Hem
Angela Merkel och Barack Obama. (JOHANNES EISELE / AFP)

Många konfliktytor när G20-länder möts

I vanlig ordning är G20-länderna inte helt överens om vilka åtgärder som ska tas för att stärka världsekonomin. På agendan för samtalen i kinesiska Hangzhou står global tillväxt och åtgärder mot växande protektionism, punkter som redan har rört upp känslor hos flera av de deltagande länderna.
En av stridslinjerna är EU:s uppmaning till Kina att införa mekanismer för att hantera landets överkapacitet av stål. En annan: Kinas pågående dispyt med Australien med anledning av att kinesiska investerare inte tillåtits buda på en stor infrastruktursatsning i Australien. Kina anklagar Australien för protektionism.
Men trots de många stridsfrågorna tror bedömare att G20 kommer att enas om flera olika skatteåtgärder för att få fart på världsekonomin, skriver flera internationella nyhetsbyråer. Frihandeln och globaliseringen är nämligen alltjämt prio nummer ett när världens rikaste länder träffas.

Ett par frågor som avhandlas på G20-mötet i Hangzhou

  • Kina vill att Australien fortsätter att tillhandahålla en transparent arbetsmarknad för gästarbetare.
  • Australiens premiärminister Malcolm Turnbull vill ha ett frihandelsavtal med Storbritannien.
  • EU vill att Kina skapar mekanismer för att hantera landets överkapacitet i industrin.
  • Storbritanniens framtid ska diskuteras. Britterna måste respektera den gemensamma marknaden, säger EU:s Jean-Claude Juncker.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen