Hem
Nikolaos Michaloliakos, Marine Le Pen, Geert Wilders (TT)

Lista: Ledarna som vill skapa ett vitare Europa

Framgångarna för nynazistiska och högerpopulistiska partier är EU-valets tydligaste trend. I många fall styrs de av ledare som i årtionden kämpat i motvind med sina åsikter. Nu har de fått segervittring och vill utnyttja sina nyvunna mandat för att förändra Europa – till ett vitare Europa.
Här listar Omni sex kontroversiella ledare vars partier fått tunga mandat i parlamentet.

1. Marine Le Pen – fick fler mandat än hela Sverige

(CHRISTIAN HARTMANN / TT NYHETSBYRÅN)

I Frankrike gick var fjärde EU-röst till Nationella Fronten. För Marine Le Pe innebär det att hon ytterligare stärker greppet om fransk politik – och antas samtidigt öka sina chanser i nästa presidentval. Som yngsta dotter till Nationella frontens grundare Jean-Marie Le Pen är hon uppväxt i partiet. Sedan hon tog över partiledarposten 2011 har partiets linje i invandringsfrågan dämpats en aning. Jean-Marie ville helt avskaffa invandring till Frankrike, Marine föreslår ”bara” en mycket kraftig minskning.

2. Nigel Farage – populist som trängt ut nazistparti

Nigel Farage (CARL COURT / AFP)

Högerpopulistiska UK Independence Party, UKIP, blev Storbritanniens största parti i EU-valet. Nigel Farage har suttit i EU-parlamentet sedan 1999 och blev partiledare 2010. När premiärministern John Major skrev under Maastricht-avtalet 1992 så lämnade han det konservativa partiet i protest. I parlamentet har han gjort sig känd för hätska utfall mot euron. UKIP:s framgångar i EU-valet innebar att högerextrema British National Party förlorade sina två mandat.

3. Geert Wilders – pekas ut som valets fiasko

För Geert Wilders, ledare för holländska högerextrema PVV blev EU-valet en besvikelse. Det slutliga resultatet presenteras först senare i veckan, men vallokalsundersökningar visar på ett 12-procentigt stöd för PVV. En minskning med fem procentenheter sedan förra valet 2009.
Svårigheter att mobilisera kärntrupperna, anges som förklaring. Wilders säger sig inte hata muslimer – men väl islam. Bland annat har han likställt Koranen med Hitlers ”Mein Kampf”.

4. Nikolaos Michaloliakos – styr Greklands nazister från häktet

Nikolaos Michaloliakos framför partiets kritiserade symbol (Petros Giannakouris / TT / NTB Scanpix)

Deras partisymbol har jämförts med hakkorset. Ledaren Nikolaos Michaloliakos har förnekat nazisternas gaskammare – och sitter nu häktad tillsammans med flera partikamrater. Trots detta fortsätter grekerna att stödja nynazistiska Gyllene gryning. Partiet fick upp mot tio procent, och kvalade med god marginal in i Europaparlamentet.

5. Messerschmidt blev störst i Danmark – efter kritiserad kampanj

Främlingsfientliga Dansk Folkeparti blev störst i det danska EU-valet. Totalt samlade partiet 26,7 procent av rösterna. Toppkandidaten Morten Messerschmidt, tidigare deltagare i danska Big Brother, har anklagats för att ha använt ohederliga metoder i sin kampanj. Till exempel ska han på lösa grunder ha lovat att Danmark kan ta tillbaka makten över gästarbetande EU-medborgares rätt till danska bidrag.

6. Nazisten som skämtat om gas i valkampanj

Det tyska nynazistiska partiet NPD får ett mandat i Europaparlamentet efter att landets röstsystem gjorts om. Med en procent av rösterna kan partiets förre ledare Udo Voight ta plats i EU-parlamentet. Inför ett regionval 2011 kampanjade han på motorcykel under slaggordet "Gasa på”, något som allmänt betraktades som en association till förintelsen under andra världskriget.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen