Bevaka
Jämställdhet

Illustrationsbild. En man jobbar en sen kväll på kontoret. Shutterstock/Mavo
Passion: Arbeta hemma

Kvinnorna är vinnarna när chefen inte ser nattugglor

Tillbringa fler timmar på jobbet om du bryr dig om karriären.

Det var kontentan av en artikel i MIT Sloan Management Review år 2012. Forskning visade att personer som tillbringade många timmar på arbetsplatsen belönades med löneförhöjning och befordran oftare än kollegorna som jobbade hemifrån. Skribenterna argumenterar för att “passive face-time” – att personerna helt enkelt syns till på arbetsplatsen – ger pluspoäng. Vad personerna faktiskt uträttar spelar mindre roll.
Nu kan coronapandemin i grunden omvärdera synen på vad som är bra arbete, säger journalisten och tankesmedjechefen Brigid Schulte i ett webbseminarium under brinnande kris. Hon menar att många tidigare suttit kvar sent på kontoret i något som närmast kan beskrivas som en ”jobbföreställning”.

– Jag tror att den här viruset ger oss en möjlighet att skala bort några av de här väldigt skadliga illusionerna, som verkligen missgynnar kvinnor, säger Schulte.

Hon menar att kvinnor generellt tillbringar mindre tid på kontoret eftersom de oftare tar huvudsakligt ansvar för familjen. När kvinnorna jobbar igen den missade tiden hemma vid köksbordet efter att barnet har somnat är det ingen chef där som ser det. Schulte tror att krisen tvingar många chefer att tänka “mycket hårdare kring vad som är realistiska mätverktyg för vad som är bra arbete”.

– Vad är mitt uppdrag? Mitt uppdrag är inte att småprata på kontoret.
Men att faktiskt ändra synen på vad som är en ambitiös och duktig anställd är inte enkelt. Det sa Kimberly Elsbach, professor i ledningsfrågor, till CNN Business i början av förra året. Hon menar att chefer ofta inte tänker på att de värderar anställda som jobbar hemifrån lägre, utan att det sker undermedvetet.

Återstår att se om viruskrisen kan leda till att resultaten prioriteras framför den blotta närvaron.

10 maj