Hem
Judith Kiros, medgrundare till Rummet. Sakine Madon. (TT och Annika Eriksson.)

Madon: ”Rummets rasism får ryggdunkar”

”Satir måste få vara plump och idiotisk. Men rasism är rasism även om avsändarna kallar sig underordnade, vänster och antirasister”, skriver Sakine Madon på Expressens ledarsida.
Hon tar upp boken som nätsidan Rummet nu ger ut och skriver att det sällan har ”varit så inne med prat om vita och svarta kroppar, om hudfärg och ’rasifiering’”. Madon pekar på ett quiz i boken där ett av utfallen lyder: ”Grattis: du är som Qaisar Mahmood! Det kommer att ta dig långt här i Norden. Du älskar Sverige och svenskarna så hårt att du borde köpa dig ett knäskydd så du inte får ont i knäna när du suger av dessa härliga Vasaättlingar!”.
Madon beskriver Mahmood som en reflekterande röst i debatten om svenskhet och integration som vill se en inkluderande svenskhet.
”När nazister och rasister kallar svenska flyktingvänner för svenskfientliga förrädare känner vi snabbt igen deras fixering vid människors hudfärg. Om så kallade antirasister slänger sig med begrepp som husneger, husblatte, alibi och Onkel Tom ursäktas det däremot”, skriver hon.

Bakgrund

bakgrund
 
Qaisar Mahmood
Wikipedia (sv)
Qaisar Mahmood, född 1973 i Lahore, Pakistan, är en svensk författare, verksam som kulturarvschef vid Riksantikvarieämbetet. Qaisar Mahmood föddes i Pakistan och växte upp i Lahore tillsammans med sin mor och syster, medan hans far sedan några år tillbaka bodde i Sverige, dit han rest som arbetskraftsinvandrare. När Qaisar Mahmood var sju år gammal följde resten av familjen efter fadern och de bosatte sig i förorten Tensta i nordvästra Stockholm. Mahmood arbetade som huvudsekreterare i den integrationspolitiska kommittén som den borgerliga regeringen lade ned när den tillträdde regeringsmakten år 2006.[källa behövs] Qaisar Mahmood har också arbetat på Riksrevisionen, Svenska Kommunförbundet, Regeringskansliet och Integrationsverket. 2012 utkom han med boken Jakten på svenskheten (Natur och Kultur), där han skildrar en resa om 900 mil på motorcykel genom Sverige för att söka svenskheten och den svenska identiteten.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen