Likpredikningar ska ge oss ny kunskap om kvinnorna
Just nu pågår ett stort projekt för att digitalisera likpredikningarna från 1600- och 1700-talet som finns i Skoklosters slotts bibliotek, rapporterar Forskning & Framsteg.
– Det här är ett väldigt spännande material som är helt ikoniskt för 1600-talet. Här finns ju allt! Död och krig, tro och tvivel, säger docenten Susanne Tienken som leder arbetet.
Likpredikningarna är särskilt viktiga för att få mer kunskap om kvinnors och barns villkor och levnadsöden under perioden, eftersom de annars ofta saknas i källmaterialet. Som exempel tar Forskning & Framsteg upp den 2,5-åriga Margareta och hennes mamma Karin Pedersdotter Stjernfeldt, vars likpredikningar finns bevarade i biblioteket.
”Hennes avgång ifrån denna jämmerdalen tilldrog sig den 24 januari nästförleden om aftonen klockan 7, då hon överfölls av en hetsig feber som continuerade i sammanlagt 6 dagar”, står det i Margaretas likpredikning.
Utdrag ur likpredikan över Karin Pedersdotter Stjernfeldt
”Åkallade framförallt innerligen Gud, och ropade till honom om hjälp och en nådig förlossning. Men när hon förnam sig utan makt att föda, och fostret hade dött, och hennes eget liv stod högst i faran, led hon med stort tålamod sin pina och värk, och sade: Fast mitt barn nu uti mitt liv ska ha sin grav, så tror jag dock fullkomligen och vet förvisso, att dess själ är hos Gud, ty jag har av hjärtat och i tro befallt det åt Gud. Jag märker väl, sade hon, att här är intet annat för mig att vänta än själva döden.”