Meldoniumfällda frias – oklart om Aregawi
Minst 14 idrottsutövare från Ryssland och Georgien, som blivit fällda för att ha använt medlet meldonium, har fått sina avstängningar hävda, skriver AP. Orsaken är att antidopningsorganisationen Wada ändrat sina riktlinjer och sagt att idrottare kan gå fria om mycket små mängder av medlet – som infördes på dopningslistan vid årsskiftet – hittas.
Det är oklart hur den svenska medeldistanslöparen Abeba Aregawi påverkas eftersom det inte är känt hur stor koncentration som uppmätts i hennes prover.
– Det är ovisst för hela idrotten generellt, säger Sveriges förbundskapten i friidrott, Karin Torneklint, till SVT Sport.
bakgrund
Meldonium
Wikipedia (sv)
Meldonium eller mildronate (ryska: Мельдоний) (C₆H₁₄N₂O₂) som det också kallas, är syntetisk förening som används i delar av världen för att behandla bland annat ischemiska sjukdomar. Substansen verkar genom att förhindra ansamling av de cytotoxiska resterna efter betaoxidation av fettsyror i hjärt- och kärlsystemet samt genom att förhindra denna process som är mycket syrekrävande.
Meldonium var nästan bara känd i Östeuropa och Japan/Kina fram till 2015[källa behövs]. Produkten tillverkas enbart i Lettland av företaget Grindex och används för att öka genomblödning i framför allt hjärtmuskeln vid hjärtinfarkter, framför allt i vårdsyfte i Ryssland och andra öststater.
Meldonium togs fram 1974 av Ivars Kalvin på Lettlands universitet i Lettiska SSR i försök att öka tillväxttakten på köttdjur.
Vetenskapliga studier[källa behövs] har visat att meldonium förbättrar energiomsättningen i hjärtmuskelceller hos människor. Meldoniums effekt kan spåras till cellens mitokondrier, som finns i alla celler i kroppen, vilket gör det möjligt att meldonium kan påverka alla organ i kroppen som kan ha nytta av en bättre energiomsättning. Det finns inga vetenskapliga studier i västvärlden kring Meldonium.
Det finns en hypotes om att man eventuellt ska kunna använda preparatet efter stroke samt vid Parkinsons och Alzheimers sjukdomar. Vetenskapliga bevis saknas dock fortfarande. Det finns en vetenskaplig studie som kom fram till att meldonium ökar vakenheten och en annan att inlärningsförmågan ökar[källa behövs]. Där finns inga studier som undersökt om meldonium ökar prestationen inom idrott[källa behövs].
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen