Inrikes

Man misstänks ha skjutits i centrala Halmstad

En man som misstänks ha blivit skjuten har förts till sjukhus i Halmstad, rapporterar Hallandsposten. Skottlossningen ska ha ägt rum i stadens centrala delar.
Enligt polisen ska det inte handla om livshotande skador, skriver TT. Ingen ska heller vara gripen.

Toppnyheter

Peter Arnevall och Britta Ramberg / Bild från en av bränderna i Ljusdal TT
Skogsbränderna

35 grader och åskskurar: ”Vädret är inte med oss”

Brandbekämparna ser inte ut att få någon hjälp i arbetet av vädret. I mitten av nästa vecka väntas nya värmerekord med temperaturer på 30–35 grader, enligt SMHI.
– Det finns lite regnskurar i prognosen, framför allt över Norrland. Men det mesta av skurarna ser ut att fastna i fjällkedjan eftersom de rör sig västerifrån, säger meteorologen Malva Lindborg till TT.
– Vädret är inte med oss, säger Britta Ramberg, operativ chef på MSB, på en presskonferens och påpekar att åskskurar väntas.
I går sa myndighetens samordnare Peter Arnevall att man inte har ”något som helst hopp om att faktiskt släcka på annat sätt än genom väderomslag”. Enligt honom behövs det ihållande regn i flera dagar för att kunna släcka de fyra största bränderna.

14 min
Bild från Tränsglets skjutfält på lördagen. TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna

Vägar i flera län avstängda – bilister uppmanas ha koll

Flera vägar i Gävleborg, Jämtland och Västernorrlands län är avstängda till följd av skogsbränderna. Trafikverket uppmanar bilister att hålla sig uppdaterade på läget.
– Situationen kan ha mycket stor påverkan på vägarna, säger Joanna Ljunggren, presskommunikatör på Trafikverket, till SVT Nyheter.
Läget för bränderna i Älvdalen och Ljusdal har varit oförändrat under natten.
– Vi har haft lite regn och det är vi glada för, säger Anders Fridborg, räddningstjänstens pressbefäl i Ljusdal, till TT.
Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, är utfärdade i sex områden: Huskölen i Ljusdalens och Härjedalens kommuner, Enskogen, Finneby, Kårböle och Ängra, alla i Ljusdals kommun, samt Trängslet i Älvdalens kommun.

2 tim
Polsk flagga / Konvoj av med polska brandbilar passerar Vätterleden på E4 i Småland. Tookapic / TT
Skogsbränderna

Vinkande skaror mötte polsk hjälp: Blir lite rörd

När de 140 polska brandmän som ska hjälpa till i släckningsarbetet körde genom Sverige på lördagen blev de väl mottagna. Utmed vägarna har människor stått och vinkat, några med polska flaggor i händerna.
– Det är väldigt roligt att se alla som hälsar välkommen, man blir nästan lite rörd, säger Magnus Eriksson MSB:s samordnare till Expressen.
Polackerna har övernattat på Uppsala garnison och ska köra vidare norrut mot Sveg på söndagsmorgonen.
Ytterligare internationella förstärkningar är på gång, rapporterar DN. 60 brandmän från Frankrike som är tränade på att arbeta i svår terräng samt 46 brandmän från Tyskland och ytterligare 20 från Danmark.

4 tim
Läs mer om Skogsbränderna
Israeler ser mot gränsen mot Gazaremsan. Tsafrir Abayov / TT / NTB Scanpix
Israel–Palestina-konflikten

Analys: Är ett nytt krig bara en felräkning bort?

Israel och Hamas befinner sig i en riskabel cykel. Är ett krig bara en felberäkning bort? frågar sig Isabel Kershner i en analys i New York Times.
Israelisk militär har kallat de korta, men allt mer intensiva operationerna mot Hamas på Gazaremsan, för ”kampanjen mellan krigen” då de syftar till att avskräcka islamiströrelsen från att skjuta upp nästa stora konflikt.
Men varje runda av eskalerande våld riskerar att föra kriget allt närmare, skriver Kershner.
På lördagen trädde ett eldupphör i kraft för hejda eskaleringen av våldsamheterna. Men även om lugnet till stor del återställdes har inga av de underliggande problemen eller spänningarna lösts. Det kan leda till att de två parterna hamnar i en farlig förlamning, skriver Kershner.

8 min
Släktingar till en palestinsk soldat som dödats. SUHAIB SALEM / TT NYHETSBYRÅN
Israel–Palestina-konflikten

Civila befarar att lugnet är bedrägligt på Gazaremsan

Oron för krig kvarstår hos civila palestinier och israeler även efter att lugnet återvänt till Gazaremsan i natt – efter sju våldsamma och kaotiska timmar i går.
– Kriget kommer, säger 21-åriga Somaya Rabaya i Deir al-Balah till AFP.
Ett eldupphör trädde i kraft vid midnatt för att hejda eskaleringen av våldsamheterna. Israel inledde i går ett stort anfall efter att en palestinsk skytt dödat en israelisk soldat.
En källa säger samtidigt till nyhetsbyrån att Hamas inte har lovat att sätta stopp för de unga palestinier som skickar brinnande drakar och ballonger över gränsen.
– Alla träd, alla blommor, allt brinner [...] Det är skrämmande, men så här är livet bredvid Gazaremsan, säger 44-åriga Ofir Libstein som bor med sin familj i en kibbutz.

Igår 17:27
En palestinsk demonstrant förbereder en brinnande ”drake” som ska skickas över gränsen. MAHMUD HAMS / AFP
Israel–Palestina-konflikten

Källa: ”Terrordrakar” inte del av avtal om eldupphör

Ett löfte om att upphöra med det som i israeliska medier benämns som ”terrordrakar” är inte en del av eldupphöret mellan palestinierna och israelerna, uppger en anonym källa inom islamiströrelsen Hamas för AFP. Det handlar om ballonger och drakar där tändanordningar fästs. Sådana har den senaste tiden i stor omfattning skickats över gränsen till Israel och startat bränder.
Eldupphöret slöts vid midnatt efter våldsam upptrappning av konflikten under fredagen. Israel har inte kommenterat avtalet men det finns heller inga rapporter om nya anfall. Under lördagen har lugnet i stort sett bibehållits.
Totalt dödades en israelisk soldat, tre Hamasmedlemmar och en palestinsk demonstrant under fredagen.

Igår 17:40
Läs mer om Israel–Palestina-konflikten
 Utøya/ Tarjei Jensen Bech NTB scanpix/TT NYHETSBYRÅN
Terrordådet på Utøya

De överlevde Utøya – får dödshot för att tystas

Sju år efter terrordådet på Utøya utsätts många av de överlevande för dödshot för sitt politiska engagemang. En av dem är Tarjei Jensen Bech som 19 år gammal träffades av flera pistolskott och föll 15 meter från en bergsklippa ner i havet utanför Utøya.
”Se dig runt hörnet. Nästa gång står jag där med en Magnum och då är du död”, står det i ett sms som Tarjei Jensen Bech fått skickat från Sverige.
– Det är någon som faktiskt önskar mig död. Jag blir väldigt rädd, säger han till Aftenposten.
Tarjei Jensen Bech, som i dag är vice ordförande i Finnmarks fylke, tror att det är högerextrema som vill skrämma honom till tystnad. Men han tänker inte låta det ske. Terrordådet har gett honom en större vilja att bedriva politik, kanske hade någon av de som mördats blivit elektriker – eller statminister, funderar han.
– Men så fick det aldrig bli. Det handlar om att föra deras talan vidare, lik förbannat, eftersom inte de fick göra det själva, säger han till Expressen.

2 tim
Utøya. Arkivbild. Nesvold, Jon Olav / TT NYHETSBYRÅN
Terrordådet på Utøya

”Ingen ensam galning som låg bakom dådet på Utøya”

Opinion I en debattartikel i Aftonbladet uppmärksammar SSU-representanterna Philip Botström och Andrea Törnestam att det gått sju år sedan terrordådet på Utøya, där 69 personer i den norska systerorganisationen AUF dödades.
Enligt debattörerna är det viktigt att komma ihåg att dådet inte utfördes av en ”ensam galning” utan av en högerextremist. De högerextrema idéerna ”finns och växer i politiska partier och rörelser än i dag”, konstaterar de. De skriver också att det är välkommet att regeringen nu avser att förbjuda nazistiska och rasistiska organisationer.
”Vi vill framåt även se mer resurser för att ta krafttag mot hatbrott och näthat så att alla unga känner sig trygga att engagera sig politiskt” skriver de.

2 tim
Minnesten på Utøya. Nesvold, Jon Olav / TT NYHETSBYRÅN
Terrordådet på Utøya

Glasmonument klart sju år efter dåden i Norge

I dag, på sjuårsdagen av Anders Behring Breiviks terrordåd, avtäcks ett tillfälligt minnesmonument vid Høyblokka i Oslo.
Bland andra AUF-ledaren Mani Hussaini och statsminister Erna Solberg talar vid ceremonin, som följs av ett högtidlighållande på Utøya senare under dagen.
Sammanlagt 77 människor miste sina liv när terroristen Breivik först utlöste en bomb vid regeringsbyggnaden Høyblokka, och sedan begav sig till Utøya och öppnade eld. På ön pågick ett sommarläger för Arbeiderpartiets ungdomsförbund (AUF).

3 tim
Läs mer om Terrordådet på Utøya
Attraktionen Eclipse på Gröna Lund i Stockholm. Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Extremvärmen

Besökarna sviker Gröna Lund i sommarhettan

Nöjesparkerna får jobba extra hårt i extremvärmen. På Gröna Lund har man hittills i år upplevt ett besökstapp på drygt fem procent jämfört med vid samma tidpunkt förra året, skriver TT.
– En dag som i går har vi normalt sett mellan 15 000 – 17 000 besökare, och i tisdags så var det ungefär 8 000 besökare, säger Christer Fogelmarck, koncernchef på Parks and Resorts som äger fem av Sveriges största nöjesparker.

5 min
Sommarvärme i Stockholm och Skåne. TT
Extremvärmen

SMHI: Det är med råge den varmaste juli på 260 år

I stort sett hela landet längtar efter regn, men nästa vecka kommer att göra många besvikna, säger SMHI till TT.
– Det kan absolut bli så att årets varmaste dag, eller vecka, infaller. Det är i östra Götaland och Svealand där det inte regnat som det kommer att bli som varmast, säger meteorologen Anders Wettergren och fortsätter:
– Det kan bli gott och väl över 30 grader, säkert upp emot 35 grader någonstans.
I ett mejl till Aftonbladet skriver SMHI att man redan nu kan konstatera att juli 2018 är den varmaste julimånaden sedan mätningarna började år 1756.
”Med råge”, tillägger man.

Igår 21:00
Läs mer om Extremvärmen
USA:s finansminister Steven Mnuchin.  STR / AFP
Frihandelns framtid

Dödläge på G20-möte: USA måste ta första steget

Det uppstod dödläge i samtalen mellan USA:s finansminister Steven Mnuchin och övriga ledare vid G20-mötet i Argentina på lördagen. Varken Mnuchin, EU eller Kina ville vika sig för den andra partens krav i förhandlingarna om handeln och tullarna, skriver AFP.
– Mitt budskap är ganska tydligt […] Om Europa tror på fri handel är vi redo att underteckna ett frihandelsavtal utan tullar, utan tullbarriärer och utan subventioner. Det måste vara alla tre, sa han enligt nyhetsbyrån.
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire skrädde inte med orden i sitt svar till sin amerikanske motpart.
– Vi vägrar att förhandla med en pistol mot huvudet. USA måste vara den som tar det första steget till nedtrappning, sa han och tillade att EU i annat fall inte har något annat val än att slå tillbaka.

3 tim
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire tillsammans med IMF-chefen Christine Lagarde vid G20-mötet i Buenos Aires.  EITAN ABRAMOVICH / AFP
Trumps USA Frihandelns framtid

Uppmaningen till USA: Ta ert förnuft till fånga

USA måste undvika att tvinga in världen i en tulltävling där bara den starkaste överlever och där alla förlorar. Det säger Frankrikes finansminister Bruno Le Maire till AFP i samband med G20-mötet i Buenos Aires.
Han menar att världens alla länder och särskilt Europa oroas över den amerikanske presidenten Donald Trumps beslut att införa och höja tullarna mot flera länder.
– Det här handelskriget kommer bara att ha förlorare, det kommer att förstöra jobb och sätta press på den globala tillväxten, säger han och tillägger:
– Vi uppmanar USA att ta sitt förnuft till fånga, att respektera multilateralismens regler och respektera sina allierade.

3 tim
IMF-chefen Christine Lagarde Gustavo Garello / TT / NTB Scanpix
Frihandelns framtid

Protester i Argentina mot G20-möte – väcker känslor

Hundratals argentinare tog sig ut på gatorna för att protestera i samband med den ekonomiska samarbetsorganisationen G20:s möte i centrala Buenos Aires på lördagen. Protesterna riktade sig mot Internationella valutafonden (IMF) som i juni gav landet ett lån på 50 miljarder dollar – i utbyte mot kraftfulla nedskärningar och strukturreformer.
– Argentinska myndigheter genomför en avgörande reformplan som stöds av det internationella samfundet och IMF, förklarade IMF-chefen Christine Lagarde under mötet.
IMF väcker känslor i Argentina, där många anklagar valutafonden för landets statsfinansiella kollaps 2001-2002.
– Internationella valutafonden är synonym med uppsägningar och ökade skattesatser som förvärrar skulden, sa vänsterpolitikern Juan Carlos Giordano till medier på plats.

4 tim
Läs mer om Frihandelns framtid
Saman Ghoddos och ÖFK tackar publiken. Robert Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2018

Tre mål på elva minuter när ÖFK krossade Trelleborg

Östersund har fått en kanonstart under nye tränaren Ian Burchnall. I dag körde man över Trelleborg med 4–1 på hemmaplan efter en rivstart där ÖFK gick fram till 3–0 under de första elva minuterna.
Curtis Edwards satte 1–0 innan flyktaktuelle Saman Ghoddos gjorde tvåan och trean. Jamie Hopcutt satte dit 4–0 innan 19-årige Felix Hörberg reducerade med matchens vackraste mål.
Östersund har nu två segrar och ett kryss på Burchnalls första tre matcher.

Igår 16:10
Carlos Strandberg. Conny Sillén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2018

Strandberg hjälte när Malmö FF vann mot Örebro

Malmö FF:s stjärnvärvningar var spelklara mot Örebro, men det var ett nyförvärv från förra sommaren som stal showen. Carlos Strandberg gjorde två mål och blev skåningarnas hjälte i 2–1-segern på bortaplan.
Efter en mållös första halvlek satte Strandberg kyligt 1–0 på en fin passning från Søren Rieks. Örebros Filip Rogic kvitterade genom att trycka in en straffretur innan Strandberg satte segermålet några minuter senare.
– Det är inte det lättaste motståndet vi möter, men vi löser det, säger Strandberg till C More. 

Igår 16:26
Läs mer om Herrallsvenskan 2018

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Vita hjälmarna vid en räddningsaktion i södra Ghouta. Arkivbild. Uncredited / TT / NTB Scanpix
Syrienkriget

Israel evakuerar 800 räddningsarbetare

Israel har evakuerat 800 räddningsarbetare från organisationen Vita hjälmarna och deras familjer från Syrien till Jordanien under natten, rapporterar AFP som hänvisar till den israeliska arméns radiokanal.
Detta efter att den oppositionella gruppen hotades av de syriska regeringsstyrkornas framryckning i södra delen av landet, där upproret mot Syriens diktator Bashar al-Assad en gång började.
”Civila har evakuerats från krigszonen efter omedelbara hot mot deras liv”, skriver den israeliska armén på Twitter och beskrev händelsen som en ”exceptionell humanitär insats”.
Enligt den jordanska nyhetsbyrån Petra har Storbritannien, Tyskland och Kanada erbjudit sig att ta emot räddningsarbetarna och deras familjer inom tre månader.

2 tim
Arkivbild Matt Smith / TT / NTB Scanpix
Syrienkriget

Ledare: ”Kan aldrig bli fred med Assad vid makten”

Opinion Dagens ledarsidor har tagit fasta på olika ämnen. I SvD skriver Per Gudmundson att det finns en risk att syrierna blir de nya palestinierna, dömda att leva som flyktingar i evighet. Det kan föra med sig både religiös och politisk extremism, menar han och skriver att ”kriget må vara över. Men så länge diktatorn Bashar al-Assad har makten kan det aldrig riktigt bli fred.”
De utökade antalet platser på landets lärar- och polisutbildningar är ämnet på Expressens ledarsida. Behörighetskraven har sänkts och det gör att lågpresterande studenter som inte klarar av att fullfölja studierna antas. ”För att råda bot på lärar- och polisbristen måste man försöka att locka tillbaka dem som har lämnat genom att erbjuda bättre arbetsvillkor”, skriver tidningen.
Sydsvenskans ledarsida belyser problemet med att få kvinnor engagerar sig partipolitiskt i Skåne. ”Underrepresentationen är systematisk i alla kommuner. Det är pinsamt dåligt.”

41 min
TT
Trumps USA Syrienkriget

Analys: USA har accepterat att Assad behåller makten

Rebellernas fall i sydvästra Syrien banar väg för president Bashar al-Assads – och därmed Vladimir Putins – slutliga seger, skriver The Guardians Simon Tisdall i en analys. Men att Assad territoriellt vinner innebär inte en återupprättad politisk auktoritet. Tisdall ställer den retoriska frågan: Kan Assad överleva fred, efter att ha överlevt krig? Han konstaterar att ingen exakt vet vad Donald Trump och Vladimir Putin enades om i Syrienfrågan vid sitt möte i Finland, men mycket tyder på att man vill se en avspänning vid gränsen mellan Syrien och Israel. I praktiken innebär det att USA accepterar att Assad blir kvar vid makten, skriver Tisdall.
I en analys med rubriken ”Styrkan är Rysslands svaghet” skriver The Atlantics Dominic Tierney om Putins globala inflytande, i USA men även i Mellanöstern. Moskva har en pragmatisk inställning till påverkan och talar med alla: israeler, syrier, kurder och iranier. Konflikterna underhålls, samtidigt som Putin framställer sig som en fredsmäklare. Ingen är mer angelägen än Putin om att upprätthålla bilden av självförtroende och prestige på den globala arenan, skriver Tierney.

Igår 19:26
Läs mer om Syrienkriget