Hem
Norges statsminister Erna Solberg och förbundskansler Erna Solberg. (TT)

Ledare: Lär av Norges och Tysklands regeringar

De tyska regeringsförhandlingarna är ett återkommande tema på de svenska ledarsidorna i dag. Angela Merkels CDU och det kristdemokratiska systerpartiet CSU kommer att gå vidare med försöken att bilda en ny storkoalition med socialdemokratiska SDP. Framgångarna för populistiska Alternativ för Tyskland (AFD) har ritat om den politiska kartan i Tyskland, skriver Aftonbladets Ingvar Persson. Han menar att de svenska partierna efter höstens val måste förberedda sig på att högerpopulismen kommer att ge utmaningar även här. ”I Stockholm, precis som i Berlin, riskerar politiker att tvingas äta upp kategoriska löften om med vem de kan tänka sig att samarbeta”, skriver Persson.

De svenska riksdagspartierna bör inte ha allt för bråttom med att bilda en regering efter höstens val, menar Expressens ledarredaktion. Riksdagsordningen säger att en budget ska vara på plats redan 15 november. Men att bygga en regering på kort tid riskerar att leda till problem. ”Om stridsfrågorna är olösta när regeringen träder till riskerar det löpande arbetet att lamslås.”

Att som i Tyskland och Norge låta arbetet ta tid är att föredra, menar ledarredaktionen och påminner om att Löfven fick inleda sin tid som statsminister med att regera med en borgerlig budget. Efter decemberöverenskommelsens död har regeringen ”ägnat sig åt planlöst tuvhoppande. Samma visa fyra år till vore ingen hit.”

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Barometern (moderat):

Dalarnas Tidningar (oberoende liberal):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Norrländska Socialdemokraten (socialdemokratisk):

Smålandsposten (moderat):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Upsala Nya Tidning (liberal):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största medierna. Varje dag väljer vi dessutom fyra olika lokala ledarsidor. Valet av lokala ledare varierar dagligen.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen