Hem
En damm i Nigeria. Arkivbild. (Sunday Alamba / AP)

Människor agerar lockbete i kampen mot flodblindhet

För att forska på och försöka bekämpa sjukdomen onchocerciasis, som även kallas flodblindhet, används personer som mänskligt bete för att fånga in knott. Insekterna bär på parasiten som orsakar sjukdomen och i Nigeria används metoden som anses vara kontroversiell.

48-åriga Bosede Oluwaokere, som The Guardian har pratat med, bor i staden Ilorin i västra Nigeria. Två dagar i veckan går hon ner till en närliggande bäck och sätter sig under ett träd. Sedan är det bara att vänta. När de sätter sig på henne fångar hon dem med ett litet plaströr. Knotten ska sedan testas för att se om de bär på sjukdomen.

– Jag är inte rädd för att göra det, för jag älskar mitt samhälle och jag vill att det ska vara fritt från sjukdomar, säger hon.

Metoden har fått kritik eftersom det finns en risk att personen som agerar ”lockbete” blir smittad av flodblindhet eller någon annan sjukdom som malaria eller denguefeber.

Bosede Oluwaokere har fått ett stipendium av den internationella hälsovårdsorganisationen Sightsavers på ungefär 65 kronor i månaden för att utföra jobbet.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen