Gustav Fridolin förtidsröstar. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Riksdagsvalrörelsen

Gustav Fridolin: M har lekt ”följa John” med SD

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin har intervjuats i SVT:s valsändning.

– Den känsla jag har är att jag är fylld med allvar, säger Fridolin och pekar på klimatförändringarna.

Han gör sin sista valrörelse som språkrör eftersom partiet roterar sina poster regelbundet. Fridolin berättar om oron för att inte ta sig över riksdagsspärren och vad det skulle innebära för klimatpolitiken om de inte tog sig in.

– Sitter inte vi vid bordet så backar de andra, säger han.

På frågan om vad som känts svårt att ge avkall på under tiden vid makten nämner han försäljningen av brunkolsgruvorna i Tyskland och den tillfälliga migrationslagstiftningen.

– Att vi stod pall när det var svårt var helt avgörande för att sen kunna kämpa för exempelvis familjeåterförening.

Om regeringsfrågan säger Fridolin att han inte kan tänka sig att sitta i regering med M eller SD. Han menar även att politiken i stort – men inte MP – har förflyttat sig högerut.

– M har lekt ”följa John” med Sverigedemokraterna, säger han.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Europa
Resenärerna anländer till Rhodos/Grekiska lokaltidningar har svenska turister på förstasidan. TT
Coronaviruset Smittan i Europa

Svenska charterturisterna besvikna på buffén: ”Det kan inte kallas all inclusive”

Särskilda bufféregler, förmanande lappar, munskydd och ödsliga hotell.

De första svenska charterresenärerna som åkt till Rhodos under pandemisommaren upplever en ovanlig semester.

Albin och Rebecca har rest från Uppsala med sin dotter och reagerar på att man får peka på det man vill ha på buffén och att personal bakom plastskiva lägger upp maten.

– Det blir ju något helt annorlunda. Man vill kunna välja själv, säger Albin till nyhetsbyrån TT.

Rebecca tycker att allt är välordnat.

– Men det är kanske inte riktigt lika roligt som det brukar vara, det brukar hända mer på sådana här hotell och vara fullt med folk, säger hon.

Även Aftonbladet har talat med svenska turister. En pappa som vill vara anonym säger att utbudet av mat är dåligt.

– Det här kan inte kallas all inclusive. Då ska det vara mat i överflöd, och man ska kunna välja mellan massor olika rätter.

18 min
I går flög de första svenska turisterna till Grekland. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Resejättarna i storbråk om Tuis flyg till Rhodos

Resejätten Tui har hamnat i blåsväder efter att det första charterplanet sen coronapandemins utbrott landade på Rhodos i Grekland i går, rapporterar TV4 Nyheterna.

Tui säger att en grekisk minister gett klartecken till resan men resebolaget Apollo anklagar konkurrenten för att ha ljugit för att få landningstillstånd.

Apollos Sverigechef Erika Butterworth säger till TV4 att Tui uppgett att resan saknat turister och inte varit kommersiell. Även grekiska medier har rapporterat om att det hela beskrivits som en marknadsföringsresa.

Adam Györki, kommunikationschef på Tui, säger att det fanns både turister, personer som jobbar med turism och journalister ombord på planet, vilket varit en förutsättning för att få klartecken.

– Men man måste förstå att det finns en oro för coronasmittan.

Igår 13:15
Läs mer om Coronaviruset
Trumps USA 4th of July-firandet
Donald Trump vid Mount Rushmore Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA 4th of July-firandet

”Våra barn får lära sig att hata sitt land i skolan”

President Donald Trump tjuvstartade firandet av USA:s självständighetsdag med ett tal vid Mount Rushmore i South Dakota på fredagskvällen.

Inför 7 000 anhängare gick Trump till angrepp mot de demonstranter som vill ta bort sydstatssymboler i USA och menade att de försöker radera USA:s historia.

– Den här vänsterkulturrevolutionen är skapad för att omkullkasta den amerikanska revolutionen, sa Trump och fortsatte:

– Våra barn får i skolan lära sig att hata sitt eget land.

Talet följdes av ett enormt fyrverkeri, vilket är kontroversiellt eftersom något sådant, av miljöskäl, inte ägt rum vid minnesmärket sedan 2009. En annan fråga som väckt uppmärksamhet är att det inte krävts munskydd eller social distansering vid evenemanget.

4 tim
Kroganställda i Pennsylvania vill att barerna öppnas igen. Keith Srakocic / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nationaldagen firas viralt utan ölservering och bad

USA:s nationaldagsfirande på lördagen kommer inte att vara sig likt på grund av coronapandemin, konstaterar flera medier.

Reuters noterar att det är förbjudet att lägga sig på stränderna i södra Florida och södra Kalifornien och att den traditionella läsningen ur USA:s självständighetsförklaring som undertecknades den 4 juli för 244 år sedan kommer att sändas på nätet i år.

Fox News konstaterar att flera delstater tvingar krögare att fortsätta hålla sina barer stängda under nationaldagsfirandet. I Pennsylvania förbjöds först alkohol helt, men beslutet ändrades efter massiv kritik, skriver kanalen.

Igår 20:49
Fjärde juli i Washington DC förra året. Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump vill se fyrverkerier under firandet – får kritik

Medan många delstater stänger ner verksamheter igen har Donald Trump talat sig varm för fest och fyrverkerier vid lördagens nationaldagsfirande i Washington DC, skriver ABC News. Detta har borgmästare Muriel Bowser opponerat sig mot på grund av smittorisken.

Själv flyger presidenten till Mount Rushmore där varken social distansering eller ansiktsmasker kommer att krävas – även det ett kritiserat beslut, rapporterar CNN.

Igår 20:49
Läs mer om Trumps USA
Stiernstedt Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Sommarpratarna

”Detaljrikt om den barndom skådespelare ofta haft”

Skådespelerskan Hedda Stiernstedt, bland annat känd från SVT:s ”Vår tid är nu”, är ovanligt detaljrik när hon berättar om sin uppväxt, skriver GP:s Jonathan Bengtsson.

”Den 32-åriga skådespelaren ritar upp en kontinent som hon inte har besökt på över två decennier. Ändå känns avståndet hit obetydligt, som att kliva över en kökströskel”, skriver Bengtsson som anser att programmet är ”ganska släpigt” men att Stiernstedts manus och framförande motiverar detta.

Aftonbladets Oisin Cantwell menar att Stiernstedts uppväxt med skolgårdsintriger, tjuvrökning och jazzkunniga föräldrar är en ”barndom av det slag som skådespelare ju tenderar att ha bakom sig” men att programmets styrka är att hon ”varken gör sig större eller mindre än hon är”.

”Det är fint och drivet berättat med roliga iakttagelser och träffsäkra detaljer”, skriver DN:s Nicholas Wennö.

4 min
Stiernstedt Mattias Ahlm/Sveriges Radio
undefined

Stiernstedts ”Sommar” om vild körning genom öken

I sitt Sommar i P1 pratar skådespelaren Hedda Stiernstedt bland annat om när hon utan körkort gasade i 190 kilometer i timmen i en australisk öken.

– Plötsligt dyker det upp en vägkontroll mitt i ingenstans. Jag tror först att jag hallucinerar, säger Stiernstedt som betonar att man inte bör köra bil utan körkort.

Till Aftonbladet säger hon att en tanke med programmet är att lyssnarna ska få en djupare förståelse för vem den annars ”ganska så privata” Stiernstedt är.

Ett annat ämne i programmet är hennes ”stökiga tonårstid”.

2 tim
Läs mer om Sommarpratarna