Lista: Ledarna som vill skapa ett vitare Europa
Framgångarna för nynazistiska och högerpopulistiska partier är EU-valets tydligaste trend. I många fall styrs de av ledare som i årtionden kämpat i motvind med sina åsikter. Nu har de fått segervittring och vill utnyttja sina nyvunna mandat för att förändra Europa – till ett vitare Europa.
Här listar Omni sex kontroversiella ledare vars partier fått tunga mandat i parlamentet.
1. Marine Le Pen – fick fler mandat än hela Sverige
I Frankrike gick var fjärde EU-röst till Nationella Fronten. För Marine Le Pe innebär det att hon ytterligare stärker greppet om fransk politik – och antas samtidigt öka sina chanser i nästa presidentval. Som yngsta dotter till Nationella frontens grundare Jean-Marie Le Pen är hon uppväxt i partiet. Sedan hon tog över partiledarposten 2011 har partiets linje i invandringsfrågan dämpats en aning. Jean-Marie ville helt avskaffa invandring till Frankrike, Marine föreslår ”bara” en mycket kraftig minskning.
2. Nigel Farage – populist som trängt ut nazistparti
Högerpopulistiska UK Independence Party, UKIP, blev Storbritanniens största parti i EU-valet. Nigel Farage har suttit i EU-parlamentet sedan 1999 och blev partiledare 2010. När premiärministern John Major skrev under Maastricht-avtalet 1992 så lämnade han det konservativa partiet i protest. I parlamentet har han gjort sig känd för hätska utfall mot euron. UKIP:s framgångar i EU-valet innebar att högerextrema British National Party förlorade sina två mandat.
3. Geert Wilders – pekas ut som valets fiasko
För Geert Wilders, ledare för holländska högerextrema PVV blev EU-valet en besvikelse. Det slutliga resultatet presenteras först senare i veckan, men vallokalsundersökningar visar på ett 12-procentigt stöd för PVV. En minskning med fem procentenheter sedan förra valet 2009.
Svårigheter att mobilisera kärntrupperna, anges som förklaring. Wilders säger sig inte hata muslimer – men väl islam. Bland annat har han likställt Koranen med Hitlers ”Mein Kampf”.
4. Nikolaos Michaloliakos – styr Greklands nazister från häktet
Deras partisymbol har jämförts med hakkorset. Ledaren Nikolaos Michaloliakos har förnekat nazisternas gaskammare – och sitter nu häktad tillsammans med flera partikamrater. Trots detta fortsätter grekerna att stödja nynazistiska Gyllene gryning. Partiet fick upp mot tio procent, och kvalade med god marginal in i Europaparlamentet.
5. Messerschmidt blev störst i Danmark – efter kritiserad kampanj
Främlingsfientliga Dansk Folkeparti blev störst i det danska EU-valet. Totalt samlade partiet 26,7 procent av rösterna. Toppkandidaten Morten Messerschmidt, tidigare deltagare i danska Big Brother, har anklagats för att ha använt ohederliga metoder i sin kampanj. Till exempel ska han på lösa grunder ha lovat att Danmark kan ta tillbaka makten över gästarbetande EU-medborgares rätt till danska bidrag.
6. Nazisten som skämtat om gas i valkampanj
Det tyska nynazistiska partiet NPD får ett mandat i Europaparlamentet efter att landets röstsystem gjorts om. Med en procent av rösterna kan partiets förre ledare Udo Voight ta plats i EU-parlamentet. Inför ett regionval 2011 kampanjade han på motorcykel under slaggordet "Gasa på”, något som allmänt betraktades som en association till förintelsen under andra världskriget.