Massiv elektrifiering ritar om spelplanen för företagen
Sommaren 2019 kunde Pågen i Malmö inte expandera eftersom kraftbolaget Eon inte kunde garantera tillräckligt med el – och brödföretagets vd Anders Carlsson Jerndal var rasande:
– Jag hade aldrig väntat mig att få ett sådant besked i ett välutvecklat i-land. Strömbrist är något man hör talas om i u-länder, sa han till SvD.
Nyheten blev snart föremål för het debatt. Enligt den politiska oppositionen var det ett exempel på att Sverige hade misslyckats. ”Hur många fler företag ska tvingas avstå från expansion eller tvingas stänga ner sin produktion?” frågade sig M-ledaren Ulf Kristersson i en debattartikel i Dagens Industri.
Nyheten satte fingret på att Sverige behöver mer el – och att företagen i allra högsta grad kommer att påverkas när landet ska ställa om och bli fossilfritt.
Enligt Energimyndighetens rapport ”Framtidens elektrifierade samhälle” från november 2021 kan elsystemets elanvändning och produktion fördubblas till 2050. Detta förändrar flera sektorer i grunden och skapar ”både nya möjligheter och utmaningar för industrier och företag”. Myndigheten slår fast att minskade växthusgasutsläpp blir centralt för att företagen ska vara konkurrenskraftiga i framtiden.
“Möjlighet att erbjuda sin kunder klimatneutrala produkter kommer att vara en avgörande konkurrensfördel för morgondagens industrier”, skriver man i rapporten.
Exakt hur små och medelstora företag kommer att påverkas av omställningen är svårt att säga. Noggrannare studier behövs, skriver myndigheten. Men klart är att stora förändringar är på väg, vilket alla svenska företag på ett eller annat sätt måste förhålla sig till.
För riktningen är tydlig. I februari kallade energiminister Khashayar Farmanbar (S) till pressträff och gav ett löfte till landets företag:
– Vi ska nu genomföra vår tids största elektrifiering, sa han.
Detta är Omni Passion
Omni Passion är en satsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.
Hittills har vi avhandlat ämnen som människan i rymden, framtidens mat, framtidens affärsmodeller – och kampen mot mänskligt åldrande. Vad vill du läsa om härnäst? Tankar, synpunkter och idéer? Mejla till marcus.andersson@omni.se.