Silvana Vretoska Privat/TT
Debatten om äldrevården

Larmet från hemtjänsten: Kollegor gråter på jobbet

Göteborgs stad behöver lösa arbetsmiljöproblemen inom hemtjänsten före 1 maj – annars väntar vite på en miljon kronor, skriver GP. Men enligt skyddsombudet Silvana Vretoska händer ingenting.

– De har inte tagit fram en enda åtgärd, säger hon till tidningen.

Några av problemen som måste åtgärdas är krånglande mobiltelefoner och att personalen har tid att ta sig mellan brukarna.

Silvana Vretoska berättar att flera anställda i hemtjänsten i Göteborg satt ett datum då de kommer att säga upp sig och att ”kollegor gråter i trappuppgångar”.

Läs mer

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska åtgärderna
Lena Hallengren, Stefan Löven och Isabella Lövin. Regeringen
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Stefan Löfven: ”Råd från myndigheter inga lösa tips – ska följas varje minut”

Statsminister Stefan Löfven (S) fortsätter att påminna om vikten av att hålla distans och följa myndigheternas råd under coronakrisen.

– Allmänna råd från myndigheter är inga lösa tips, de ska följas varje minut, sa Löfven på en presskonferens under tisdagen.

Presskonferensen handlade i övrigt framför allt om den nya proposition som regeringen nu lagt fram om utökade maktbefogenheter under krisen. Socialminister Lena Hallengren förklarade att lagen under en begränsad period gör att regeringen nu exempelvis kan stänga hamnar och köpcenter, samt omfördela vårdresurser. Hon sa att det gör att Sverige nu har större möjligheter att agera under den fortsatta krisen.

– Vi måste vara beredda på att det kan bli värre, sa hon.

1 tim
Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven (S) och Vice Statsminister Isabella Lövin (MP). Erik Simander / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Den nya lagen gör Sverige lite sämre

Den nya nödlagen som ger regeringen utökade befogenheter under coronakrisen riskerar att göra Sverige lite sämre, skriver Aftonbladets Lena Mellin i en analys. Hon frågar sig hur stort behovet av lagen faktiskt är eftersom nästan all verksamhet redan ”lagt ned sig själv” sedan krisen började.

Hon skriver också att lagen riskerar att politisera den svenska krisberedskapen.

”Den som gapar högst och mest populistiskt får som den vill, även om det egentligen är helt onödigt - eller till och med fel”, skriver Mellin.

Även Expressens Viktor Barth-Kron ifrågasätter lagen.

”Vilket köpcentrum skulle trotsa en myndighetsrekommendation om att stänga?” frågar han sig bland annat.

7 min
Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD). Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brett politiskt stöd bakom den nya krislagen

Flera partier hade uttryck missnöje med förslaget till ny krislag som ska ge regeringen större befogenheter att agera mot coronavirussmittan. Men efter dagens möte mellan socialminister Lena Hallengren (S) och de övriga partierna var uppslutningen bakom lagen bred, skriver DN.

M, KD, SD och V var alla nöjda med att riksdagen ska få möjlighet att pröva och stoppa alla beslut regeringen fattar enligt den nya lagen. M och KD hade också krävt att det skulle framgå tydligare hur företag som drabbas av besluten ska kompenseras.

– Vi har blivit hörsammade. Det är viktigt att den som blir drabbad av beslut till följd av detta kan få någon form av kompensation, sa Ebba Busch.

M-ledaren Ulf Kristersson ville dock ännu inte säga om han var nöjd med hur förslaget justerats på den punkten.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska fallen
Illustrationsbild. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska fallen

Smitta på hälften av Stockholms äldreboenden

På 49 av Stockholms hundra äldreboenden har det förekommit coronavirussmitta. Det skriver DN med hänvisning till siffror från stadsledningskontoret.

Enligt SVT har 632 personer på boendena smittats och 150 hittills dött. Enligt kommunikatör Malinda Flodman är det största bekymret att det råder brist på skyddsmaterial, som andningsskydd och munskydd.

Tidigare i dag kommenterade statsepidemiolog Anders Tegnell det faktum att Norge har lägre spridning på äldreboenden än Sverige. Han sa att Sverige nu har en dialog med Norge för att ta reda på vilka faktorer som gör att de norska äldreboendena är mindre drabbade, skriver TT.

42 min
Marina Bergstrand, MSB. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

MSB: Försök att hålla begravningar skyndsamt

Människor vars anhöriga dör under coronakrisen uppmanas att inte vänta med att hålla begravning.

– Försök att hålla begravningen skyndsamt för en mindre krets, och håll en större minnesceremoni vid ett senare tillfälle, sa Maria Bergstrand, enhetschef för operativ ledning på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) på dagens presskonferens.

På presskonferensen meddelade också statsepidemiolog Anders Tegnell att dödssiffran till följd av coronaviruset i Sverige nu är 591 och att antalet dödsfall ligger på runt 40 per dygn.

2 tim
Anders Tegnell intervjuas.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över 100 nya dödsfall i covid-19 sedan måndagen

Totalt 591 svenskar har dött efter att ha smittats av coronaviruset – en ökning med 114 fall sedan måndagen. Det framgår av Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens.

Sedan några dagar tillbaka har dock antalet intensivvårdspatienter minskat, något som statsepidemiolog Anders Tegnell kallar ”ett gott tecken”.

Han uppmanar ännu en gång svenskarna att hålla avståndet och undvika onödiga resor.

– Tänk på att sjukvården är ansträngd om ni rör er ute i landet.

Totalt har 7 693 personer bekräftats smittade i landet.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Lars Løkke Rasmussen. Olivier Matthys / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Norden

Danmarks ex-statsminister: Borde ha gjort som Sverige

Danmarks förre statsminister Lars Løkke Rasmussen är osäker på om den danska strategin för att stoppa coronavirusets spridning i landet är den rätta. Det skriver han i en debattartikel i tidningen Berlingske.

Han är nämligen orolig över vad som kan hända om det danska samhället inte återgår till det normala snart, med ett ekonomiskt bakslag som enligt Rasmussen skulle få finanskrisen 2008 att likna ”ett skvalp i badkaret”.

I ställt sneglar han mot de lättare åtgärder som Sverige har vidtagit.

”Kanske borde vi istället lita på danskarna, som man i Sverige vågar lita på svenskarna”, skriver han.

1 tim
Solberg. Arkiv. Lise Åserud / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Solbergs besked: Samhället öppnas gradvis efter påsk

Den 20 april öppnas åter Norges förskolor, en vecka senare kan även låg- och mellanstadiebarnen gå tillbaka till skolorna. Det meddelar statsministern Erna Solberg på en pressträff under tisdagen.

Däremot kommer inte större idrottsevenemang kunna arrangeras före 15 juni, ett beslut som kan komma att omprövas i maj.

– Vi börjar öppna upp, men vi kan inte bli oförsiktiga, säger Solberg.

– Smittan har planat ut men vi kan inte sänka axlarna och börja leva som förr. Vi har långt kvar till halvtid men med bra samarbete kommer vi ha kontroll över viruset. Vi fortsätter på samma spår.

1 tim
Skylt vid förskola/Erna Solberg. TT
undefined

Källor: Norska skolor öppnar inte efter påsk

Norska skolor och förskolor kommer inte att öppna igen direkt efter påsk, enligt källor till NRK.

Norge har redan förlängt sina restriktioner för att få bukt med coronaspridningen en gång. Nuvarande begränsningar gäller fram till den 13 april, det vill säga annandag påsk.

I en intervju med Bergens Tidende säger statsminister Erna Solberg att många beslut nu fattas under extrem osäkerhet.

– Vi kommer att göra fel.

Klockan 16 på tisdagen kommer Solberg att informera om vilka restriktioner som kommer att gälla under dagarna och veckorna efter påsk.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Den infångade puman. HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Tredje infångade puman under Santiagos karantän

I Chiles huvudstad Santiago har ännu en puma som vandrat runt på stadens tomma gator fångats in, skriver BBC. Det är den tredje puman som siktats i Santiagos centrala delar sedan restriktioner infördes för att förhindra spridning av coronaviruset.

En svår torka har drivit många pumor längre bort än vanligt i jakten på mat och några av dem har därför råkat hamna i miljonstaden.

Sedan nästan hälften av världens befolkning hamnat i karantän de senaste veckorna har vilda djur blivit ett återkommande inslag på öde gator.

29 min
Rumänskt sjukhus under coronapandemin. Arkiv.  DANIEL MIHAILESCU / TT NYHETSBYRÅN
undefined

10 nyfödda smittades: ”Känns som en skräckfilm”

I Rumänien har tio nyfödda barn testat positivt för coronaviruset samtidigt som deras mammor inte varit smittade. Det rapporterar AFP.

De nyfödda misstänks ha fått viruset från sjukvårdspersonal som enligt en nybliven mamma ska ha låtit bli att använda munskydd.

Barnen visar inga sjukdomssymptom. De flesta är satta i hemkarantän tillsammans med mammorna.

– De två senaste dagarna har det känts som om jag lever i en skräckfilm, säger en mamma till lokala medier.

1 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Coronagraffiti i Glasgow. Andrew Milligan / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Nya dystra siffror förklaras med större rapportering

Storbritannien har rapporterat in 758 nya dödsfall orsakade av covid-19 det senaste dygnet, skriver Sky News. Skottland står för en stor del av de rapporterade fallen: 296 personer, en ökning från 74 till 222.

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon förklarar de ”relativt höga” dödssiffrorna med att man nu börjat rapportera in coronadödsfall varje dag, vilket man tidigare inte gjort.

Sammanlagt har 5 655 personer dött av viruset.

2 tim
Cyklist i London har en skylt med budskapet ”Be för Boris”. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Talesperson: Johnson stabil och är vid gott mod

Senare i dag kommer det att komma en uppdatering om covid-19-sjuke Boris Johnsons hälsotillstånd, skriver Reuters. Han vårdas fortfarande på intensivvårdsavdelning i London.

– Premiärministern var stabil över natten och är fortfarande vid gott mod. Han får andningsstöd men andas utan annan hjälp, säger talespersonen till reportrar på tisdagseftermiddagen.

Drottningen har senaste tiden fått regelbundna uppdateringar om premiärministerns hälsa.

3 tim
Blomleverans till 10 Downing Street. SIMON DAWSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Johnson har fått syrgas – ligger inte i respirator”

Hälsoläget för brittiske premiärministern Boris Johnson är oförändrat, uppger två källor för Reuters. I går kväll togs han in på intensivvårdsavdelning på St Thomas' Hospital i London där han på tisdagsmorgonen fortfarande vårdas.

Enligt Sky News ska han ha haft andningssvårigheter. Kabinettministern Michael Gove säger till LBC att Johnson fått syrgasbehandling, men inte ligger i respirator.

Utrikesminister Dominic Raab har gått in i Johnsons ställe.

– Regeringens arbete kommer att fortsätta, säger Raab enligt AFP.

Idag 08:52
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Rinkeby i Stockholm. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Korttidsboende öppnar i Järva – ska hindra smitta

Stadsdelarna i Järvaområdet i Stockholm öppnar korttidsboenden för trångbodda familjer, skriver DN. Syftet är att stoppa spridningen av coronaviruset. Intresserade kan redan nu höra av sig till stadsdelsförvaltningarna för att ansöka om boendet, skriver tidningen.

– Det bygger helt på frivillighet. Vi tvingar ingen, men om man känner behov av att isolera sig från sina barn exempelvis så finns den möjligheten, säger Benjamin Dousa (M), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.

2 tim
Coronatest i Italien.  Cecilia Fabiano / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tusentals svenskar kommer slumpas till coronatester

Folkhälsomyndigheten utökar sina slumpvisa undersökningar för att se hur pass spridd sjukdomen covid-19 är i Sverige, meddelar myndigheten i ett pressmeddelande.

Totalt kommer runt 4 000 personer runt osm i landet att erbjudas ett självtest som görs från näsa och svalg. Deltagarna får också lämna saliv.

I slutet av mars genomfördes en liknande undersökning i mindre skala med slumpvis rekryterade stockholmare. Resultatet därifrån har ännu inte presenterats men väntas inom de närmaste dagarna.

Under tisdagens presskonferens sa statsepidemiolog Anders Tegnell att han hoppas på att få se prognoser utifrån testerna före påsk.

3 tim
Benjamin Dousa (M).  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M-topp vill isolera hushåll där äldre bor med yngre

Muf-ordföranden Benjamin Dousa, som även är är ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, öppnar för möjligheten att isolera trångbodda hushåll där äldre personer bor med yngre i Järvaområdet, för att minska spridningen av coronaviruset, skriver SvD.

– Jag tror att man borde vara mer öppen för olika typer av utbildningsinsatser för personer som bor med riskgrupper, säger han till tidningen.

Järva sticker ut i statistiken med ett större antal coronasmittade per invånare än andra delar av staden. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell finns mycket som talar för att viruset sprids mellan människor som bor tätt inpå varandra.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Dagens börs
JOHANNES EISELE / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Dagens börs

Nya lyft på volatilt Wall Street – rederiaktier rusar

Börserna på Wall Street tar ny fart uppåt i tidiga handeln efter gårdagens rusning. I öppningen var samtliga index upp runt 3 procent men efter en timmes handel har börserna fallit tillbaka något:
• S&P 500: +2,0 procent
• Nasdaq: +1,4 procent
• Dow Jones: +2,4 procent

Investerare fokuserar just nu på positiva signaler, menar Ed Yardeni, chefsstrateg på Yardeni Research.

– Vår syn är att vi är mitt uppe i en stor omallokering från obligationer till aktier, säger han i en kommentar till kunder enligt CNBC.

Bland vinnaraktier märks kryssningsrederiet Carnival som rusar 19 procent efter uppgifter om att Saudiarabiens statliga investeringsfond köpt aktier i bolaget, skriver Direkt. Konkurrenterna Norwegian Cruise Line och Royal Carribean lyfter också – med 17 respektive 23 procent.

Återigen är det tecken på att spridningen av coronaviruset bromsas som sprider hopp bland investerare. Dödstalen i Spanien backar för fjärde dagen i rad och i Italien rapporteras det lägsta antalet nya bekräftade virusfall på tre veckor, noterar Market Watch.

2 tim
WANA NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Asienbörserna steg rejält: ”Rädda missa uppgången”

Det var fortsatt muntra tongångar på Asiens ledande börser under tisdagen. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: +2,0 %
• Shanghai: +2,1 %
• Shenzhen: +3,2 %
• Hang Seng: +1,9 %
• Kospi: +1.8 %
Börsutvecklingen kommer efter att det synts tecken på att coronakrisen kan komma att klinga av i både New York och i Europa, skriver Reuters. CNBC skriver också att börsuppgångarna kommer efter förhoppningar om att spridningen av coronaviruset nu avtar.

Även under måndagen steg de globala börserna brett och marknaden går nu före i vad den tror är en topp i antalet virusfall, säger Pepperstones analyschef Chris Weston till Reuters. Han lägger till att man nästan kan känna lukten av rädsla hos aktiva förvaltare att missa uppgångarna.

Idag 08:35
TT
undefined

Autoliv och Skanska i topp på stark Stockholmsbörs

Stockholmsbörsen fortsatte upp på tisdagen efter gårdagens kraftiga uppgång. De ledande indexen stängde som följer:
• OMXSPI: +3,6%
• OMXS30: +3,4%
Wall Streets ledande index rusade 7 procent i går kväll och Asienbörserna handlades upp under morgonen på förhoppningar om att coronavirusets spridning har avtagit.

– Positiva nyheter om virusspridningen och antalet döda har gett oss en bortre parantes på den här krisen. Vi anar ett slut på pandemin, säger SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist till TT.

På hemmaplan rapporterade Storytel en intäktsökning på 45 procent i det första kvartalet. Ljudboksbolaget flaggade även för att coronakrisen gett kundtillväxten en ”flygande start i andra kvartalet”. Aktien handlas ner 6,5 procent efter ett inledande lyft.

Hårt pressade Nilörngruppen rusade inledningsvis 11,3 procent trots en dyster kvartalsrapport men föll tillbaka något precis innan stängning. Aktien stängde på plus 8,7 procent. Etikettbolaget varnar för en kraftigt negativ coronapåverkan och bedömer att flertalet ordrar kommer att makuleras.

Tobii ser också en negativ effekt på omsättningen och varslar 50 anställda om uppsägning. Aktien backade 6,5 procent på tisdagen.

Securitas och Autoliv toppade OMXS30-indexet med uppgångar på runt 9 procent. Defensiva Astra Zeneca, Essity och Getinge fanns bland storbolagsaktierna på minus.

Scandic Hotels rekylerade upp närmare 15 procent efter de senaste veckornas kraftiga nedgångar.

Idag 07:58
Läs mer om Coronaviruset