Sara Danius och Horace Engdahl, Svenska Akademien. JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Mest pengar till männen när Akademien prisbelönar

Nästan två tredjedelar av Svenska Akademiens prispengar har gått till män de senaste tolv åren. Det rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.
Förutom Nobelpriset i litteratur, som är det allra största priset, delar institutionen ut priser och stipendier på miljontals kronor varje år. Av de 839 stipendier och priser som delats ut sedan 2005 har 58 procent gått till män och 42 procent till kvinnor. I pengar handlar det om drygt 18 miljoner kronor mindre som kvinnor fått ta del av jämfört med männen, sett till den totala summan på 71 miljoner.
Ingrid Elam, dekan för den konstnärliga fakulteten på Göteborgs universitet, tycker att siffrorna är anmärkningsvärda då utgivningen av svensk skönlitteratur är jämn mellan män och kvinnor.

Toppnyheter

Enrique de la Osa / TT / NTB Scanpix
Flygkraschen i Havanna

Flygbolaget kritiserades för bristande säkerhet

Det mexikanska charterbolaget, som trafikerade flygplanet som kraschade på Kuba på fredag och 110 människor ombord dog, hade tidigare fått klagomål om säkerheten. Det berättar två ex-piloter för BBC.
På Facebook beskriver en av piloterna hur ett flygplan som hyrdes från bolaget Damojh Airlines helt försvann från radarn för åtta år sedan, vilket ledde till att nyckelpersoner ur besättningen av stängdes av.
Mexikanska myndigheter kommer nu att utföra en säkerhetsrevision av bolaget, meddelar de.
Tre kvinnor överlevde kraschen nära Havanna flygplats som är den dödligaste flygkatastrof på Kuba på mer än 30 år.

31 min
Anhöriga sörjer. Ramon Espinosa / TT / NTB Scanpix
Flygkraschen i Havanna

20 präster dog i kraschen – tre överlevande vårdas

20 präster från den evangeliska kyrkan dog i flygplanskraschen i kubanska Havanna, skriver AP. Totalt 110 personer dog i flygkraschen bland dem 99 kubaner, sex mexikaner ur besättningspersonalen, två passagerare från Västsahara, en mexikansk turist och ett par från Argentina. Bara tre överlevde, de vårdas för kritiska skador.
Gruppen var i den kubanska huvudstaden för ett möte som hade pågått i flera dagar innan de skulle resa tillbaka till sin hemstad Holguín.
Orsaken till flygkraschen är fortfarande oklar.

Igår 19:40
Kraschade planet på Kuba. Ramon Espinosa / TT / NTB Scanpix
Flygkraschen i Havanna

Svart låda från planet hittad – den är i gott skick

En av de så kallade svarta lådorna har hittats bland vrakdelarna av flygplanet som kraschade i kubanska Havanna i går, skriver AFP. Lådan uppges vara i gott skick, enligt landets transportminister Adel Yzquierdo.
– Vi borde erhålla den andra inom några timmar, säger han.
Förhoppningen är att lådorna ska ge svar på varför planet, en Boeing 737–200, plötsligt störtade. 110 personer dog när planet plötsligt vände efter starten och kraschade. Tre personer överlevde och vårdas för livshotande skador.

Igår 20:47
Läs mer om Flygkraschen i Havanna
Presidenten Nicolás Maduro har lagt sin röst. Ariana Cubillos / TT / NTB Scanpix
Presidentvalet i Venezuela

Vallokalerna har öppnat – Maduro väntas vinna

Vallokalerna i Venezuela har öppnats, rapporterar AFP. Den sittande presidenten Nicolás Maduro väntas vinna valet och motkandidaten Henri Falcón, anses ha försvinnande små chanser.
Omvärlden har riktat skarp kritik både mot Maduro och mot hur valet genomförs och stora delar av oppositionen i Venezuela har valt att bojkotta det. Inga oberoende observatörer finns på plats.
Venezuela befinner sig sedan flera år tillbaka i en djup ekonomisk och politisk kris. Hyperinflation har lett till omfattande brist på mat och mediciner, brottsligheten har ökat kraftigt och trasiga vatten- kraft och transportnätverk har lett ökat missnöje och våldsamhet.

2 tim
Nicolas Maduro samt en kvinna som förbereder inför dagens presidentval TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i Venezuela

Flyr landet: Folk röstar inte för de vet att valet är riggat

Situationen i Venezuela är kritisk, konstaterar byggnadsarbetaren Deiver Guarate som anser att valet är uppgjort på förhand till president Nicolas Maduro fördel. Själv tänker han inte stanna kvar och höra resultatet, säger han till Reuters.
Med väskorna packade befinner han sig på en gata vid gränsen mot Colombia. Där har han och ett hundratals andra venezuelaner sovit under de senaste dagarna i väntan på att myndigheterna ska stämpla passen.
Krisen i landet har lett till superinflation och basala nödvändigheter som mat och medicin har få numera råd med.
– Folk röstar inte längre eftersom de vet att det är riggat. Om vi ​​hade något hopp om att detta skulle förändras, skulle vi inte migrera, säger Guarate.

Idag 05:00
Presidentvalet i Venezuela

Skenande inflation bakom krisen i Venezuela

I dag hålls presidentval i Venezuela. Trots att landet befinner sig i en djup ekonomisk och politisk kris är det få som tror att någon annan än regerande Nicolás Maduro kommer kamma hem segern.
Omvärlden har riktat skarp kritik mot Maduros planer på att genomföra valet. Oppositionsledare har hindrats från att ställa upp och inga oberoende observatörer finns på plats.
Oron är dessutom stor över att Maduro ytterligare kommer cementera en diktatur, genom att förklä sitt alltmer auktoritära ledarskap till demokrati.
Men vad är egentligen bakgrunden till krisen? I videon ovan kan du lära dig mer.

Idag 07:19
Läs mer om Presidentvalet i Venezuela
Isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

Cancerfonden: Regeringen lyfter viktiga områden

Cancerfonden ser positivt på regeringens nya långsiktiga satsning på att minska köerna inom cancervården.
– De har lyft viktiga områden och man går igenom allt ifrån cancerprevention, till kortare väntetider och bättre uppföljning, säger Ulrica Sundholm, chef för vård och stöd på Cancerfonden till TT.
Dock anser hon att regeringen kunde ha varit tydligare på några punkter, bland annat vad gäller personalförsörjningen.
– Konkreta förslag som hade varit bra är exempelvis bättre arbetsfördelning mellan olika yrkesgrupper inom cancervården, säger Sundholm.

3 min
Strålningskanon på Radiumhemmet på Karolinska sjukhuset i Solna.  Dan Hansson / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

Regeringen vill minska köer till cancerbehandling

Regeringen har fattat ett nytt beslut om en långsiktig inriktning för cancervården fram till 2025, skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Syftet är att minska köerna till cancerbehandling och ge rätt stöd vid rehabilitering av cancersjuka patienter, samt att bättre ta tillvara på den digitala teknikens möjligheter inom cancervården. Tre myndigheter har fått uppdraget att analysera och lämna förslag inom respektive ansvarsområde under 2019.

4 tim
Arkivbild. Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

Notan för hyrpersonal i Stockholmsvården stiger

Nästan hälften av alla landsting och regioner har minskat sina kostnader för hyrpersonal – i Stockholm fortsätter de i stället att öka, skriver Mitti. Siffror från SKL visar att under första kvartalet 2017 gick notan för inhyrda läkare och sköterskor i Stockholm på 120 miljoner kronor, i år var den 130 miljoner.
Målet för alla landsting och regioner är att halvera kostnaderna under 2018 och att bli oberoende av hyrpersonal 2019.

Idag 05:56
Läs mer om Framtiden i sjukvården
Arkivbild. Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Moskébranden i Hässleholm

Moskéns ordförande: ”Vi var jätteoroliga”

En moskélokal i ett flerfamiljshus blev helt utbränd under lördagskvällen och polisen misstänker att det rör sig om mordbrand.
Islamiska Kulturcentrets ordförande Ismail Darragi tog sig till moskén så snabbt han kunde efter det att en medlem ringt och berättat om branden.
– Det var mycket rök, flera brandbilar var där som försökte släcka elden, det var familjer som fick hjälp att komma ut från lägenheterna, och jag kände mig så ledsen, säger Ismail Darragi till TT.
Han tror inte att branden har anlagts av högerextremister, utan att det kan vara en hämnd för att föreningen polisanmält två utomstående personer som stulit en insamlingsbössa från moskén.
– Det gick inte att sova på hela natten, vi var vakna till morgonen och var jätteoroliga.

1 tim
Arkivbild. Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Moskébranden i Hässleholm

Moskélokal utbränd – person ska ha krossat ruta

En lokal i Hässleholm som används som moské förstördes i en brand i går kväll. Polisen rubricerar händelsen som grov mordbrand, uppger P4 Malmö.
Enligt polisen har en person krossat en ruta och tagit sig in i lokalen för att anlägga branden. Det har också varit stor spridningsrisk till lägenheterna i huset.
– Det är en moské som har brunnit, som ligger i bottenplanet på ett hyreshus, säger Magnus Carlsson, inre befäl vid Räddningstjänsten i Hässleholm, till radion.

4 tim
Läs mer om Moskébranden i Hässleholm
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2018

Just nu: AIK:s bästa chans – Olsson tätt utanför

HAM 0–0 AIK | Stockholmsderbyt mellan Hammarby och AIK har startat mycket försiktigt med ett Hammarby som rullar mycket boll och ett AIK som sjunker ner och försvarar säkert.
Den första halvleken har varit chansfattig. Hammarbys Pa Dibba har varit nära att rinna igenom ett par gånger och AIK:s Kristoffer Olsson sköt ett skott tätt utanför efter en dryg halvtimme.
AIK-tränaren Rikard Norling väljer att bänka en av lagets mest tongivande spelare i vår, mittfältaren Anton Salétros. Norling drar ner Nabil Bahoui på mittfältet och startar med Henok Goitom och Tarik Elyounoussi i anfallet.
Serieledaren Hammarby kan utöka avståndet till tvåan AIK till nio poäng vid seger i dag. Följ matchen på C More eller via länkarna nedan.

1 tim
Thorarinsson jublar. Stefan Jerrevång/TT / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2018

Galet drömmål när Peking tog tredje raka segern

IFK Norrköpings Gudmundur Thorarinsson har stor chans att bli nominerad till ”årets mål” efter säsongen. Islänningens vänsterslägga i bortre krysset betydde 3–2 till Peking i matchen mot Dalkurd, som slutade 4–2.
– Det blir inte mycket finare än då. Jävlar vilken träff, men jag kanske inte får säga så själv, säger islänningen till C More.
Dalkurd inledde matchen bra och tog ledningen med 1–0. Nykomlingen hade även 2–2 långt in i andra halvlek men inkasserade till slut sin sjunde förlust och ligger nu sist i allsvenskan.

Igår 18:43
Läs mer om Herrallsvenskan 2018