Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed och Greta Thunberg är favorittippade till Nobels fredspris.  TT/AP
Inrikes

Linde: Bredda utrikespolitiken • 100 miljoner till Syrien • Fredspriset delas ut

Morgonens nyheter:
Regeringen ger 100 miljoner mer i bistånd till Syrien
• Nobels fredspris delas ut – Etiopiens premiärminister favorittippad
• Ann Linde: Vi måste bredda vår feministiska utrikespolitik

100 miljoner mer i bistånd till Syrien efter offensiv

Regeringen kommer nästa vecka besluta om att skicka 100 miljoner mer i bistånd till Syrien efter Turkiets offensiv i landet. Peter Eriksson (MP), minister för internationellt utvecklingssamarbete, säger att det sedan tidigare finns stora humanitära behov kring flyktinglägren och att det nya tillskottet inte ska ses som en markering mot Turkiet.

Fredspriset: Greta Thunberg får se sig slagen av Abiy Ahmed

Klimataktivisten Greta Thunberg är en av förhandsfavoriterna inför årets tillkännagivande av Nobels fredspris under fredagen. Men Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, är enligt experter en troligare vinnare efter att ha lyckats få fram ett fredsavtal med Eritrea.

Linde: Vi måste bredda vår feministiska utrikespolitik

Nya utrikesminister Ann Linde är en ”stenhård feminist” och Sverige kommer att fortsätta med sin feministiska utrikespolitik. Men politiken måste breddas, säger S-ministern i en intervju.

Musk kan skicka människor till rymden under nästa år

Space X-tekniker i arbete. GENE BLEVINS / TT NYHETSBYRÅN

Entreprenören Elon Musks rymdföretag kan skicka människor till rymdstationen ISS under det första kvartalet nästa år om allt går planenligt, bekräftar Nasachefen Jim Bridenstine. Det skulle i så fall bli Space X:s första bemannade rymdfärd och första gången på nio år som Nasa skickar astronauter från USA till ISS.

Trump öppnar för att medla mellan Turkiet och kurderna

Donald Trump gör en ny vändning i Syrienfrågan och öppnar för att medla mellan Turkiet och kurderna. Att USA spelar rollen som medlare är ett av tre alternativ, de andra är att gå in militärt eller att slå till mot Turkiet ekonomiskt.

Sprickor upptäckta i två SAS-flygplan från Boeing

Flygbolaget SAS har upptäckt sprickbildningar i två av flottans 31 flygplan av modell Boeing 737 NG. SAS meddelar att de två flygplanen nu har tagits ur drift samt att ett av dem snart ändå skulle göra det.

Oro inom S: ”Januariavtalet gör att SD växer”

Oron för att snart inte längre vara Sveriges största parti sprider sig inom Socialdemokraterna. Tidningen har talat med flera profiler som menar att januariavtalet bidrar till att partiet försvagas.

Simone Biles. LIONEL BONAVENTURE / AFP

Biles tog femte guldet – snart bäst genom tiderna

Gymnastikstjärnan Simone Biles tog på torsdagskvällen sitt femte VM-guld i mångkamp i karriären. Amerikanskan har nu totalt 16 VM-guld och 22 VM-medaljer. Senare i veckan kan hon gå ikapp och förbi Vitalij Sjtjerbo och bli den gymnast med flest VM-medaljer i historien.

Fem P3-program blir kvar när kanalen byter riktning

Fem program i Sveriges Radios kanal P3 kommer finnas kvar nästa år när kanalen görs om i grunden. Nu ska man rikta in sig mot en bredare publik som inte bara består av unga. ”Morgonpasset i P3” och ”Tankesmedjan” är två av programmen som blir kvar.

Dagens händelser

UTRIKES. Nobels fredspris tillkännages i Oslo (11.00)
• POLITIK. KD-ledaren Ebba Busch Thor håller sitt hösttal (10.00)
• INRIKES. Rättegång om kidnappningsdrama i Östergötland
• UTRIKES. USA:s förra ambassadör i Ukraina vittnar om kongressen
• UTRIKES. Indiens premiärminister Narendra Modi och Kinas president Xi Jinping träffas
• SPORT. Flera matcher i herrarnas EM-kval i fotboll

Vill du hellre lyssna på nyheterna? Omni Pod ger dig den senaste nyhetssammanfattningen varje vardag.

Toppnyheter

Trumps USA Turkiska offensiven i Syrien
Trump/Erdogan. TT
Trumps USA Turkiska offensiven i Syrien

Pompeo: Trump är redo att angripa Turkiet militärt

Enligt USA:s utrikesminister Mike Pompeo är president Donald Trump redo för krig med Turkiet, rapporterar CNBC.

– Vi föredrar fred framför krig, men om militären behöver sättas in är Trump redo att göra det, säger Pompeo, utan att specificera var gränsen går för ett sådant beslut.

– Vi kommer också använda oss av våra diplomatiska möjligheter, vilket vi föredrar, säger han.

Igår 20:39
Syriska kurder sitter vid vägkanten nära gränsen mot Irak. Muhammad Hamed / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kurder fast vid gränsen mot Irak: ”Vår framtid är borta”

Minst 160 000 syriska kurder har flytt sina hem sedan Turkiet inledde sin offensiv mot norra Syrien förra veckan, skriver Reuters. 5 000 av dessa har tagit sig över gränsen till Irak och många av dem har fått betala smugglare motsvarande 15 000 kronor för att lyckas.

Men de kurdiska flyktingar som inte har råd med det har fastnat vid gränsen vid gränskontrollen i Semalka. Endast skadade tillåts passera gränsen, så många av de som flytt kommer sova under bar himmel – i väntan på att kunna ta sig till Irak.

– Jag har ingen aning om vart vi ska. Vår framtid är borta, säger 24-åriga Zainab Rassul, som flytt tillsammans med sin mamma.

Igår 20:07
Erdogan och Putin.  Burhan Ozbilici / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Syriens framtid avgörs vid Putins och Erdogans möte

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan möter under tisdagen Rysslands president Vladimir Putin. Många menar att det är då den verkliga uppgörelsen om nordöstra Syriens framtid sker, säger SVT:s reporter i Turkiet, Tomas Thorén.

– Från Putins håll har det kommit dubbla budskap. Han har å ena sidan sagt att Turkiet har rätt att försvara sig och å andra sidan att Syriens gränser ska kontrolleras av Syriens president Bashar al-Assad, säger han.

Erdogan säger under måndagen att han kommer att ta nästa ”nödvändiga” steg i Syrien efter mötet med Putin, skriver Reuters.

Under tisdagskvällen går det fem dagar långa eldupphöret ut.

Igår 10:51
Läs mer om Trumps USA
Brexit Storbritanniens framtid
Leo Tolstoj till vänster.  Wikimedia / TT
Brexit Storbritanniens framtid

Nästa steg i brexit: ”Som att läsa Tolstoj på bussen”

Efter att talmannen John Bercow nekat premiärminister Boris Johnson att hålla en ny omröstning om brexitavtalet väntas nya diskussioner i det brittiska parlamentet under tisdagen. Då ska parlamentsledamöterna börja rösta om ett lagstiftningspaket kallat ”Withdrawal Agreement Bill”, som måste godkännas för att brexitavtalet ska gå igenom, skriver SVT Nyheter.

TT skriver att lagförslaget kommer att plöjas igenom i rekordtempo. Dessutom har de brittiska ledamöterna möjlighet att lägga till ändringsförslag till det redan omfattande paketet.

”Det är som att be parlamentsledamöterna läsa klart (Leo Tolstojs) Krig och fred på bussen på väg hem från jobbet”, skriver BBC:s biträdande politikredaktör Norman Smith enligt TT.

SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson säger till den egna kanalen att tisdagen kan bli helt avgörande för vad som blir nästa steg i brexitsoppan.

– Men vad som kommer sen, det vet ingen, säger hon.

Igår 21:31
Boris Johnson och John Bercow House of common
undefined

Analyser: Johnson kan trovärdigt skylla ifrån sig

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är på väg att trassla in sig i parlamentet. Det är analyserna efter att talmannen John Bercow beslutade att inte hålla en omröstning om brexitavtalet på måndagkvällen.

Om EU erbjuder en senareläggning av brexit är Johnson tvungen att acceptera det – den så kallade Bennlagen, skriver DN:s Erik de la Guera. The Telegraphs Asa Bennet är inne på ett liknande spår och menar att Johnson har ryggen fri.

”Johnson kan trovärdigt argumentera för att han inte hade gjort det om inte parlamentet hade bundit hans händer”, skriver Bennet.

Patrick Muggire på New Statesmen tror att det scenariot kan leda till att brexit inte kommer ske innan ett brittiskt parlamentalsval.

”Johnsons enda alternativ kan vara att dra tillbaka avtalet, skylla på parlamentsledamöterna och Berlow, ta med sig avtalet till den brittiska befolkningen – och hoppas på en majoritet”, skriver Patrick Muggire på New Statesmen.

Igår 21:33
Läs mer om Brexit
Mohammed Buya Turay och Djurgården firar segern. CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

Krönikor: ”Rånet på Ullevi” fel sätt att säkra guldet

Djurgården har en hand på SM-bucklan efter segern mot IFK Göteborg, konstaterar Expressens krönikör Daniel Kristoffersson. Men de solklara domarmissarna som låg bakom segern gör att en eventuell titel kommer att bli omdiskuterad.

”Räkna med att det också kommer att snackas om rånet på Gamla Ullevi om det blir SM-guld till Djurgården”, skriver han.

Sydsvenskans Max Wiman skriver att det inte alls är orättvist om Djurgården nu vinner SM-guld.

”Men guldet borde inte ha ’säkrats’ på det här sättet”, skriver han och argumenterar för att svensk fotboll nu måste höja standarden på domarna eller ta hjälp av tekniken i form av VAR för att undvika liknande situationer i framtiden.

Igår 21:56
Mohammed Buya Turay blev matchhjälte. CARL SANDIN / BILDBYRÅN
undefined

Flera tveksamma domslut när Dif kopplade guldgrepp

Djurgården har skaffat sig guldläge i allsvenskan efter seger 1–0 borta mot IFK Göteborg på måndagen. Men det var Göteborg som inledde bäst och många trodde att laget också tog ledningen när Lasse Vibe rullade in bollen tidigt i matchen. Men domaren valde att blåsa för offside, ett tveksamt domslut.

– Det är inte offside, sa experten Hasse Backe i C Mores studio.

I andra halvlek höjde sig Djurgården – men laget hade också på nytt domaren med sig när Göteborg inte fick straff i en situation mitt i halvleken.

Det dröjde till minut 70 innan matchens första mål kom. Marcus Danielson slog en fin hörna till Mohammed Buya Turay, som satte 1–0. Men även den situationen föregicks av en tveksamhet, då det borde ha blåsts för offside i momentet som gav upphov till hörnan.

Segern innebär att Djurgården nu är tre poäng före Hammarby, AIK och MFF när bara två omgångar återstår att spela.

Igår 19:06
Kristoffer Karlsson. MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
undefined

Domaren erkänner missar: ”Stor besvikelse för mig”

Domaren Kristoffer Karlsson medger att han och hans team gjorde flera avgörande missar i den viktiga matchen mellan IFK Göteborg och Djurgården. Till Expressen säger han dels att Göteborg borde ha fått en straff och att en Djurgården-spelare borde blåsts av för offside före hörnan som gav Djurgården 1–0.

– Precis som en spelare som gör ett stort misstag i en match är det en stor besvikelse för mig. Det var snabbt in i duschen, säger Karlsson.

C Mores expert Alexander Axén sa under sändningen att han anser att missarna visar att VAR behövs i allsvenskan.

– Vi kan inte sitta här och diskutera sådana här saker hela tiden. Jag antar att de som är motståndare mot VAR är nöjda med de här situationerna, sa Axén.

Igår 19:47
Läs mer om Herrallsvenskan 2019
Trumps USA Frihandelns framtid
Wilbur Ross. Anushree Fadnavis / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA: Bättre med bra avtal med Kina än ett snabbt

Ett handelsavtal med Kina måste inte nödvändigtvis slutas i november, det viktiga är att det blir rätt. Det säger USA:s handelsminister Wilbur Ross till Fox Business på måndagen, enligt Bloomberg News.

Enligt Ross ligger den verkliga substansen i avtalets ”fas 2, 3 eller 4”.

Trump-administrationen har tidigare indikerat att de skulle kunna vara redo att skriva under ett första avtal, ”fas 1”, vid Apec-mötet den 16-17 november.

Igår 12:25
Christine Lagarde.  JOHN THYS / AFP
undefined

Lagardes känga: Trump är källan till osäkerheten

Handelskriget mellan USA och Kina har gett världsekonomins tillväxt en rejäl smocka. Den som kan ställa allt till rätta är USA:s president Donald Trump. Det säger Christine Lagarde, avgående chef för IMF och tillträdande chef för Europeiska centralbanken (ECB), i en intervju med CBS News ”60 minutes”.

Enligt Lagarde skulle Trump kunna lösa mycket av osäkerheten som bakbundit världsekonomin genom att helt enkelt visa lite förutsägbarhet.

– Man kan inte justera det okända. Så vad gör man? Man bygger en buffert. Man bygger upp sitt sparande. Man undrar vad som ska hända härnäst. Det är inte gynnsamt för ekonomisk utveckling, säger hon.

Igår 05:57
Läs mer om Trumps USA