Polisens särskilda insats vid tillslaget mot mannen i Köln DAVID YOUNG / dpa
Terrorhoten i Europa

Man i Tyskland misstänks ha planerat dåd med ricin

Tysk polis har avstyrt ett misstänkt försök till angrepp med biologiska vapen, skriver flera medier. En 29-årig tunisier uppges ha gripits i Köln. Vid ett tillslag mot mannens lägenhet har giftet ricin och material för att tillverka en bomb hittats.

Enligt Holger Münch, chef för den federala tyska polisen, har myndigheterna haft vetskap om att mannen haft kopplingar till terrorgruppen IS.

ABC News rapporterar att ett tips från allmänheten ledde polisen till mannen.

Toppnyheter

Sjukvårdsartiklar. Erik Nylander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Materielbristen på sjukhusen

Kravet från läkare: Stoppa avtalet med Apotekstjänst

Häv avtalet med sjukhusleverantören Apotekstjänst. Det kräver flera läkare efter den senaste tidens materielbrist på sjukhus i flera regioner, rapporterar Ekot.

– Vi behöver en mer erfaren aktör som kan sköta det här – det kan inte vara så att lägsta pris alltid vinner utan man måste granska kvalité och erfarenhet på de företag som man anlitar, säger Torbjörn Karlsson, ordförande i Upplands allmänna läkarförening.

Men varuförsörjningsnämnden, som ansvarar för upphandlingen, tänker i nuläget inte bryta kontraktet med leverantören. Apotekstjänsts vd lämnade i går sin tjänst.

29 min
En operation av ett pulsåderbråck på Akademiska sjukhuset i Uppsala/arkivbild.  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sjukhus i två regioner opererar igen efter krisen

Regionerna Uppsala och Dalarna börjar genomföra planerade operationer igen efter materielkrisen som orsakat ett stopp. Materielläget ser bättre ut för tillfället, men båda regionerna är beredda på att snabbt ändra besluten om en brist uppstår igen.

– Läget är instabilt, vi kan behöva fatta nya beslut snabbt, säger Mikael Köhler, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala till TT.

Men sjukhusen har många operationer att ta igen efter stoppet. En lösning för Akademiska kan bli att köpa in operationer från andra sjukhus.

43 min
Lena Hallengren (S) och en arkivbild på en operationssal.  TT
undefined

Socialministern: ”Något har gått fel – upprörande”

Materielkrisen på sjukhusen måste följas upp noggrant, men ändå behövs ingen utredning om upphandlingshaveriet. Det anser socialminister Lena Hallengren (S) och civilminister Lena Micko (S) enligt TT.

Hallengren tycker att det som inträffat är ”otroligt upprörande”.

– Här är det fem regioner som gjort upphandlingen, och något har gått fel. Ingen vet ännu vad det är. Men regeringen agerar genom Socialstyrelsen, som är mycket aktiv här för att stötta regionerna i den situation de försatt sig i, säger hon.

Sjukhus i flera regioner har inte fått vårdmaterial levererat vilket har lett till många inställda operationer. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, och Socialstyrelsen följer läget.

Igår 13:01
Läs mer om Materielbristen på sjukhusen
Mikael Damberg.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Polisen ska kunna gå in i brottsmisstänktas datorer

Polisen ska få möjlighet att gå in i brottsmisstänktas datorer och mobiler för att läsa krypterad information, meddelar inrikesminister Mikael Damberg (S) vid en pressträff.

– Det finns en radioskugga i den svenska brottsbekämpningen, säger han.

Åtgärden står högst upp på regeringens 34-punktslista över åtgärder mot gängkriminaliteten och remissen lämnas nu till Lagrådet. Damberg säger att avläsningen är ett kraftfullt verktyg som är efterlängtat från myndigheterna.

– Det ska bara användas vid allvarlig brottslighet.

Enligt TT var en utredning i frågan klar redan i november 2017 och en lag föreslogs börja gälla i januari i år, men det har dröjt.

3 tim
Johan Forssell (M).  TT
undefined

Kritiken från M och KD: ”Det här är väldigt klent”

Förslaget från regeringen och inrikesminister Mikael Damberg (S) om att polisen ska kunna gå in i brottsmisstänktas datorer och mobiler kommer för sent, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell till TT.

Han välkomnar visserligen förslaget, men menar att det har dröjt alldeles för länge. Dessutom säger han att han gärna hade sett att regeringen införde fler åtgärder, till exempel visitationszoner för att kunna leta efter vapen.

– Det här är väldigt klent i förhållande till de väldigt allvarliga problem vi har, säger han.

Även KD:s rättspolitiske talesperson Andreas Carlson är kritisk och säger till SvD att det är ”obegripligt” att det har tagit så lång tid.

1 tim
Arkivbild från dödsskjutning i Malmö 2018. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Krypterad information före alla planerade Malmömord

Alla planerade mord i Malmö de senaste åren har föregåtts av att gängmedlemmar kommunicerat krypterat sinsemellan, enligt polisens uppgifter till inrikesminister Mikael Damberg (S), rapporterar SVT Nyheter.

– När jag var i Malmö och lyssnade på polisen där så menade Malmöpolisen att det inte finns ett enda planerat mord i Malmö de senaste åren som inte har föregåtts av att gängmedlemmar använt krypterad kommunikation, sa Damberg under morgonens presskonferens.

Ministern kallade det också för ”ett reellt problem kopplat till den grova brottsligheten i Sverige”. Därför presenterades under morgonen en åtgärd som ska göra det möjligt för polisen att gå in i brottsmisstänktas datorer och mobiler för att läsa krypterad information.

1 tim
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Trumps USA Primärvalen 2020
Donald Trump och Tulsi Gabbard. TT
Trumps USA Primärvalen 2020

Trump försvarar demokrat: ”Hillary Clinton är galen”

USA:s president Donald Trump tar Tulsi Gabbards sida i ordkriget mellan henne och Hillary Clinton, under en intervju i programmet ”Hannity” i Fox News. I helgen kallade Clinton den demokratiska primärvalskandidaten för ”ryssarnas favorit” i valet, och menade att Ryssland vill forma Gabbard till en oberoende kandidat som kan plocka röster från Demokraterna.

– Jag önskar att hon hade sagt det tidigare så att människor hade insett att hon är galen. Hon är galen, säger Trump under intervjun.

– Jag känner inte Tulsi Gabbard, men jag vet en sak: hon är inte en tillgång för ryssarna. De här människorna är sjuka, det är något fel på dem, fortsätter presidenten.

Gabbard är en av de demokratiska presidentkandidaterna som ligger sist i mätningarna.

13 min
Mark Zuckerberg. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Iran och Ryssland försöker redan att påverka valet”

Mer än ett år före presidentvalet i USA har Facebook redan hittat flera koordinerade försök från Ryssland och Iran att påverka det. Det säger grundaren Mark Zuckerberg till NBC News.

Kreml-kontrollerade grupper ska sedan början på året ha byggt upp ett nätverk av Instagram-konton som ska efterlikna lokala grupper i flera delstater där presidentvalet kan bli avgörande, skriver CNN.

Facebook kommer att tydligare vara transparent med vilka avsändare som står bakom Facebook-sidor, samt markera vilka nyheter som kommer från statskontrollerade källor.

Igår 17:30
Hillary Clinton och Tulsi Gabbard. TT
undefined

Demokrater i storbråk efter Clintons ryssanklagelse

Ett jättebråk har utbrutit mellan Hillary Clinton och Tulsi Gabbard, primärvalskandidat för Demokraterna. Detta efter att Clinton kallat Gabbard ”ryssarnas favorit” i en podcast under fredagen.

– Jag vill inte göra några förutsägelser, men jag tror att de (ryssarna, red. anm.) har ögonen på någon som kandiderar för Demokraterna som de vill forma till en oberoende kandidat, sa Clinton.

Detta fick Gabbard att gå till vild attack mot Clinton.

”Fantastiskt! Tack Hillary Clinton. Du, drottningen av krigshetsare, som förkroppsligar korruption och rötan som har plågat Demokraterna så länge, har äntligen klivit fram från kulisserna”, twittrade Gabbard.

19 okt
Läs mer om Trumps USA
Tobias Baudin. TT
Svenska jobben

Kommunal ställer sig utanför LO-samordningen

Största facket Kommunal ställer sig utanför LO-samordningen, rapporterar Ekot. LO ska sammanträda i morgon inför att facket ska förhandla fram nya kollektivavtal med arbetsgivarnas organisationer.

– Det var såklart ett tufft beslut, men förbundsledningen var helt enig, säger förbundsordförande Tobias Baudin i Ekots sändning.

Han menar att kärngrupperna i välfärden inte ens skulle få ”två extra tior” med LO:s förslag. Kommunal ska nu i stället gå in i avtalsrörelsen på egen hand, säger Baudin.

– Vi är stora, vi är starka – och nu är det väldigt många som är förbaskade.

3 tim
Statistiska centralbyrån. Karin Wesslén / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Konsultfirma sabbade SCB:s arbetslöshetssiffror

Det var ett misstag hos en underleverantör som gjorde att SCB:s arbetsmarknadssiffror blev missvisande, rapporterar Aftonbladet. Enligt tidningen räknade konsultbolaget Evry fel när underlaget till Arbetskraftsundersökningen (AKU) samlades in.

Resultatet blev att statistiken visade att arbetslösheten var högre än den egentligen var, vilket SCB själva slog larm om.

Förra året outsourcade SCB hälften av arbetet med AKU till Evry.

– Vi arbetar tillsammans för att lösa det här problemet just nu, säger John Kling, enhetschef på SCB till tidningen.

Igår 18:29
Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trolig datamiss bakom skarp nedgång för siffror

Statistiska centralbyrån (SCB) har hittat brister i datainsamlingen till Arbetskraftsundersökningarna (AKU), som påverkar kvaliteten i statistiken. Det skriver SCB i ett pressmeddelande i samband med morgonens arbetslöshetsrapport.

Enligt Johan Kling, enhetschef för AKU, gör bristerna att statistiken troligtvis visar en alltför skarp nedgång i sysselsättningen och en för brant uppgång av arbetslösheten.

– Den plötsliga uppgången i arbetslösheten vi sett de senaste månaderna är sannolikt missvisande. Ökningen började redan i våras. Den nuvarande nivån på arbetslösheten bedöms också vara överskattad, säger Kling enligt pressmeddelandet.

17 okt
Läs mer om Svenska jobben
Brexit Storbritanniens framtid
Brexitförespråkare demonstrerar i London. Alastair Grant / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Brexits ödesdagar på rad – nu väntar ny tuff drabbning

Ytterligare en intensiv brexitdag väntar i Storbritannien. I dag ska underhuset försöka enas om premiärminister Boris Johnsons utträdesavtal med EU.

Om Johnson går segrande ur dagens omröstningar är målet att föra fram lagstiftningen på tre dagar, så att landet kan lämna EU den 31 oktober. Det korta tidsspannet har kritiserats av oppositionspolitiker, skriver BBC.

Om parlamentarikerna däremot röstar nej kan regeringen komma att dra tillbaka hela lagförslaget, eftersom man då inte kommer att klara av brexit före den 31 oktober.

Det är utträdesavtalet som har slutits med EU som ska behandlas i form av en utträdeslag. Målet är att Storbritannien genom sex steg ska kunna lämna EU. Så här ser stegen ut, enligt TT:

2 tim
Leo Tolstoj till vänster.  Wikimedia / TT
undefined

Nästa steg i brexit: ”Som att läsa Tolstoj på bussen”

Efter att talmannen John Bercow nekat premiärminister Boris Johnson att hålla en ny omröstning om brexitavtalet väntas nya diskussioner i det brittiska parlamentet under tisdagen. Då ska parlamentsledamöterna börja rösta om ett lagstiftningspaket kallat ”Withdrawal Agreement Bill”, som måste godkännas för att brexitavtalet ska gå igenom, skriver SVT Nyheter.

TT skriver att lagförslaget kommer att plöjas igenom i rekordtempo. Dessutom har de brittiska ledamöterna möjlighet att lägga till ändringsförslag till det redan omfattande paketet.

”Det är som att be parlamentsledamöterna läsa klart (Leo Tolstojs) Krig och fred på bussen på väg hem från jobbet”, skriver BBC:s biträdande politikredaktör Norman Smith enligt TT.

SVT:s utrikesreporter Anna-Maja Persson säger till den egna kanalen att tisdagen kan bli helt avgörande för vad som blir nästa steg i brexitsoppan.

– Men vad som kommer sen, det vet ingen, säger hon.

Igår 21:31
Boris Johnson och John Bercow House of common
undefined

Analyser: Johnson kan trovärdigt skylla ifrån sig

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson är på väg att trassla in sig i parlamentet. Det är analyserna efter att talmannen John Bercow beslutade att inte hålla en omröstning om brexitavtalet på måndagkvällen.

Om EU erbjuder en senareläggning av brexit är Johnson tvungen att acceptera det – den så kallade Bennlagen, skriver DN:s Erik de la Guera. The Telegraphs Asa Bennet är inne på ett liknande spår och menar att Johnson har ryggen fri.

”Johnson kan trovärdigt argumentera för att han inte hade gjort det om inte parlamentet hade bundit hans händer”, skriver Bennet.

Patrick Muggire på New Statesmen tror att det scenariot kan leda till att brexit inte kommer ske innan ett brittiskt parlamentalsval.

”Johnsons enda alternativ kan vara att dra tillbaka avtalet, skylla på parlamentsledamöterna och Berlow, ta med sig avtalet till den brittiska befolkningen – och hoppas på en majoritet”, skriver Patrick Muggire på New Statesmen.

Igår 21:33
Läs mer om Brexit
Ett flygplan/arkivbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sverige och klimathotet

KI-anställdas flygresor står för störst koldioxidutsläpp

Karolinska institutet är den myndighet i Sverige vars personals flygresor står för störst koldioxidutsläpp. Det enligt en genomgång av Naturvårdsverket, rapporterar SVT Nyheter. Under 2018 stod KI:s flyresor för utsläpp på 7 000 ton koldioxid – men institutet försöker vända på trenden.

– Under årets första nio månader har vi gjort närmare 20 procent färre inrikes flygresor, och vi har gjort 900 fler tågresor, säger Kjell-Ove Lindgren, resesamordnare på KI.

5 tim
TT.
undefined

Storföretagens elrabatt är större än klimatbudgeten

Samtidigt som elskatterna höjs för småföretag har storföretagen en skatterabatt vars totala värde är större än regeringens samlade klimatbudget. Det rapporterar SVT.

Företag inom industrin betalar 0,5 öre per kilowattimme. En småföretagare betalar nästan 70 gånger så mycket, vilket kan sägas ge storföretagen en rabatt som sammanlagt är värd 15,2 miljarder kronor, vilket kan jämföras med regeringens klimatbudget på 12,5 miljarder kronor.

Ica-handlaren Daniel Hallberg tycker att det är orättvist. Skattesatserna borde jämnas ut säger han till SVT. Men storföretagen försvarar sig med att de konkurrerar på en internationell marknad:

– Vi betalar EU:s minimumskatt. Vi jämför oss med konkurrenter, vi jämför oss inte med hushåll, säger Conny Johansson energichef på Stora Enso till SVT.

5 tim
År 2008 påbörjades ett pilotprojekt kring CCS på Vattenfalls kolkraftverk i östra Tyskland. Matthias Rietschel / SCANPIX
undefined

Sju av åtta partier vill fånga och lagra koldioxidutsläpp

Sju av åtta riksdagspartier vill satsa på att fånga in och lagra stora industriers koldioxidutsläpp, rapporterar Ekot. Sverigedemokraterna svarar ”vet inte” på frågan.

Tekniken CCS, som betyder ”carbon capture and storage”, innebär investeringar på flera miljarder kronor. Det som kostar är tekniken för varje anläggning och för transporter till lagringen. Men flera partier tror att tekniken är ett måste, och är positiva till att avsätta pengar för fortsatt forskning och pilotprojekt.

– För att rädda klimatet behöver vi en stor verktygslåda och där är ju CCS definitivt en väldigt intressant teknik, säger Hanna Westerén, Socialdemokraternas miljö- och klimatpolitiska talesperson, till radion.

Både S och M inväntar nu regeringens klimatpolitiska utredning som ska presenteras i januari.

Idag 03:38
Läs mer om Sverige och klimathotet