Hem
Illustrationsbild. (Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Medicinetiska rådet: Lagen om abort bör förändras

Sjukvårdens möjligheter att rädda för tidigt födda barn blir allt bättre och abortlagen bör därför ändras, skriver företrädare för Statens medicinsk-etiska råd, Smer, på DN Debatt.

Debattörerna skriver att möjligheten att rädda för tidigt födda barn innebär att två av abortlagens målsättningar krockar: möjligheten för kvinnor till sen abort när det finns synnerliga skäl och målet att undvika att livsdugliga foster aborteras.

Man föreslår att regeringen utreder om livsduglighetsgränsen ska ersättas med en fast veckogräns. En annan väg skulle vara att sänka gränsen för abort med en vecka, men debattörerna anser att det finns situationer där en abort inte kan göras förrän vecka 22.

”Därför menar Smer att det ur ett etiskt perspektiv vore olyckligt att sänka gränsen för sen abort. I stället menar Smer att åtgärder bör vidtas som kan leda till färre aborter nära dag 22+0.”

Debattörerna

Kjell Asplund, ordförande, Statens medicinsk-etiska råd (Smer) 

Sven-Olov Edvinsson (C), ledamot, Smer 

Åsa Gyberg-Karlsson (V), ledamot, Smer 

Barbro Westerholm (L), ledamot, Smer 

Ingemar Engström, sakkunnig, Smer 

Ann Johansson, sakkunnig, Smer 

Anna Singer, sakkunnig, Smer 

Michael Lövtrup, utredningssekreterare, Smer

bakgrund
 
Statens medicinsk-etiska råd
Wikipedia (sv)
Statens medicinsk-etiska råd (SMER) är ett organ inrättat av Sveriges regering efter beslut 1985, som lägger fram yttranden om frågor som rör medicinsk etik. Ordförande är Kjell Asplund.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen