Legionellalarm på sjukhus – patienter avråds duscha
Patienter på Södersjukhuset i Stockholm avråds från att duscha efter att legionella hittats i sjukhusets vattensystem, rapporterar Aftonbladet.
Patienter avråds nu från att dricka vattnet direkt från kranen, men det går bra om man häller upp det i ett glas.
Chefsläkare Sven Klaesson skriver i ett mejl till tidningen att legionella förekommer naturligt i vatten och att det alltid finns en risk för tillväxt av bakterier i stora anläggningar.
”Men att någon blir sjuk är ovanligt. Sjukhuset arbetar nu tillsammans med andra aktörer för att förebygga smitta och tillväxt av legionella”, fortsätter han.
Ett fall av legionella har hittills hittats på sjukhuset.
Legionella
Wikipedia (sv)
Legionella är ett släkte av gramnegativa bakterier i familjen Legionellaceae. Flera legionellaarter kan orsaka legionärssjukan och pontiacfeber. Den vanligaste arten är Legionella pneumophila.
Sveriges största legionellautbrott genom tiderna inträffade i köpcentret Punkt, i Västerås 1979. Bakterien hade då letat sig in i ett kyltorn på husets tak och sedan spridits med luftkonditioneringssystemet.
Bakterierna trivs bäst och förökar sig snabbast vid en vattentemperatur omkring 35-40 grader Celsius. Under ca 20 grader är bakterierna vilande, d.v.s. de förökar sig inte. För att döda bakterierna behöver man hetta upp vattnet till över 50 grader.
Vid 50 grader kan det dröja många timmar innan alla legionellabakterier dött.
Vid 60 grader dör bakterierna på omkring tio minuter.
Vid 70 grader tar det mindre än en minut.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen