Hem
Ljus och blommor vid minnesplats i Björkhagen på torsdagen för 13-åringen som hittades död i Haninge. Claudio Bresciani / TT

Ledare: Sverige inte rustat för detta oerhörda våld

Gängkriminaliteten uppmärksammas av Göteborgs-Postens och Expressens ledarsidor på fredagen. I GP skriver Emma Jaenson att svenskt våldsmonopol är satt ur spel.

”Och vad är en stat utan sitt våldsmonopol? Vem är det som styr svenskt rättsväsende när mördare slipper straff? När oskyldiga mördas utan att få upprättelse?”

Jaenson konstaterar att få dödsskjutningar klaras upp. Hon är positiv till förslagen om anonyma vittnen och kronvittnen, men konstaterar samtidigt att Sverige inte är rustat för ”den här typen av oerhört våld” och menar att förändring kommer att ta decennier.

Ett sätt att bli av med våldsverkarna är genom avhopparverksamhet, men Expressens ledarsida höjer ett varningens finger för att avhopparstödet kan bli en ”kassako för kriminella”. Tidningen är positiv till verksamheternas existens, men pekar på att det saknas rejäla utvärderingar trots höga kostnader.

”När behovet av skyddsplatser ökar måste staten skärpa kontrollen.”

Annons

Aftonbladet (obunden socialdemokratisk):

Dagens Nyheter (oberoende liberal):

Dagens Industri (obunden borgerlig):

Expressen (liberal):

Göteborgs-Posten (liberal):

Svenska Dagbladet (obunden moderat):

Sydsvenskan/Helsingborgs Dagblad (oberoende liberal):

Om ledarsvepet

Omnis ledarsvep utgår från de största ledarsidorna i Sverige. Urvalet varierar dagligen.

Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen
Annons