Poliser vid skjutningen i Philadelphia. Matt Rourke / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Inrikes

Liberaler i regeringskansliet • Philadelphiaskytt gripen • Trump vill träffa Xi

Morgonens nyheter:
Störningar i tågtrafiken genom Hässleholm kan ta en vecka att åtgärda
• Philadelphiaskytt gripen – barrikaderade sig i byggnad
• Liberaler tar plats i regeringskansliet – ska jobba för januariavtalet

Liberaler tar plats i regeringskansliet

Fem medarbetare från Liberalerna installerar sig i dag i regeringskansliet. Liberalerna ska arbeta för att genomföra januariavtalet i ett så kallat samordningskansli.

Trump gör koppling mellan Hongkong och handelskrig

Den pågående konflikten i Hongkong och handelskriget mellan Kina och USA kopplas samman i tre längre tweets som Donald Trump skrev natten till torsdagen. Trump förslår också ett möte med den kinesiske ledaren Xi Jinping, som han kallar för en stor ledare och en bra person i en ”tuff bransch”.

Tågtrafik på Södra stambanan kan ta en vecka att återställa

Tågtrafiken mellan Malmö/Köpenhamn och Stockholm stoppades på onsdagskvällen efter en brand i Hässleholm. Branden har släckts men det finns ingen prognos för när tågen kan gå som vanligt igen. ”Om det tar en dag, två dagar eller en vecka, det vet inte ännu”, uppger Trafikverket.

Två gisslantagna poliser fritagna i Philadelphia

Två poliser fritogs från en byggnad i Philadelphia natten till torsdagen i vad som beskrivs som en gisslansituation. Fritagningen, som genomfördes av insatsstyrkan Swat, skedde efter att en person avfyrat hundratals skott och skadat sex poliser. Skytten greps under torsdagsmorgonen.

Lärarbrist problem i många kommuner inför skolstart

Inför skolstarten upplever många kommuner ett stort problem med lärarbrist, av 202 kommuner som svarat på Ekots enkät uppger 56 procent att lärarbristen i den kommunala grundskolan är ett stort problem.

Forskarna chockade över mängden mikroplaster i Arktis

Mikroplaster i isen i Arktis. HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN

Det finns stora mängder mikroplaster i snön och isen i Arktis, visar en ny studie. Forskarna blev chockade över den höga halten plast, 10 000 partiklar per liter. ”Det känns som ett slag i magen”, säger en av dem.

Asap Rockys första ord om domen: ”Besviken”

Asap Rocky är inte nöjd med misshandelsdomen som meddelades i Stockholms tingsrätt på onsdagen. ”Jag är såklart besviken”, skriver rapartisten i en första kommentar på Instagram.

NHL-svensken vill träffa Trump: ”Sänk medicinpriset”

Svenske NHL-målvakten Robin Lehner har uppmärksammats för sin öppenhet kring psykisk ohälsa. Nu vill han träffa Trump för att diskutera priset på medicin i USA.

Fler anmälda knarkbrott i Rinkeby än i Danderyd

Statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att det anmäldes nästan sex gånger fler narkotikabrott i Rinkeby-Kista än i Danderyd 2018. Det skriver Expressen efter statsminister Stefan Löfvens uttalande om att gängkriminaliteten till stor del beror på överklassens drogvanor.

Drömdebut för Anvegård när Rosengård vann derbyt

Landslagsanfallaren Anna Anvegård fick en bra start i sin nya klubb Rosengård när serieledaren vann derbyt mot Limhamn Bunkeflo med 3–0. 22-åringen, som värvades från Växjö i måndags, kom in med 20 minuter kvar och nickade in 3–0 efter en hörna i slutminuterna.

Dagens händelser

• UTRIKES. Italiens inrikesminister Matteo Salvini ger rapport om sin tid på posten
• UTRIKES. Domstolsförhandling om beslagtaget iranskt fartyg i Gibraltar
• POLITIK. Liberala ungdomsförbundets kongress inleds
• KULTUR. Journalisten Emma Leijsne sommarpratar (13.00)
• SPORT. Malmö FF, AIK och IFK Norrköping spelar Europa League-kval

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Omni Pod

Toppnyheter

Centerpartiets chefsekonom och arbetsmarknadspolitiske talesperson Martin Ådahl har utarbetat reformförslaget. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstroendehotet mot Nordmark

S-källor: Centern avgör januariavtalets öde

Det är bara Centerpartiet som kan förhindra en regeringskris. Det menar flera tunga S-företrädare som Expressen har pratat med. Men den omfattande reformen av Arbetsförmedlingen som lett till den politiska situationen, där arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) riskerar att avsättas, var också centralt för att släppa fram Stefan Löfven för knappt ett år sedan.

Partiet måste med andra ord backa från förslaget om att den nya modellen bygger på lagen om valfrihet, LOV, annars väntar regeringskris, enligt S-företrädarna som Expressen har pratat med.

– Då återstår att gå till talmannen eller utlysa nyval, säger en av S-källorna.

Igår 21:23
Stefan Löfven (S). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Opinionsläget ett skäl till att S inte vill ha nyval”

Genom att stödja Vänsterpartiets misstroendehot, men samtidigt ställa två krav på regeringen försöker Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M) att ta initiativet från Jonas Sjöstedt. Det menar Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg i en analys.

Den här metoden för att påverka i en politisk sakfråga är enligt honom också ovanlig. I vanliga fall försöker man gå ihop i riksdagen för att rösta igenom en förändring i sakfrågan, men nu tycker man det skulle ta för lång tid. I stället vill man att regeringen drar tillbaka förslaget om lagen om valfrihet – och som motprestation får man behålla sin arbetsmarknadsminister, menar Ramberg.

Ewa Stenberg på DN menar att hotet om ett extraval skulle kunna läggas fram de närmaste dagarna, men att det också finns flera faktorer som talar emot det – bland annat Socialdemokraternas opinionssiffror.

I stället tror hon att ”regeringens mästerförhandlare” kommer få ta plats på scenen över helgen.

Igår 17:06
Stefan Löfven och Eva Nordmark. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Löfven måste sätta hela regeringen på spel

Opinion ”Så här kan det inte fortsätta, Stefan Löfven”. Så skriver Ingvar Persson på Aftonbladets socialdemokratiska ledarsida efter dagens misstroendehot mot Eva Nordmark.

Persson tycker Vänsterpartiets agerande är märkligt. Dels för att hotet riskerar att öka kaoset på Arbetsförmedlingen, dels för att Eva Nordmark bara suttit på sin post i tre månader. Om Jonas Sjöstedt ska avsätta någon borde det vara statsministern, fortsätter han.

”Stefan Löfven har knappast något val. Han måste ställa sig bakom sin arbetsmarknadsminister och göra misstroendeomröstningen om henne till en kabinettsfråga för hela regeringen.”

Liberala DN:s Amanda Sokolnicki är också kritisk till Sjöstedt och kallar honom ”högerns nyttiga idiot”. Göran Greider på socialdemokratiska Dala-Demokraten hyllar dock agerandet och skriver att det är nödvändigt för att rädda Arbetsförmedlingen.

”Jag tror inte det finns en enda socialdemokrat som gillar detta huvudlösa projekt; jag har inte mött någon.”

Igår 16:06
Läs mer om Misstroendehotet mot Nordmark
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Linde om Kinas hot: Har inte fått någon information

Kinas ambassadör Gui Congyou meddelade under torsdagen att handelsutbytet med Sverige är på väg att begränsas, som en reaktion på regeringens hantering av Gui Minhai-fallet. Det sa han i en intervju med GP.

Utrikesminister Ann Linde (S) säger i en kommentar till SR Ekot att även hon nåtts av utspelet men att hon inte fått någon konkret information från kinesiskt håll.

”Därför vill vi inte spekulera i vad det eventuellt kan innebära”, skriver Linde.

Igår 23:33
Kinas ambassadör Gui Congyou TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kinas ambassadör: Vi inför sanktioner mot Sverige

Den diplomatiska krisen mellan Kina och Sverige trappas upp. Nu ska Kina begränsa handelsutbytet med Sverige som en reaktion på regeringens hantering av Gui Minhai, säger ambassadör Gui Congyou till Göteborgsposten.

– Den svenska regeringens kulturutbyte med Kina kommer förstås att påverkas. Våra ekonomiska relationer och handelsrelationer kommer också att påverkas, säger han.

När och i vilken omfattning det kommer att gälla vill ambassadören inte specificera.

Igår 15:32
Läs mer om Fallet Gui Minhai
Brexit Valet i Storbritannien
Brittiska underhuset/montage.  TT
Brexit Valet i Storbritannien

Flera medier vägrar välja sida: ”Vi förtjänar bättre”

Flera tunga brittiska medier har publicerat sin politiska linje inför nyvalet om en vecka. Men det är inte med entusiasm som de går till valurnorna.

”Storbritanniens mardröm före jul”, skriver The Economist och noterar att Boris Johnsons regering är den mest impopulära i historien samtidigt som Jeremy Corbyn är den mest impopulära oppositionsledaren någonsin. Tidningen ställer sig bakom Liberaldemokraterna, men gör det utan förhoppningar.

”De kommer inte vinna. Så varför stötta dem? Det praktiska skälet är att de kan lägga band på den som hamnar på Downing Street.”

Financial Times skriver att alla alternativ är dåliga och väljer att inte stödja något parti.

”De konservativa och Labour har koloniserats av populister och lämnat mitten”, skriver man.

Magasinet New Statesman väljer också att inte stödja något parti men uppmanar väljarna att rösta taktiskt emot Torypartiet för att motarbeta Johnsons brexitlinje.

Igår 20:18
Storbritanniens finansminister Sajid Javid.  PHIL NOBLE / POOL
undefined

Ministern skeptisk: ”Kan inte klippa band utan avtal”

Ett frihandelsavtal med EU måste troligtvis finnas på plats innan Storbritannien kan ”klippa banden” till unionen i slutet av nästa år. Det säger den brittiske finansministern Sajid Javid i en intervju med BBC Radio, enligt Reuters.

– Jag är säker på att vi kommer att kunna sluta ett avtal. Jag tror att det är extremt långsökt att lämna utan ett avtal, säger han.

Torypartiet har lovat att baxa igenom sitt utträdesavtal genom parlamentet så att Storbritannien kan lämna EU i slutet av januari om man vinner nyvalet nästa vecka. Därefter följer en övergångsperiod som tar slut i slutet av 2020, skriver nyhetsbyrån.

Igår 12:24
Jeremy Corbyn håller tal vid en Robin Hood-staty i Nottingham. Joe Giddens / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Visselblåsare larmar inifrån Labour – Corbyn pekas ut för elva fall av antisemitism

Larmen om antisemitism inom det brittiska partiet Labour ökar i styrka, skriver brittiska medier. Totalt 70 nuvarande och tidigare Labour-politiker har uttalat sig om saken i den pågående utredningen mot partiet, enligt The Times.

Partiledaren Jeremy Corbyn anklagas själv för elva fall av antisemitiska händelser, skriver Daily Telegraph. Corbyn ska regelbundet ha ”haft samröre, sympatiserat och engagerat sig i antisemitism”. Han ska bland annat ha gett sitt stöd till en Förintelseförnekare och skrivit förordet till en bok som argumenterar för att banker och medier kontrolleras av judar.

Det är organisationen The Jewish Labour Movement, som har haft en nära relation med moderpartiet i 100 år, som står bakom det senaste larmet. I akten anklagas partiet för att försvara förövare och för att mörklägga de problem som finns.

Igår 11:00
Läs mer om Brexit
Publikhavet på Friends aren/Bild på Avicii som projicerades under konserten. TT
Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018

Avicii-konserten satte nytt publikrekord för Friends

58 163 personer kom på kvällens välgörenhetskonsert på Friends arena i Stockholm, till hyllning av Tim "Avicii" Bergling, skriver TT. Enligt Stockholm Live är det nytt publikrekord för arenan.

En rad artister, flera av de internationella, samt ett liveband på runt 30 personer var på plats för att framföra Aviciis låtar. Artistens pappa Klas Bergling tackade också alla som kommit på konserten.

– Vi saknar Tim, men han finns hos oss här ikväll genom sin musik, sade han.

Igår 23:05
David Guetta/Rita Ora/Kygo. TT
undefined

Storstjärnor spelar Aviciis låtar under minneskonsert

I kväll hålls välgörenhetskonserten ”Avicii Tribute for Mental Health Awareness” på Friends arena i Stockholm. Bland storstjärnorna som ska framföra Aviciis låtar finns bland andra David Guetta, Kygo och Rita Ora, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

De 57 000 biljetterna till konserten sålde slut på 30 minuter, skriver Expressen. Konserten arrangeras av stiftelsen som Tim Berglings föräldrar startat i hans minne, som kommer skänka tio miljoner kronor om året i tre år till Självmordslinjen.

Igår 18:02
Klas Bergling/Muralmålning av Tim ”Avicii” Bergling  TT
undefined

Aviciis familj skänker 30 miljoner till självmordslinje

Stiftelsen som Tim ”Avicii” Berglings familj startade efter artistens död ska skänka tio miljoner kronor om året i tre år till Självmordslinjen. Det rapporterar TT.

I samarbete med den ideella föreningen Mind är målsättningen att stödfunktionen Självmordslinjen ska kunna hålla öppet dygnet runt.

– Det är den bästa insatsen vi kan göra för att minska antalet självmord, säger Aviciis pappa Klas Bergling.

Nyheten kommer drygt en vecka efter beskedet om att nationella hjälplinjen, som erbjuder samtalsstöd för människor i kris, läggs ner.

I kväll hålls välgörenhetskonserten ”Avicii Tribute for Mental Health Awareness” på Friends arena i Stockholm. Intäkterna går till stiftelsens arbete att förebygga psykisk ohälsa.

Igår 07:41
Läs mer om Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018