Mångfaldsparaden passerar en NMR-manifestation under politikerveckan i Almedalen.  Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Almedalsveckan Nazisternas medverkan

Ledare: Region Gotland bör sparka Almedalschefen

Opinion När Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan, nyligen intervjuades av Hela Gotland kommenterade hon nazisternas provokationer. Hon konstaterade att flera incidenter inträffade, men att det rörde sig om ”provokationer från båda sidor, även från ’den goda sidan”.

Uttalandet har fått flera ledarskribenter att reagera. Somar Al Naher vid ETC tycker att det är så pass allvarligt Mia Stuhre borde avgå omedelbart.

”Uttalandet visar varför chefen för Almedalsveckan har dåligt omdöme och är direkt olämplig för sitt uppdrag”, skriver Al Naher som tycker att Mia Stuhre inte tar frågan om nazisterna och deras provokationer på allvar.

Aftonbladets ledarskribent Kalle Sundin tycker att Stuhres uttalande påminner om när USA:s president Donald Trump skulle uttala sig om de högerextrema demonstrationerna i Charlottesville förra året. Han pratade då om att ”båda sidor” bar skuld, vilket väckte enorm kritik.

”Det finns alltid en poäng i att fördöma alla våldsbejakande metoder oavsett aktör. Men ska Almedalen komma åt problematiken till nästa år är det viktigt att förstå varifrån den kommer”, skriver han.

Toppnyheter

Bild från händelsen. Terje Pedersen / TT NYHETSBYRÅN
Ambulansdådet i Oslo

Flera personer är skadade efter vansinnesfärd i Oslo – unga tvillingar till sjukhus

Minst fem personer har skadats efter att en man stulit en ambulans i Oslo och därefter påbörjat en vansinnesfärd, skriver NRK. De skadade är två tvillingar som satt i en barnvagn, kvinnan som körde vagnen och ett äldre gift par.

Tvillingarna är sju månader gamla. Det ena barnet har lättare skador och tillståndet för det andra barnet är oklart.

Mannen som tog kontroll över fordonet var beväpnad. Polisen sköt skott mot fordonets däck för att få stopp på dess framfart och man har fått kontroll på både ambulansen och gärningsmannen, som inte ska vara allvarligt skadad. Polisen jagar ytterligare en misstänkt gärningsperson och en helikopter är inkallad i sökarbetet.

En stor polisinsats pågår på platsen, visar bilder som NRK har delat. Händelsen inträffade vid 12.45-tiden.

7 min
Ambulansen. Stian Lysberg Solum / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen jagar en kvinna efter ambulansdåd i Oslo – helikopter letar i området

Två personer var inblandade i ambulansdådet i Oslo och en av dem är fortfarande på fri fot, säger polisen till VG. Personen som nu jagas är en kvinna.

– Vi är fortfarande på jakt efter en person, säger polisen.

En polishelikopter cirkulerar över området och en stor yta är avspärrad, enligt NRK. Den gärningsman som är gripen satt i ambulansen och ska inte vara allvarligt skadad. Det är oklart om den andra personen satt i ambulansen eller inte.

Polisen kommer med ny information inom kort.

1 tim
Läs mer om Ambulansdådet i Oslo
Anne Ramberg. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Ramberg om förslaget: Är integritetskränkande

Advokaten och den tidigare generalsekreteraren för Advokatsamfundet, Anne Ramberg, är kritisk till att regeringen vill ge polisen möjlighet att gå in i brottsmisstänktas datorer och mobiler. Till SVT Nyheter säger hon att tekniken öppnar för ”väldigt integritetskränkande åtgärder”.

– Det möjliggör att man i princip i realtid kan följa en människa, sätta på kameran och mikrofonen för att lyssna på allt som sägs i ett rum. Det kan sitta andra människor som inte är misstänkta för brott i det rummet.

Hon förstår att polisen kan ha ett behov av åtgärden men menar att det riskerar att urholka demokratin.

1 tim
Mikael Damberg.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen ska kunna gå in i brottsmisstänktas datorer

Polisen ska få möjlighet att gå in i brottsmisstänktas datorer och mobiler för att läsa krypterad information, meddelar inrikesminister Mikael Damberg (S) vid en pressträff.

– Det finns en radioskugga i den svenska brottsbekämpningen, säger han.

Åtgärden står högst upp på regeringens 34-punktslista över åtgärder mot gängkriminaliteten och remissen lämnas nu till Lagrådet. Damberg säger att avläsningen är ett kraftfullt verktyg som är efterlängtat från myndigheterna.

– Det ska bara användas vid allvarlig brottslighet.

Enligt TT var en utredning i frågan klar redan i november 2017 och en lag föreslogs börja gälla i januari i år, men det har dröjt.

4 tim
Johan Forssell (M).  TT
undefined

Kritiken från M och KD: ”Det här är väldigt klent”

Förslaget från regeringen och inrikesminister Mikael Damberg (S) om att polisen ska kunna gå in i brottsmisstänktas datorer och mobiler kommer för sent, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell till TT.

Han välkomnar visserligen förslaget, men menar att det har dröjt alldeles för länge. Dessutom säger han att han gärna hade sett att regeringen införde fler åtgärder, till exempel visitationszoner för att kunna leta efter vapen.

– Det här är väldigt klent i förhållande till de väldigt allvarliga problem vi har, säger han.

Även KD:s rättspolitiske talesperson Andreas Carlson är kritisk och säger till SvD att det är ”obegripligt” att det har tagit så lång tid.

3 tim
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Behcet Barsom/Tomas Hilmo lämnar krismötet. TT.
Materielbristen på sjukhusen

Ny kritik mot Apotekstjänst – vd slutade före krismötet

Apotekstjänsts kritiserade vd hade redan avgått när han under måndagen dök upp på krismötet mellan bolaget och Varuförsörjningsnämnden, rapporterar SVT som gått igenom dokument från Bolagsverket.

Nämndens ordförande Behcet Barsom (KD) säger att han förutsatte att Tomas Hilmo fortfarande var vd när han kom till mötet.

– Vi hade kallat vd. Då har de farit med osanning, säger han.

Pressen på Apotekstjänst har varit hård den senaste tiden. Flera regioner har tvingats ställa in operationer då bolaget inte kunnat leverera nödvändigt material.

1 tim
Sjukvårdsartiklar. Erik Nylander/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kravet från läkare: Stoppa avtalet med Apotekstjänst

Häv avtalet med sjukhusleverantören Apotekstjänst. Det kräver flera läkare efter den senaste tidens materielbrist på sjukhus i flera regioner, rapporterar Ekot.

– Vi behöver en mer erfaren aktör som kan sköta det här – det kan inte vara så att lägsta pris alltid vinner utan man måste granska kvalité och erfarenhet på de företag som man anlitar, säger Torbjörn Karlsson, ordförande i Upplands allmänna läkarförening.

Men varuförsörjningsnämnden, som ansvarar för upphandlingen, tänker i nuläget inte bryta kontraktet med leverantören. Apotekstjänsts vd lämnade i går sin tjänst.

2 tim
En operation av ett pulsåderbråck på Akademiska sjukhuset i Uppsala/arkivbild.  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sjukhus i två regioner opererar igen efter krisen

Regionerna Uppsala och Dalarna börjar genomföra planerade operationer igen efter materielkrisen som orsakat ett stopp. Materielläget ser bättre ut för tillfället, men båda regionerna är beredda på att snabbt ändra besluten om en brist uppstår igen.

– Läget är instabilt, vi kan behöva fatta nya beslut snabbt, säger Mikael Köhler, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala till TT.

Men sjukhusen har många operationer att ta igen efter stoppet. En lösning för Akademiska kan bli att köpa in operationer från andra sjukhus.

2 tim
Läs mer om Materielbristen på sjukhusen
Trumps USA Primärvalen 2020
Donald Trump och Tulsi Gabbard. TT
Trumps USA Primärvalen 2020

Trump försvarar demokrat: ”Hillary Clinton är galen”

USA:s president Donald Trump tar Tulsi Gabbards sida i ordkriget mellan henne och Hillary Clinton, under en intervju i programmet ”Hannity” i Fox News. I helgen kallade Clinton den demokratiska primärvalskandidaten för ”ryssarnas favorit” i valet, och menade att Ryssland vill forma Gabbard till en oberoende kandidat som kan plocka röster från Demokraterna.

– Jag önskar att hon hade sagt det tidigare så att människor hade insett att hon är galen. Hon är galen, säger Trump under intervjun.

– Jag känner inte Tulsi Gabbard, men jag vet en sak: hon är inte en tillgång för ryssarna. De här människorna är sjuka, det är något fel på dem, fortsätter presidenten.

Gabbard är en av de demokratiska presidentkandidaterna som ligger sist i mätningarna.

2 tim
Mark Zuckerberg. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Iran och Ryssland försöker redan att påverka valet”

Mer än ett år före presidentvalet i USA har Facebook redan hittat flera koordinerade försök från Ryssland och Iran att påverka det. Det säger grundaren Mark Zuckerberg till NBC News.

Kreml-kontrollerade grupper ska sedan början på året ha byggt upp ett nätverk av Instagram-konton som ska efterlikna lokala grupper i flera delstater där presidentvalet kan bli avgörande, skriver CNN.

Facebook kommer att tydligare vara transparent med vilka avsändare som står bakom Facebook-sidor, samt markera vilka nyheter som kommer från statskontrollerade källor.

Igår 17:30
Hillary Clinton och Tulsi Gabbard. TT
undefined

Demokrater i storbråk efter Clintons ryssanklagelse

Ett jättebråk har utbrutit mellan Hillary Clinton och Tulsi Gabbard, primärvalskandidat för Demokraterna. Detta efter att Clinton kallat Gabbard ”ryssarnas favorit” i en podcast under fredagen.

– Jag vill inte göra några förutsägelser, men jag tror att de (ryssarna, red. anm.) har ögonen på någon som kandiderar för Demokraterna som de vill forma till en oberoende kandidat, sa Clinton.

Detta fick Gabbard att gå till vild attack mot Clinton.

”Fantastiskt! Tack Hillary Clinton. Du, drottningen av krigshetsare, som förkroppsligar korruption och rötan som har plågat Demokraterna så länge, har äntligen klivit fram från kulisserna”, twittrade Gabbard.

19 okt
Läs mer om Trumps USA