Inrikes

LO sågar regeringen • Ryska plan i svenskt luftrum • Militären i fokus i Venezuela

Lyssna på den senaste nyhetssammanfattningen från Omni Pod:

  • LO menar att regeringens ekonomiska politik leder till ökade klyftor
  • Ryska stridsflygplan har kränkt den svenska gränsen
  • Militärens agerande i fokus efter oppositionens frammarsch i Venezuela  
  • Och polisen tror att kriminell uppgörelse kan ligga bakom dödsskjutningen i Umeå

Omni Pod uppdateras kontinuerligt varje vardag mellan 06.30 och 11.30. Lyssna när det passar dig bäst – och på det sätt som passar dig bäst – via länkarna nedan!

Missa inte att prenumerera så att du får de senaste uppdateringarna snabbt.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Omni Pod

Toppnyheter

Justitieminister Morgan Johansson (S).  Hossein Salmanzadeh / TT NYHETSBYRÅN
Svenskarna i IS-kriget

Öppnar upp för ändring av grundlagen: ”Är stötande”

Justitieminister Morgan Johansson (S) öppnar för att riva upp grundlagen för att göra deltagandet i terrorgrupper olagligt, rapporterar Sydsvenskan.

– Det är stötande att föreningsfriheten skyddar allvarlig brottslig verksamhet, säger han till tidningen.

Regeringens förslag har fått kritik från Moderaterna för att deltagande inte förbjuds och lagrådet har flaggat för att det skulle bryta mot föreningsfriheten som är grundlagsskyddad.

21 min
Arkivbild/Johan Forssell. TT.
undefined

Kritik mot terrorsamröre – M vill se hårdare lagar

Moderaterna är kritiska till regeringens förslag om att bara förbjuda samröre med en terroristorganisation och inte deltagande, rapporterar Ekot.

Förslaget om att förbjuda samröre innebär bland annat att det kan bli otillåtet att arrangera möten, sköta en organisations ekonomi eller ordna transporter.

– Det innebär, av allt att döma, att det kommer fortsätta vara tillåtet att delta i en terroristorganisation under flera år framöver, säger Moderaterna rättspolitiska talesperson Johan Forssell.

Justitieminister Morgan Johansson (S) menar dock att ett förbud mot deltagande skulle kunna strida mot grundlagen.

Idag 04:56
Lars Werkström, särskild utredare, och Morgan Johansson, justitie- och migrationsminister (S), presenterar förslaget på en pressträff.  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Johansson: Förslaget är så långt vi kan gå inom lagen

Morgan Johansson (S) försvarar regeringens förslag om att förbjuda samröre med terroristorganisationer efter Moderaternas kritik.

Justitieministern hävdar att ett förbud mot deltagande i en terroristorganisation enligt Lagrådets invändningar skulle riskera att strida mot skyddet av föreningsfriheten.

– Det vi nu går fram med, det är som vi bedömer det, så långt vi kan gå inom ramen för grundlagen, säger han till Ekot.

Moderaterna anser att regeringen borde ha tagit ett steg längre och även förbjudit deltagande. Förslaget innebär i nuläget att det skulle bli otillåtet att exempelvis arrangera möten eller ordna transporter åt en terroristorganisation.

Idag 04:55
Läs mer om Svenskarna i IS-kriget
Anna Ekström (S), utbildningsminister. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapporterna om skolan

Statsbidraget riskerar ge motsatt effekt för skolor

Det så kallade likvärdighetsbidraget, statsbidraget som Skolverket delar ut för att minska klyftor mellan skolor riskerar få motsatt effekt, uppger Skolverket i en rapport till regeringen, enligt DN.

I juni fick sju skolhuvudmän betala tillbaka 24 miljoner till staten eftersom de inte uppfyllde villkoren.

– Det skulle kunna få en dubbel effekt, där kommuner och enskilda som redan har svårt att satsa pengar på skolan, inte kan få del av det här statsbidraget, som är ganska stort, säger Andreas Spång, Skolverkets enhetschef för statsbidrag, till tidningen.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) säger till DN att regeringen tar rapporten på allvar och kommer gå igenom den noga för att se hur frågan kan hanteras.

33 min
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Föräldrarnas klagomål har blivit en börda”

Opinion Den väntande skolstarten är ämnet för flera av dagens ledarsidor.

Aftonbladets Susanna Kierkegaard skriver om att klagomål och annan feedback från föräldrar blivit en extra arbetsbörda för många lärare. En orsak är att föräldrarna inte tror på att lärarna ”kan sin sak”, anser hon:

”Både föräldrar och politiker måste börja tro på lärarnas kompetens. Men det är svårt i ett system där eleverna ses som kunder”, skriver hon.

Expressen skriver att dagens brist på lärare varit lätt att förutse men att ”regeringarnas reformer på skolområdet har sällan tagit hänsyn till att det inte går att trolla fram lärare”. Nu krävs nytänkande, bland annat ”att politikerna slutar med populistiska förslag som kräver ännu fler av de lärare som inte finns”, skriver tidningen.

Svenska Dagbladets Catarina Kärkkäinen konstaterar att antalet studenter på universitet och högskolor ökat för fjärde året i rad.

”Vid någon punkt under utbildningsväsendets expansion verkar politiker och andra ha slutat fråga sig vilket värde det är vi försöker uppnå med den högre utbildningen. Kanske för att man inte vill erkänna svaret – att fler platser på våra universitet och högskolor ska lösa alla möjliga samhällsproblem – i synnerhet arbetslösheten. Student låter bättre än utan jobb”, skriver hon.

Igår 07:14
Arkivbilder  TT
undefined

Svårt för skolor att få tag på lärare i matte och slöjd

Många kommuner har svårt att få tag på högstadielärare inför skolstarten och svårast är det att rekrytera ämneslärare inom matte-NO- och slöjd. Det visar en enkät som Ekot ekot skickat ut till Sveriges kommuner.

Över 70 procent av de 202 kommuner som svarat på enkäten uppger att det är svårt att få tag på högstadielärare. Av svaren i enkäten framgår det även att flera skolor anser att svårigheterna att rekrytera drabbar de lärare som redan undervisar på skolan.

15 aug
Läs mer om Rapporterna om skolan
Pro-demokratiska sudaneser firar i Khartoum. Mahmoud Hjaj / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Protesterna i Sudan

Historiska milstolpen: Fredsavtal signerat i Sudan

Ett historiskt avtal mellan militärrådet och den civila oppositionen signerades i dag i Sudan. Förhoppningen är att landet ska gå in i en fredlig era, efter en tid av våldsamheter, skriver Sveriges Radio. Avtalet som undertecknades under dagens ceremoni är en deklaration om en övergång till civilt styre i det våldshärjade landet enligt TT.

Ledare för de två parterna möttes i huvudstaden Khartoum. Enligt radions korrespondent på plats är det ett stort säkerhetspådrag. Utländska dignitärer och tusentals sudaneser är i staden för att följa ceremonin.

Demonstrationer pågick i landet under flera månader. Enligt AFP dödades omkring 250 personer.

3 tim
Omar al-Bashir under ett tal i februari tidigare i år.  Mohamed Abuamrain / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Ex-diktatorn Omar al-Bashir ställs inför rätta

Omar al-Bashir ställs i dag inför rätta för ekonomiska brott, som korruption och innehav av utländska valutor, skriver TT.

al-Bashir anklagas också för folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten som Internationella brottmålsdomstolen i Haag riktat mot honom, men det är alltså inte detta han åtalas för nu. Förtryck, tortyr och utomrättsliga avrättningar har skett i landet under hans tid vid makten säger Jehanne Henry, Sudanexpert vid Human Rights Watch, till SVT.

I trettio års tid styrde diktatorn landet med järnhand och han anklagas bland annat för folkmord i Darfur. I samband med folkets protester avgick al-Bashir i april.

3 tim
Läs mer om Protesterna i Sudan
Flyktingsituationen Flykten till Europa
Open Arms/Matteo Salvini. TT
Flyktingsituationen Flykten till Europa

Salvini utreds av åklagare – låter unga lämna skeppet

Åklagare har inlett en utredning mot Italiens inrikesminister Matteo Salvini för ämbetsmissbruk efter att ha hindrat räddningsfartyget Open Arms från att anlöpa hamn, rapporterar AFP. Vid en husrannsakan beslagtog polis dokument med kommunikation mellan inrikesdepartementet och kustbevakningen, detta efter att den sistnämnda kritiserat Salvinis hårda linje mot migranterna.

Enligt AP har Matteo Salvini gjort vissa eftergifter och kommer tillåta minderåriga att lämna skeppet. De 134 personerna ombord på Open Arms har varit ute till sjöss i två veckor.

1 tim
Migranter ombord fartyget Francisco Gentico / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Räddningsfartyg i limbo trots löften från EU-länder

Det spanska räddningsfartyget Open Arms, som befinner sig vid den italienska ön Lampedusa, befinner sig i ett rättsligt limbo, skriver AFP. Sex EU-länder har lovat att ta emot de för närvarande 134 passagerarna, men de får inte stiga i land på ön.

På Twitter skriver Open Arms att tre personer som behövde specialvård fick eskorteras till Lampedusa på torsdagskvällen. Organisationen skriver också att passagerarna lever i djup förtvivlan och att man inte ser någon lösning i sikte.

Igår 12:09
Migranter ombord på Open Arms. Francisco Gentico / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sex EU-länder redo att ta emot migranterna i Italien

Sex EU-länder har kommit överens om att ta emot migranter som räddats ombord på räddningsfartyget Open Arms som för närvarande ligger för ankar i Italien. Det säger Italiens premiärminister Giuseppe Conte, enligt AFP.

Frankrike, Tyskland, Rumänien, Portugal, Spanien och Luxemburg har enats om att ta emot de 147 migranterna.

Fartyget gick i land i Lampedusa sedan en domstol i Rom hävt ett förbud som utfärdats av Italiens inrikesminister Matteo Salvini.

15 aug
Läs mer om Flyktingsituationen
EU:s utrikespolitiska chef Federica Mogherini. NHAC NGUYEN / AFP
Hongkongprotesterna

EU om Hongkong: Samtal bör inledas om konflikten

EU vill inleda samtal gällande spänningarna i Hongkong. ”Det är avgörande att återhållsamhet utövas, våld avvisas och brådskande åtgärder vidtas för att trappa ner situationen," säger EU: s diplomatiska chef Federica Mogherini i ett uttalande under lördagen, rapporterar AFP.

Konflikten mellan Hongkong och Kina har eskalerat de senaste veckorna och startade som en protest mot ett förslag att utlämna brottsmisstänkta Hongkongbor till Fastlandskina.

1 tim
Dagens protest Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Lärare trotsade åskoväder – anslöt sig till protester

Tusentals lärare gick på lördagen ut för att ansluta sig till demonstrationerna i Hongkong på lördagen, mitt under pågående åskoväder, skriver Reuters. Den 40-åriga musikläraren Yu, som nyhetsbyrån har talat med, säger att hon vill visa stöd för demonstranterna även om hon inte ställer sig bakom alla deras handlingar under de senaste veckornas sammandrabbningar.

– Jag uppskattar deras mod och omsorg om Hongkong. De är definitivt modigare än våra ledare, säger hon.

6 tim
Arkivbild Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Hongkongprotester skapar spänningar i Australien

Mindre sammandrabbningar uppstod i Melbourne på fredagskvällen mellan demonstranter som stödjer protesterna i Hongkong och personer som ställer sig bakom regimen i Fastlandskina, skriver internationella medier.

På lördagen samlades också hundratals demonstranter i Sydney till stöd för den kinesiska regimen. De skanderade ”Ett Kina” och viftade med den kinesiska flaggan. En ensam motdemonstrant, som ställde sig bakom protesterna i Hongkong, fick föras bort av polis efter att en arg folkmassa gav sig på honom.

6 tim
Läs mer om Hongkongprotesterna
Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
Fusket på XXL

Chef bekräftar: Inget tvivel om att det har fuskats

Anställda vid sportkedjan XXL:s butiker i Norge har systematiskt manipulerat försäljningssiffror. Det bekräftar butikskedjans chef Øivind Tidemandsen för norska Dagens Næringsliv.

– Det finns inga tvivel om att det har förekommit, säger han till tidningen och tillägger att det är ”frustrerande” att oetiska metoder har använts för att nå försäljningsmål.

Fyra tidigare anställda vid norska XXL-butiker uppger för E24 att försäljningssiffror har friserats genom att personal har köpt varor, för att sedan genast returnera dem. Syftet har varit att få upp statistiken så att kedjan fått tillstånd att sjösätta reakampanjer, enligt sajten.

Enligt tidningen har interna undersökningar inte visat några tecken på att metoderna skulle användas i butikerna i Sverige, Finland eller Österrike.

2 tim
Arkivbild.  Lars Pehrson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Anställda: XXL fifflade med försäljningssiffror

Den norska sportbutikskedjan XXL manipulerade under flera år systematiskt sina försäljningssiffror för att inte åka fast för vilseledande marknadsföring. Det uppger fyra tidigare anställda på norska XXL-butiker för E24.

Fifflet ska ha gått ut på att anställda köpt varor från butikerna, för att sedan direkt lämna tillbaka dem. I XXL:s datasystem såg det då ut som att man hade sålt fler varor än i verkligheten, uppger cheferna för E24. Uppmaningen till fusket uppges ha kommit från ledningen.

XXL:s Norgechef Anders Kjellén säger till sajten att anklagelserna är nya för både honom och resten av ledningen, men att man tillsatt en utredning om saken.

2 tim
Läs mer om Fusket på XXL