Hem
Arkivbild på en kvinna som luktar på en jätteknölkalla i Bryssel. (Yves Logghe / Ap)

Människor flockas för att uppleva lukt av pungråtta

I Sydney köar människor i timmar för att få en glimt och en sniff av den högst ovanliga jätteknölkallan, skriver TT. Enligt BBC kallas blomman för ”likblomma” tack vare sin lukt som påminner om en blandning av blöt strumpa, rutten pungråtta och varm kattmat.

Växten, som odlas på mycket få platser i världen och som bara blommar ett dygn med några års mellanrum, står nu inför blomning i botaniska trädgården i Sydney.

– Vi pratade om huruvida vi borde ha spypåsar i rummet, säger trädgårdens talesperson Sophie Daniel till AP.

Blomman har fått namnet Putricia. Närmare en miljon har också följt den långsamma blomningen i en direktsändning.

”Jag är tillbaka för att se hur det går för Putricia och jag kan se att hon fortfarande tar tid på sig, som den drottning hon är, fair play”, skriver en tittare.

bakgrund
 
Jätteknölkalla
Wikipedia (sv)
Jätteknölkalla, Amorphophallus titanum, är en blomväxt i knölkallasläktet är den växt som har den största blomställningen. Jätteknölkallan är känd för sin starka lukt, som påminner om ett ruttnande djur. Jätteknölkallan växer vilt i öppningar i regnskogar på kalkrika kullar på västra delen av Sumatra i Indonesien, i ett område något större än Småland. Lokalbefolkningen kallar den bunga bangkai, som betyder "kadaverblomma". Jätteknölkallan upptäcktes och beskrevs första gången av Odoardo Beccari 1878. Namnet på latin, Amorphophallus titanum, betyder "formlös jättefallos". Jätteknölkallans blomställning kan bli upp till tre meter hög. Ståndare och pistill växer på samma blomställning. För att undvika självpollinering blommar de med två–tre dagars mellanrum. Blomning sker mycket sällan i naturen, och än mer sällan vid odling då det tar runt 15 år från sådd till första blomningen. Vid blomning blottas blommans röda färg och en stark lukt av ruttnande däggdjur sprids. Blomman blir dessutom varm, runt människans kroppstemperatur. Kombinationen av dessa egenskaper skapar illusionen av ett ruttnande kadaver, vilket attraherar asätande skalbaggar som lockas in i blomman och pollinerar den. Jätteknölkallan är svår och tidskrävande att odla, vilket gör den eftertraktad bland avancerade odlare.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen