Lika mycket vatten som Mälaren – detta vet vi om dammattacken i Kachovka
Efter en explosion tidigt på tisdagsmorgonen kollapsade den jättelika och strategiskt viktiga kraftverksdammen i Kachovka i södra Ukraina. Enorma mängder vatten spolades ut och översvämmade flera samhällen i området och tvingade tusentals människor att omedelbart lämna sina hem.
Dammen är belägen vid floden Dnipro nära krigets frontlinje i regionen Cherson, som till stor del kontrolleras av Ryssland. Flera medier har försökt reda ut vad vi vet – och inte vet – om den katastrofala attacken:
Vem ligger bakom händelsen?
Ryssland och Ukraina anklagar varandra för att ha orsakat en explosion som ledde till att dammen kollapsade, men utan att presentera några bevis.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hävdar att ”ryska terrorister” är skyldiga till kollapsen. Kremls talesman Dmitrij Peskov hävdar å sin sida att det rör sig om en ”sabotageattack” av ukrainska styrkor.
Oberoende parter har inte lyckats fastställa hur det egentligen ligger till.
Vilka konsekvenser får kollapsen?
Dammen rymmer omkring 18 kubikkilometer vatten, vilket är ungefär lika mycket som Mälaren, skriver TT. Omkring 16 000 människor befinner sig i den ”kritiska zonen” på den ukrainskt kontrollerade västra sidan av floden Dnipro, enligt lokala ukrainska myndigheter. Samma myndigheter uppger också att ytterligare 25 000 människor är i fara på andra sidan floden, som kontrolleras av ryssarna.
Händelsen påverkar tillgången till vatten och el i flera närliggande regioner. Vatten från reservoaren försörjer också Krymhalvön, som annekterades av Ryssland 2014. Kollapsen väntas även få omfattande och långsiktiga ekologiska konsekvenser.
Hur de pågående striderna påverkas av händelsen är dock fortfarande oklart. Enligt Ukrainas president Zelenskyj kommer inte den ukrainska arméns förmåga påverkas överhuvudtaget.
Är kärnkraftverket i Zaporizjzja hotat?
Det har uttryckts en oro för det rysskontrollerade kärnkraftverket i Zaporizjzja, då dammen levererar kylt vatten till anläggningen vilket är avgörande för säkerheten.
Internationella atomenergiorganet bedömer emellertid inte att det råder någon omedelbar fara, eftersom det finns andra sätt att förse kraftverket med kallt vatten.