit hutuer, ledda av det ultranationalistiska regeringspartiet MRND, och hutunationalistiska milisgrupper som stöddes av ledande personer inom regeringen och militären. FN och länderna i västvärlden har fått hård kritik för sitt agerande under folkmordet. FN:s närvaro i landet var minimal redan från början och i takt med att våldsamheterna i landet eskalerade och trots att FN var väl medvetna om vad som pågick i landet skickades militärpersonal tillbaka. De europeiska soldater som skickades dit hade bara till uppdrag att föra ut sina landsmän ur landet för att sedan även själva dra sig tillbaka.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen