Hem
Marie Curie jobbar i labbet i Paris den 20 april 1927. Även dottern Irene är med på bilden. (Ap)

Marie Curies labb skulle rivas – räddas i sista stund

Den planerade rivningen av fysikern och kemisten Marie Curies laboratorium i Latinkvarteren i Paris stoppas i sista stund av Frankrikes kulturminister Rima Abdul Malak.

Tanken var att ett av tre hus som utgjorde Curies laboratorium skulle rivas nu på måndag. Stiftelsen Curieinstitutet vill bygga ett fem våningar högt researchcenter för cancerforskning på platsen.

Beslutet att tillfälligt stoppa rivningen fattades efter en namninsamling och ett uppror mot regeringen, skriver The Guardian. Nu lovar man att se över ”alla möjliga alternativ”.

Historikern, tidigare diplomaten och kvinnorättsexperten Claudine Monteil, som har skrivit flera böcker om Marie Curie, tycker att huset borde vara ett världsarv.

– Jag tror inte att de inser det symboliska värdet. Marie Curie är den mest kända kvinnliga forskaren i världen och är en inspirationskälla och förebild.

bakgrund
 
Marie Curie
Wikipedia (sv)
Marie Salomea Skłodowska Curie, född som Maria Salomea Skłodowska, eller mer känd som bara Marie Curie, född 7 november 1867 i Warszawa i Polen, Kejsardömet Ryssland, död 4 juli 1934 på Sancellemoz sanatorium i Passy i Haute-Savoie i Frankrike, var en polsk och fransknaturaliserad fysiker och kemist som utförde banbrytande forskning och gjorde upptäckter om radioaktivitet. Hon var den första kvinnan som tilldelades ett nobelpris, är den första personen och den enda kvinnan som tilldelats nobelpriset två gånger, och är den enda personen som tilldelats nobelpriset i två olika vetenskapliga kategorier. Hon var också den första kvinnan som blev professor vid Universitetet i Paris, och blev 1995 den första kvinnan som begravdes för sina egna meriter i Panthéon i Paris. År 1903 fick hon nobelpriset i fysik tillsammans med Henri Becquerel och sin make Pierre Curie för forskningen om radioaktivitet. Hon var därmed den första kvinnliga nobelpristagaren. 1911 fick hon sitt andra nobelpris, denna gång i kemi för upptäckten av grundämnena radium och polonium. Hon fick grundämnet curium (Cm) och måttenheten Curie (Ci) uppkallade efter sig. Hon avled av aplastisk anemi 1934, troligen ett resultat av den joniserande strålning hon varit utsatt för i sitt laboratorium. Curie gifte sig 1895 med Pierre Curie och var mor till Irène Joliot-Curie och Ève Curie.

Gå förbi betalväggar!

Omni Mer låser upp en mängd artiklar. En smidig lösning när du vill fördjupa dig.

Huset ligger på 26 rue d’Ulm

karta
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen