”Måste korta väntetiderna för könskorrigering”
Staten skulle kunna spela en större roll för att få ner väntetiderna i den könskorrigerande vården, enligt sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).
Det kan dröja upp till ett år eller mer för att komma till en utredning för könskorrigerande behandling men efter det ställs du dessutom i nya köer för till exempel röstbehandling, för att få hormoner och operationer. För varje ny behandling är det också nya väntetider, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Wikström säger att mycket handlar om att landstingen måste samarbeta mer i högre utsträckning, men att även staten alltså skulle kunna spela en större roll.
– I och med att staten kan ta ett större ansvar för den högspecialiserade vården, säger han till Ekot.
bakgrund
Könskorrigering
Wikipedia (sv)
Med könskorrigerande behandling kan avses både behandling av transsexuella patienter, vuxna intersexuella och intersexuella barn. Den här artikeln tar bara upp behandling av transsexuella patienter och vuxna intersexuella. För byte av juridisk könstillhörighet se Juridiskt kön och Könskorrigering i Sverige
Könskorrigering eller könskorrigerande behandling är den medicinska och kirurgiska behandling som används för att ändra en persons kroppsliga kön. De som genomgår könskorrigerande behandling är transsexuella och ibland även intersexuella patienter, i de fall de som barn givits medicinsk behandling för att passa i ett kön de som vuxna känner var fel kön.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen