Hem
Pomperipossa-debatt (TT)

Ledare: ”Valfläsk om skatter en Pomperipossa-debatt”

I en ledare i oberoende borgerliga Dagens Industri skriver Tobias Wikström på onsdagen att den skattedebatt som nu förs bygger på okunskap och kastar siffror ovanför huvudet på vanliga väljare.

”Okunskapen om marginalskatten kan även i dag utnyttjas av politiker, som därmed kommer undan alltför lätt”, skriver Wikström med hänvisning till den så kallade Pomperipossa-debatten på 70-talet. Då raljerade Astrid Lindgren om skattesystemet och fick genmäle från finansminister Gunnar Sträng.

Wikström kritiserar så väl Alliansen som Socialdemokraterna för att använda begreppet marginalskatt. I det långa loppet är det totalskatten som räknas, och debatten om marginalskatt fördröjer införandet av vad Wikström kallar ”en rimligare skattepolitik”.

I obundet socialdemokratiska Aftonbladet skriver samtidigt Daniel Swedin att den svenska bostadsbristen leder till ett svagt samhälle. Swedin vill se ett högre byggande i en prisklass där ”vanligt folk” har råd att bo.

I obundet moderata SvD kritiserar Per Gudmundsson de arbetsmarknadspolitiska insatser som skett på senare år och menar att de skett på bekostnad av ”riktiga jobb”. Samtidigt kallar han begrepp som ”nystartsjobb” och ”traineejobb” för att vara till för politiker snarare än arbetslösa.

Läs mer

bakgrund
 
Marginalskatt
Wikipedia (sv)
Marginalskatt är, namnet till trots, inte en form av skatt utan ett mått på hur mycket en inkomsttagares skatt ändras om inkomsten ökas eller minskas med ett belopp. Om en inkomsttagare tjänar 30 000 kronor före skatt och får ut 21 000 kronor efter skatt betalar inkomsttagaren 9 000 kronor eller 30% skatt totalt. Om inkomsttagaren sedan får en lönehöjning före skatt på 100 kronor till 30 100 kronor och då måste skatta 9 040 kronor och får ut 21 060 kronor efter skatt motsvarar ökningen av den totala skatten 40% av lönehöjningen, och man säger att inkomsttagaren har 40% marginalskatt. Om inkomstskatten är progressiv kommer marginalskatten att stiga ju större inkomsten blir, men om inkomstskatten är proportionell (även kallad platt skatt) är marginalskatten densamma i alla inkomstlägen. Marginalskatt anses påverka hur vi väljer att prioritera arbetsinsatser, utbildning, karriär mm. Detta innebär bl a att en höjning av en redan hög marginalskatt inte behöver leda till ökade skatteintäkter till staten. I internationella jämförelser brukar ofta Sverige, Danmark, Finland och Belgien hamna bland de länder som har högst marginalskatt. I EU-27 var den högsta marginalskattesatsen i genomsnitt 37,5 procent år 2010. I budgetförslaget för 2016 föreslås nedtrappning av det s.k. jobbskatteavdraget vilket innebär att marginalskatten höjs till ca 60 procent. Sverige kommer då att få världens högsta marginalskatt.
bakgrund
 
Pomperipossa i Monismanien
Wikipedia (sv)
Pomperipossa i Monismanien är en satirisk saga skriven av den svenska författarinnan Astrid Lindgren, publicerad i Expressen den 10 mars 1976. Häxan Pomperipossa förekom i Falstaff, fakirs berättelse Sagan om Pomperipossa med den långa näsan (1895). Landet Monismanien, där enpartidiktatur råder, förekom i Kenne Fants film Monismanien 1995 (1974). Lindgren skrev texten då hon hade upptäckt att hon betalade 102 procent i skatt. Den blev ett uppmärksammat inlägg i debatten om höga marginalskatter och sägs vara en bidragande orsak till att Socialdemokraterna förlorade makten vid riksdagsvalet 1976, för första gången på 40 år. I en tydlig allegori berättas historien om Pomperipossa som i ett rike långt borta skriver böcker för barn, men trots att hon jobbar och sliter får hon bara 5 000 kronor om året kvar att leva på. I förbifarten nämner Lindgren att man kan sänka sin skatt genom att köpa hus med stora skulder. Det var ett nålstick mot Sveriges dåvarande finansminister Gunnar Sträng som just hade gjort det och det året därför – trots att han var höginkomsttagare – kunde betala en låg summa i skatt. I riksdagen läste moderaternas partiledare Gösta Bohman upp sagan i talarstolen. På det svarade Sträng att Lindgrens inlägg i skattedebatten röjde "djup osakkunskap" om skattesystemet. "Men det begär vi ju inte att Astrid Lindgren ska klara". Lindgren svarade i radio dagen efter: "Men jag begär att Gunnar Sträng ska klara det. Om det är någon som har räknat fel så är det Riksskatteverket, för det är från dem jag fått siffrorna. Sträng kan berätta sagor, men räkna kan han tydligen inte. Vi borde nog byta jobb han och jag."Trots detta förblev hon socialdemokratisk sympatisör hela sitt liv, vilket visas i ett brev till Ingvar Carlsson från september 1995. Den höga marginalskatten var ett resultat av Haga-överläggningarna mellan Socialdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet den 4 mars 1975 där man sänkte inkomstskatten bland annat genom att ta bort taket på 7,5 gånger basbeloppet för egenavgifter i socialförsäkringen. Dagen efter Lindgrens död, den 29 januari 2002, medgav dåvarande statsminister Göran Persson att "Astrid Lindgren troligen hade rätt om Pomperipossa. Det fanns en abnormitet i skatteskalorna".
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen