Hem
(AP)

Lugnar efter läckor – högre gaspris ”psykologisk” effekt

Att gaspriserna stiger på tisdagen i spåren av skadorna på de nedstängda Nord Stream-ledningarna handlar framförallt om psykologi, enligt Handelsbankens analytiker Christian Kopfer.

– Det är mycket osäkerhet kring vad som har hänt och varför, och därför blir man orolig kring den övriga gasförsörjningen till Europa, säger han till TT.

SEB:s Bjarne Schieldrop är inne på ett liknande spår och säger att utvecklingen inte förändrar förutsättningarna i Europas energikris. Det ligger ändå inte nära till hands för Vladimir Putin att återuppta leveranserna av naturgas till den europeiska marknaden genom Nord Stream 1 och 2.

– Det skulle kräva en total politisk förändring i Ryssland, säger han.

Rysslands gasexport till Europa

Nord Stream 2 stod färdig hösten 2021, men har aldrig tagits i bruk. Flödet genom Nord Stream 1-ledningen började strypas kraftigt i somras – i samband med underhållsarbete – för att sedan tillsvidare stängas av i augusti med hänvisning till västliga sanktioner mot Ryssland.

Flödet av rysk gas till EU är dock inte helt stoppat. Via Ukraina pumpas just nu 0,4 terawattimmar per dag. Men detta motsvarar bara lite drygt 10 procent av det normala flödet av rysk gas till EU.

(Källa: TT)

bakgrund
 
Nord Stream
Wikipedia (sv)
Nord Stream (tidigare den nordeuropeiska gasledningen eller NEGP, Östersjöledningen, ryska: Северный поток, Nordströmmen) är en naturgasledning mellan Ryssland och Tyskland genom Östersjön. Nord Stream består av två parallella stålrör för naturgastransport med omkring 120 centimeters diameter som har lagts på botten av Östersjön och Finska viken. Gastrycket i ledningen varierar men uppgår som högst till 220 bar (22 MPa). Varje rör är dimensionerat för att transportera 27,5 miljarder m3 gas per år vilket tillsammans motsvarar 590 TWh energi. Som jämförelse var Sveriges årliga energitillförsel 2016–2018 ca 560 TWh.

Läs även

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen