Hem
Populära konspirationsteorier finns om bland annat 9/11-attacken och månlandningen. (TT)

”Många misstror makten – ger utrymme åt populism”

Det finns en misstro mot demokratin och mot politiker som har fått fäste hos både unga och vuxna. Det visar en ny undersökning från Ungdomsbarometern som dess vd Ulrik Simonsson och stiftelsen Expos vd Daniel Poohl hänvisar till i ett inlägg på DN Debatt. Därför, menar de, krävs insatser för att främja ”akademiska ideal” och kritiskt tänkande. Risken är annars att unga i stället hänger sig åt konspirationsteorier, som ofta bär inslag av främlingsfientlighet.
För med misstro göds en ”konspiratorisk miljö” där alternativa verkligheter serveras med populistisk logik, hävdar man.
”Konspirationismens logik är ett effektivt vapen för den som vill misstänkliggöra minoriteter eller misskreditera en politisk motståndare.”
Simonsson och Poohl skriver vidare att det är viktigt att förstå likheterna mellan högerpopulism och ”konspirationism”.
”Gemensamt är en populistisk ådra i kombination med en undergångsretorik och en djup misstro mot samhällets institutioner.”
Här finns en koppling till SD, anser debattörerna. Undersökningen visar nämligen att stödet för konspirationsteorier är störst bland SD-väljare.

bakgrund
 
Konspirationsteori
Wikipedia (sv)
En konspirationsteori (av latinets conspirare som betyder "andas tillsammans") är en hypotes eller teori om en komplott, sammansvärjning eller konspiration. Ofta används termen i nedsättande bemärkelse men kan även syfta på sakliga hypoteser kring faktiska sammansvärjningar. Gemensamt för konspirationsteorier, när termen används i nedlåtande bemärkelse, är att berättelsen omfattar en grupp mäktiga eller inflytelserika individer eller institutioner. Dessa personer antas ofta ha stora resurser till sitt förfogande och samarbetar i hemlighet för att uppnå ekonomisk eller politisk makt eller andra fördelar. Typiskt är dock att det finns ett antal personer, konspirationsteoretiker, som genomskådat ränksmideriet. De ser det som sin uppgift att avslöja sanningen för den ovetande allmänheten, och upplever sig ständigt vara under hotet att bli nedtystade på grund av sin kunskap. Välspridda och seglivade konspirationsteorier i modern tid, som allmänt anses vara grundlösa, inkluderar konspirationsteorierna om månlandningarna och omständigheterna kring Kennedymordet på 1960-talet. Många konspirationsteorier gör även gällande att stora händelser i världshistorien förklaras av att konspiratörer i kulisserna manipulerat och iscensatt politiska skeenden. Ett exempel är teorin om att illuminaterna, Tempelherreorden och Frimurarorden var de hemliga sällskap som låg bakom franska revolutionen. Faktiska sammansvärjningar under 1900-talet inkluderar bland annat 20 juli-attentatet mot Adolf Hitler samt president Nixons och dennes medarbetares försök att dölja Watergate-skandalen.

Debattörerna

bakgrund
 
Expo
Wikipedia (sv)
Stiftelsen Expo är en svensk stiftelse som har som syfte "upplysa allmänheten om rasism och främlingsfientlighet genom tidningsproduktion och tidningsutgivning". Expo grundades år 1995. I verksamheten ingår tidskriften Expo och arkivet Expo Research. Expo är partipolitiskt obunden. Organisationen grundades inom en miljö till vänster om mitten, med en uttalad avsikt att vara partipolitiskt gränsöverskridande, för att samla antirasister från alla sidor. Styrelsen har genom åren bestått av personer med en bakgrund i olika delar av samhällslivet samt olika politiska läger. Stiftelsens ordförande (2015) är Charles Westin. Chefredaktör och ansvarig utgivare för tidskriften (2015) är Daniel Poohl. Tidskriften Expo utkommer med fyra nummer per år, med upplagan 3 500 exemplar (år 2014).

Daniel Poohl, vd Stiftelsen Expo
Ulrik Simonsson, vd Ungdomsbarometern

Utdrag ur undersökningen

Exempelvis anser 46 procent de tillfrågade mellan 15 och 24 år och 54 procent av de tillfrågade mellan 25 och 49 år att politiker inte berättar de egentliga motiven bakom sina beslut.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen