Hem
Illustrationsbild. (Fredrik Sandberg/TT)

Markant ökning av unga som tvångsvårdas för ätstörning

Antalet flickor under 18 som vårdas enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård har ökat de senaste fem åren. Det visar nya siffror från Socialstyrelsen som P4 Skaraborg rapporterar om. Framför allt är det betydligt fler flickor med ätstörningsdiagnoser som tvångsvårdas.

– Är man riktigt ung saknar man många gånger en sjukdomsinsikt och därmed är man inte alltid motiverad till en behandling, säger Karin Lilja, enhetschef på Skaraborgs sjukhus ätstörningsenhet.

Totalt har antalet minderåriga som tvångsvårdas stigit från 322 år 2017 till 471 år 2021. Niklas Långström, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen, säger i ett pressmeddelande att tvångsvård ska undvikas i det längsta.

– Den får bara användas vid svåra psykiatriska tillstånd och ett oundvikligt behov av heldygnsvård samtidigt med att den unga själv inte samtycker till vård.

bakgrund
 
Lagen om psykiatrisk tvångsvård
Wikipedia (sv)
Lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT) är en svensk lag som innehåller de centrala bestämmelserna om psykiatrisk tvångsvård. Vissa kompletterande bestämmelser finns i Förordning (1991:1472) och Socialstyrelsens myndighetsföreskrifter, främst SOSFS 2008:18. Tvångsvård innebär en inskränkning av den enskildes rättigheter enligt 2 kap. 6 och 8 §§ Regeringsformen, RF, att slippa påtvingade kroppsliga ingrepp och frihetsberövanden och sker med stöd av 20 § RF.En huvudregel i svensk sjukvård är att ingen ska vårdas mot sin vilja eller behandlas utan samtycke enligt 4 kap. Patientlagen. Tvång är enbart motiverat i undantagsfall och regleras huvudsakligen inom psykiatrin av LPT och LRV (lagen om rättspsykiatrisk vård), medan annan tvångsvård regleras främst av Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU), Lagen om vård av missbrukare (LVM) och Smittskyddslagen. Enligt Socialstyrelsen ska all tvångsvård och samtliga tvångsåtgärder ske med ett humant bemötande och andra alternativ ska ha uttömts. God omvårdnad och delaktighet från patienten och om lämpligt anhöriga ska eftersträvas. Från ett patientperspektiv har uttryckts: Trots att tvångsvården utgör en allvarlig inskränkning av individens integritet är lagstiftarens förhoppning att kraven för psykiatrisk tvångsvård ska ses som ett uttryck för omsorg och solidaritet, där tvångsåtgärderna ytterst ska syfta till att åter göra individen till en autonom person. Rent juridiskt bör också påpekas att alla patientens rättigheter enligt Hälso- och sjukvårdslagen (HSL), Offentlighets- och sekretesslagen (OSL) och patientlagarna som inte uttryckligen begränsats kvarstår. I 1 § LPT påpekas detta särskilt vad gäller HSL och patientlagen. Rätten till information enligt 3 kap. patientlagen gäller och utökas av LPT, patienten ska informeras om alla åtgärder med tydlighet och öppenhet.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen