Mer pengar till förstelärare i utanförskapsområden
Från och med i höst får förstelärare på skolor i utanförskapsområden 10 000 kronor extra i lön, rapporterar Sveriges Radio.
Regeringen tog beslutet under torsdagen. Lönepåslaget är en höjning från dagens 5 000 kronor som drevs igenom av alliansregeringen år 2013. Förstelärare är en lärare som har extra hög kompetens och som får ta större ansvar.
bakgrund
Förstelärare
Wikipedia (sv)
Förstelärare är i Sverige en karriärtjänst för särskilt yrkesskickliga lärare i grundskolan och gymnasiet.
Karriärsteget infördes 2013 som en del av den så kallade karriärstegsreformen i syfte att skapa fler karriärmöjligheter för lärare och på så sätt göra yrket mer attraktivt. Förstelärare kan utses som antingen en fast tjänst eller som ett tidsbegränsat förordnande. Staten anslår 5 000 kronor per månad i lönepåslag för förstelärarna. Minst 50 % av deras tjänst skall bestå av undervisning, vad tjänsten i övrigt skall bestå av ansvarar den lokala skolhuvudmannen för. Ofta ansvarar förstelärarna för pedagogiskt utvecklingsarbete. Som ytterligare ett karriärsteg återinfördes samtidigt lektorstjänster i det svenska skolväsendet.
Studier har visat att reformen implementerats på olika sätt, och har lett till en mer framträdande position för förstelärare i skolorganisationerna.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen