En gravid indisk kvinna undersöks. Rajesh Kumar Singh / TT NYHETSBYRÅN
Indiens oönskade flickor

Larmet: 216 pojkar föddes – men inte en enda flicka

På tre månader föddes inte en enda flicka i 132 olika byar i distriktet Uttarkashi i norra Indien, skriver Times of India. Under samma period föddes 216 pojkar.

Det kan vara en slump – men siffrorna väcker misstanke, säger distriktsdomaren Ashish Chauhan.

– Vi kommer att kontrollera siffrorna och aktiviteterna i alla dessa byar under de närmaste sex månaderna och kommer att vidta strikta åtgärder mot byarnas hälsoarbetare om situationen inte förbättras, säger han.

Det är olagligt att ta reda på fosters kön i Indien sedan 1994, men DN skriver att problemet ändå växer i flera delar av landet och att många flickfoster aborteras.

Uttarkashi, Indien

Toppnyheter

Män i Kabul bär kistor för offren för lördagens attack MOHAMMAD ISMAIL / TT NYHETSBYRÅN
Våldet i Afghanistan

En av de värsta attackerna någonsin i Afghanistan – nu ifrågasätts fredssamtalen

Lördagens attack i Afghanistan, då 63 bröllopsgäster dödades av en självmordsbombare, är en av landets värsta sedan kriget med talibanerna började för 18 år sedan, skriver AFP.

Trots att talibanerna säger att de inte ligger bakom attacken ifrågasätts nu fredssamtalen mellan terrororganisationen och USA från flera håll. Det skriver Reuters som bland hänvisar till den afghanska journalisten Tabish Forugh.

”De är skyldiga i det afghanska folkets ögon. De har förvandlat ett land med 30 miljoner invånare till ett slakthus”, skriver Forugh.

1 tim
Skor som lämnats kvar i lokalen efter attentatet Rafiq Maqbool / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Kvinnor och barn bland offren: ”Skrek och grät”

Kvinnor och barn finns bland offren för explosionen vid en bröllopsfest i Kabul på lördagskvällen. Det uppger en talesperson för landets inrikesminister Nasrat Rahimi, skriver Reuters.

63 människor dog och 182 skadades i explosionen som inträffade i vad som beskrivs som en fullpackad festlokal. Mohammad Hasan, som bor i området, rusade till platsen för att hjälpa till efter explosionen.

– Jag såg kvinnor och barn som skrek och grät, berättar han för nyhetsbyrån.

3 tim
Läs mer om Våldet i Afghanistan
Illustrationsbild Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapporterna om skolan

”Sommarlovet är på tok för långt – borde kortas”

Opinion Det är hög tid att tänka om kring sommarlovet, menar oberoende liberala Blekinge Läns Tidning i en ledare. Tio veckor är ”på tok för lång tid”, menar tidningen som hänvisar till forskning som pekar på att mer undervisningstid i ung ålder förbättrar barns kognitiva utveckling.

”Om man bortser från nostalgiska trevlighetsargument som går ut på att det är roligt för barn att vara lediga länge är det svårt att se varför vårt tungrodda system borde bevaras”, skriver tidningen.

Även oberoende borgerliga Corren har tagit upp ämnet i en ledare. Visserligen är ”sommarlov” ett av svenskans vackraste ord, men i dag är traditionen från 1842 års folkskolestadga otidsenlig, menar tidningen.

3 min
Andrea Meiling/illustrationsbild.  Lärarförbundet/TT.
undefined

Engagerade föräldrar ett växande problem i skolan

Lite för engagerade föräldrar har blivit ett växande arbetsmiljöproblem för lärare – samtidigt som skolorna på andra håll sliter för att få föräldrar att bry sig om barnens skolgång, rapporterar Göteborgs-Posten.

Andrea Meiling, ordförande för Lärarförbundet i region väst säger att vissa föräldrar i välbärgade områden anser sig ligga ”skyhögt över läraren” och därmed har rätt att lägga sig i arbetet. Hon får medhåll av läraren Matts Tohver i Torslanda.

– Jag tror att föräldrarna har lärt sig att de är köpare av en tjänst och förväntar sig kunna påverka, säger han.

2 tim
Läs mer om Rapporterna om skolan
Helg Långläsning
Google i Mountain View, Kalifornien Marcio Jose Sanchez / TT NYHETSBYRÅN
Helg Långläsning

Öppet samtalsklimat gav Google tre år av misär

Genom åren anses Google ha gynnats av det öppna samtalsklimatet på företaget. Anställda som haft andra åsikter än ledningen har uppmanats att framföra sina synpunkter. Men under de tre senaste åren har den ”fritänkande atmosfären” lett till djupa motsättningar bland personalen, skriver Wired i ett långt reportage.

Magasinet har pratat med 47 personer som är eller varit anställda på Google. De beskriver hur misstron och besvikelsen bland personalen har växt, bland annat genom polariserande debattinlägg på interna forum.

Läs texten i länken nedan.

27 min
undefined

Porrstjärnan gjorde succé – tjänade bara några tusen

Mia Khalifa blev på kort tid världens mest sökta porrstjärna på nätet, men tjänade bara några tusen dollar på sin medverkan i filmerna, skriver Washington Post i ett långt reportage om de tuffa villkoren inom porrindustrin.

Trots att Khalifa nu försöker byta bransch är det svårt för henne att tvätta bort ryktet, säger hon.

– Det känns som att jag sitter fast i kvicksand. Det finns fortfarande miljoner människor som tror att jag bara gjort porr de senaste fem åren.

Men Alec Helmy, vd och utgivare för porrnyhetssajten XBiz tror inte att Khalifas öde väcker några större sympatier:

– De vet exakt vad de ger sig in på. Det är den hårda verkligheten inom porr, säger han.

Läs hela reportaget i länken nedan.

3 tim
Vladimir Putin. Alexander Zemlianichenko / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Från KGB-byråkrat till president med kultstatus

När Boris Jeltsin utnämnde Vladimir Putin till Rysslands premiärminister hade den tidigare KGB-byråkraten inte haft några som helst politiska ambitioner. Nästan exakt 20 år senare har han förändrat Ryssland i grunden – och fått närmast kultstatus bland sina anhängare, skriver The Independent i ett långt reportage om hans tid vid makten.

Trots den senaste tidens demonstrationer är Vladimir Putin den mest populära politikern i Ryssland – där 80 procent av landets befolkning fortfarande tycker att han gör ett bra jobb.

Läs texten i länken nedan.

4 tim
Läs mer om Helg