Hem
Bostadshus i Tensta. (ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Många bor trångt i Sverige – normer från 80-talet

Många bor trångt i svenska förorter som Rinkeby och Tensta samt i delar av innerstaden, skriver TT. 17,9 procent bor trångbott enligt normen som inrättades 1986 och som innebär att alla ska ha ett eget sovrum, förutom makar eller partners som kan dela.

– Till exempel många Södermalmsfamiljer bor ju otroligt trångt. Två vuxna och tre barn som bor i en tvåa och har skapat sig ett slags ”compact living”, säger Micael Nilsson, expert på bostadssociala frågor på Boverket, till TT.

Däremot gör avsaknaden av folk- och bostadsräkning det svårt att veta hur många som lever trångt och hur trångboddhet bör definieras.

– Vi kan absolut inte lita på statistiken när det kommer till de allra mest utsatta familjerna eftersom de bor i andra eller tredje hand och de bor i områden där folk har skrivit sig på bostäder som de inte bor i.

bakgrund
 
Trångboddhet
Wikipedia (sv)
Trångboddhet är när en person eller ett hushåll har brist på utrymme i sin bostad. Gränsen för trångboddhet har varierat med olika länders och tiders levnadsstandard.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen