Hem
En datorgenererad bild av havsbottnen, som släppts av australiska myndigheter. (HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN)

MH370-sökande kan visa nya fiskeplatser

I januari avslutades sökandet efter det försvunna passagerarplanet MH370 i Indiska oceanen. Planet har inte hittats, men de detaljerade undervattenskartor som tagits fram kan vara till nytta för fiskare och geologer, rapporterar Reuters. Sökområdet är nu en av de platser på jorden där oceanernas bottenförhållandena är bäst kartlagda.

– Det finns undervattensberg som kommer att locka till sig internationella djuphavsfiskare, säger den australiska professorn Charitha Pattiaratchi till nyhetsbyrån.

Bland annat tonfisk brukar lockas till undervattensbergen, där plankton virvlar i strömmarna.

Men informationen kan också användas i beräkningsmodellerna för tsunamivågor i området, och kan potentiellt sett öka vår förståelse för hur den tidigare superkontinenten Gondwana löstes upp.

239 personer var ombord på planet, som försvann på väg mellan Kuala Lumpur och Peking.

bakgrund
 
Gondwana omfattade bland annat Antarktis, Sydamerika, Afrika och Arabiska halvön
Wikipedia (sv)
Gondwana eller Gondwanaland var den södra superkontinent som omfattade de landmassor vi i dag kallar Antarktis, Sydamerika, Afrika, Arabiska halvön, Madagaskar, Indien, Australien, Nya Guinea, Nya Zeeland och Nya Kaledonien. De övriga kontinenterna, Nordamerika och Eurasien var samlade i superkontinenten Laurasien. Tillsammans bildade Gondwana och Laurasien superkontinenten Pangaea. För cirka 200 miljoner år sedan började Gondwana och Laurasien driva ifrån varandra.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen