Tiia Lepp, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. TT / Lena Katarina Johansson
Mässlingen i Sverige

Mässlingsmittade i Göteborg sjuka trots vaccin

De flesta som insjuknade i mässling i Västra Götaland vid årsskiftet var vaccinerade, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det här var något vi upptäckte efter hand under utbrottet, säger Lars-Magnus Andersson, chef för infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset till tidningen.

Tiia Lepp, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, menar att en förklaring är att personer som fått lite sämre skydd av vaccinet kan bli smittade om de har långvarig direktkontakt med en person som är mycket smittsam.

97–99 procent av de som får två doser av vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund blir immuna. De som trots allt insjuknat kan alltså tillhöra de få procent som inte skyddats av vaccinet.

Toppnyheter

Cissi Wallin och Fredrik Virtanen i tingsrätten.  TT
undefined

Medieprofilen Cissi Wallin döms för grovt förtal

Medieprofilen Cissi Wallin döms för grovt förtal efter att ha pekat ut journalisten Fredrik Virtanen som våldtäktsman i sociala medier.

Påföljden blir villkorlig dom och 100 dagsböter. Hon ska även betala skadestånd till Virtanen på 90 000 kronor. Brottet ska enligt rättens bedömning ses som grovt.

”Uppgifterna har fått stor spridning och avsett mycket allvarlig brottslighet. De har också lett till stor skada för målsäganden, både i hans yrkesliv och privatliv”, skriver rättens ordförande, chefsrådmannen Malou Lindblom, i pressmeddelande.

Det var för drygt två år sedan som Wallin pekade ut Virtanen som skyldig till att ha drogat och våldtagit henne 2006. Händelsen har tidigare utretts av polis, men förundersökningen lades ned. Virtanen förnekar anklagelserna.

1 tim
Fredrik Virtanen i Stockholms tingsrätt. Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Virtanen: Billigt att förstöra en annan människas liv

Den fällande förtalsdomen mot medieprofilen Cissi Wallin är viktig. Det menar Fredrik Virtanen som pekades ut som våldtäktsman av Wallin på sociala medier. Han skriver på sin blogg att det är tydligt att vad som helst inte får skrivas på internet.

Men han är besviken på skadeståndet som bestämts till 90 000 kronor.

”Jag konstaterar att det är billigt i Sverige att förstöra en annan människas liv” skriver han.

Påföljden för Wallin blir även villkorlig dom och 100 dagsböter.

41 min
Läs mer om Domen mot Cissi Wallin
Ulf Kristersson, Moderaternas partiledare. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstroendehotet mot Nordmark

Ulf Kristersson: ”Bra att regeringen backar”

Moderaterna välkomnar att regeringen nu skjuter upp förändringarna av Arbetsförmedlingen. Det säger partiledaren Ulf Kristersson till flera medier.

– Målet var inte att avsätta en minister, utan att stoppa dålig politik, säger han till TT.

Regeringen har backat från att lagen om valfrihet ska vara det som styr i reformen av myndigheten. Till DI säger han att agerandet visar att regeringen har respekt för oppositionen i riksdagen.

– Jag tvekar inte ett ögonblick att gå tillsammans med andra i enskilda sakfrågor och markera ståndpunkter som jag tycker är viktiga, säger Ulf Kristersson till tidningen och påpekar att det gäller både för SD och V.

12 min
Vänsterpartiets (V) partiledare Jonas Sjöstedt och riksdagsledarmot Ali Esbati i samband med en presskonferens på riksdagens presscenter gällande dagens besked att regeringen beslutar att skjuta på reformeringen av Arbetsförmedlingen. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

V, M och KD drar tillbaka hot om misstroende mot arbetsmarknadsministern

Vänsterpartiet drar tillbaka hotet om misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Det uppger partiledaren Jonas Sjöstedt och Ali Esbati på en pressträff med anledning av den senaste utvecklingen gällande Arbetsförmedlingen.

Om regeringen skulle komma tillbaka med förslag att delvis använda Lagen om valfrihetssystem, LOV, kommer Vänsterpartiet att försöka samla en riksdagsmajoritet emot detta.

– Vi kommer motsätta oss varje form av privatisering av den här verksamheten, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt.

Vid lunchtid meddelade även Moderaterna och Kristdemokraterna att de inte kommer att gå vidare med misstroendeförklaringen mot arbetsmarknadsministern, rapporterar Aftonbladet.

I morse meddelade S, MP, C och L i en gemensam debattartikel att man är överens om at skjuta upp reformen och att den inte kommer baseras på lagen om valfrihetssystem (LOV).

3 tim
Eva Nordmark.  Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Eva Nordmark om den uppskjutna AF-reformen: ”Ny tidplan ger arbetsro”

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) höll på måndagsmorgonen en pressträff för att kommentera att regeringen, C och L nu är överens om att ändra planerna för Arbetsförmedlingens reform.

Reformen kommer att skjutas upp och genomföras 2022, istället för 2021 som först var tanken. Nordmark menar att den nya tidplanen ger myndigheten arbetsro.

Trots att reformen nu inte ska vila på Lagen om valfrihetssystem, LOV, kommer lagen om offentlig upphandling att kunna användas.

– Det ska finnas en mångfald av aktörer men inte fler än att man kan garantera kontroll och resultat, säger Nordmark på presskonferensen.

Hon betonar även att man ska säkerställa att Arbetsförmedlingen har närvaro i hela landet. Eva Nordmark vågar inte svara på om motförslagen räcker för att undanröja misstroendehotet:

– Det kan jag inte svara på, vi får se vad partierna väljer att göra, säger hon till TT efter presskonferensen.

Vänsterpartiet kommer att kommentera den uppskjutna reformen på en pressträff klockan 12.

6 tim
Läs mer om Misstroendehotet mot Nordmark
Wilma Andersson/Uddevalla tingsrätt. TT
Mordet på Wilma Andersson

Misstänkt mördares pappa släpps på fri fot – bevis räcker inte för häktning

En man och en kvinna som misstänks för inblandning i mordet på 17-åriga Wilma Andersson släpps på fri fot efter dagens häktningsförhandlingar, enligt flera medier. Mannen är pappa till den 22-åring som sitter häktad för mordet. De båda misstänks ha hjälpt 22-åringen efter mordet och hade begärts häktade för skyddande av brottsling och brott mot griftefriden.

Efter häktningsförhandlingarna mot kvinnan bedömde Uddevalla tingsrätt att bevisningen inte räckte för häktning, vilket ledde till att både hon och mannen släpptes på fri fot och att häktningsförhandlingarna gällande honom ställdes in.

Åklagaren Jim Westerberg säger till Aftonbladet att misstankarna mot de båda personerna kvarstår.

1 tim
Arkivbild. Uddevalla tingsrätt Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åklagaren: Oroliga att det kan försvåra sökandet

Den man och kvinna som släpps på fri fot efter dagens häktningsförhandlingar i Wilmafallet är fortfarande misstänkta för skyddande av brottsling och brott mot griftefriden, säger åklagaren Jim Westerberg till Aftonbladet.

– Vi letar ju fortfarande efter kroppsdelar och de är misstänkta för brott mot griftefriden. Det är klart att vi i den delen är oroliga, att det kan försvåra i eftersökandet efter kroppsdelar, säger han till TT.

Mannen är pappa till den 22-årige man som sitter häktad för mordet på Wilma Andersson, och de båda misstänks ha hjälpt honom efter mordet.

Åklagaren hade begärt de båda häktade, men Uddevalla tingsrätt ansåg inte att bevisen räckte för att häkta kvinnan, vilket fick åklagaren att häva anhållandet av båda två.

1 tim
Läs mer om Mordet på Wilma Andersson
Brexit Valet i Storbritannien
Ali Milani, Labour, (till höger) kampanjar för att ta västra London – den plats som i dag tillhör premiärminister Boris Johnson.  NIKLAS HALLE'N / AFP
undefined

Efter Torys hot – Labour ger nya ekonomiska löften

Brittiska Labour lovar att påbörja ett förstatligande av vatten och el inom 100 dagar efter valet, rapporterar Sky News. Löftena väntas presenteras vid ett tal som John McDonnell, som är skuggfinansminister, ska hålla på måndagen.

McDonnell väntas också presentera stora investeringar som ska stärka industrin och regioner som partiet menar har negligerats.

Löftena kommer efter att Tory-partiet och ledaren Boris Johnson har riktat in sig på ”den röda muren” – landets nordöstra delar – som traditionellt röstar Labour.

2 tim
THOMAS MUKOYA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Labour lovar ett ”slut på Torypartiets åtstramningar”

Labours skuggfinansminister John McDonnell lovade en rad nya investeringar när han presentera Labours budgetprioriteringar bara dagar innan brittiska nyvalet. På presskonferensen sa att Labours budget ”en gång för alla sätter stopp för Torypartiets åtstramningar”.

Labour vill investera i industrier och landsbygden och McDonnell säger att hans parti vill se ”välstånd expandera till hela landet”.

I budgeten finns också bland annat en minimilön på 12 pund per timme och en 5 procentig löneökning för offentliganställda. McDonnell lovade också som väntat att förstatliga vatten- och elförsörjning inom 100 dagar efter nyvalet.

2 tim
Läs mer om Brexit
Rök syns stiga från vulkanen som fick ett utbrott på White Island. @ALLESSANDROKAUFFMANN / TT NYHETSBYRÅN
Vulkanutbrottet på Nya Zeeland

Polis: Inga livstecken – lär inte hitta fler överlevare

Polisen i Nya Zeeland tror inte att fler överlevare kommer att hittas efter vulkanutbrottet på turistön White Island.

– Inga tecken på liv har synts till vid något tillfälle, säger polisen i ett uttalande.

Helikoptrar och flygplan har använts i sökandet efter människor som klarat sig, men förgäves. Enligt polisen räddades alla överlevare i samband med den tidigare evakueringen.

Fem personer har rapporterats döda och myndigheterna befarar att dödstalet kommer stiga.

1 tim
Vit rök stiger från den vulkaniska ön.  GNS SCIENCE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vulkanutbrott på ö i Nya Zeeland – minst fem döda

Minst fem personer har dött och flera skadats i samband med ett vulkanutbrott på turistön White Island i norra Nya Zeeland.

Det uppger räddningsledaren John Tims på en presskonferens på måndagsmorgonen enligt tidningen NZ Herald. Enligt honom är det dock troligt att dödssiffran kommer att stiga ytterligare.

– I det här läget är det för farligt för polis och räddningstjänst att gå i land på ön eftersom den är täckt med aska och vulkaniskt material, säger han.

Utbrottet inträffade tidigt på måndagsmorgonen samtidigt som en grupp turister besökte ön. Inledningsvis trodde man att 100 personer befann sig på eller i närheten av ön, den siffran har nu skrivits ner till omkring 50 personer.

6 tim
Läs mer om Vulkanutbrottet på Nya Zeeland