Madon: Vi bör inte anpassa oss till islamisterna
”Visst finns det muslimer som ogillar Muhammedkarikatyrer. Men jag slår vad om att det stora flertalet kränks mer av IS-terroristernas dåd, än av några teckningar”, skriver Expressens ledarskribent Sakine Madon.
Två dagar efter terrordåden i Paris har hon träffat den svenske konstnären Lars Vilks som lever med livvaktsskydd efter dödshot från al-Qaida för sina rondellhundar från 2007.
”Få brydde sig när Lars Vilks tecknade en judesugga eller Jesus som pedofil. Men när han ritade Muhammed som rondellhund blev reaktionen kraftig”, skriver Madon. I stället för att anpassa oss till islamisterna som hotar borde vi göra tvärtom, menar hon. ”Dansa, höja volymen, klä oss efter eget tycke – och häckla religioner bäst vi vill.”
bakgrund
Lars Vilks
Wikipedia (sv)
Lars Endel Roger Vilks, född 20 juni 1946 i Helsingborg, är en svensk konceptkonstnär, konstkritiker, filosofie doktor i konstvetenskap, författare och debattör. Mellan 1997 och 2003 var Vilks professor i konstteori vid konstakademin i Bergen och innan dess (tillförordnad) professor på samma position vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Han är bland annat känd för sitt kontroversiella konstverk Nimis, placerat i Kullabergs naturreservat alternativt i den av Vilks skapade staten Ladonien, där även hans bokverk Arx finns att beskåda. Andra kontroversiella konstverk är hans teckning av Muhammed som rondellhund och den så kallade Judesuggan. Han har även gjort världens största rondellhund. Som konstteoretiker argumenterar han för det institutionella konstbegreppet, i huvudsak genom sin blogg. Han har estniskt ursprung.
^ "Lars Vilks". Lexikonettamanda.se. Läst 1 december 2013.
^ "Självbiografiska uppgifter 1994:1". Konstvilks. Läst 1 december 2013.
^ Corren Vilks rondellhund väcker ny debatt
^ http://www.aftonbladet.se/kultur/article15327923.ab
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen