Hem
Vattenkraftverket Untra i Dalälven. (Fortum)

”Miljölagen är ett hot mot vattenkraftens framtid”

Stelbent och svårnavigerad miljölagstiftning är ett hot mot vattenkraftens framtid, larmar Fortum Sveriges vd Per Langer i en intervju med Dagens Industri.

Enligt Fortums erfarenhet är det både tidskrävande, dyrt och svårt att få tillstånd att underhålla och modernisera gamla vattenkraftverk. Ett exempel är det nästan hundra år gamla verket Untra i Dalälven, som det tagit 12 år för Fortum att få tillstånd att renovera.

Langer varnar för att om inte regelverken runt vattenkraften görs om så hotas inte bara ägarna av att förlora stora värden utan också landets elförsörjning.

– Vattenkraften är på väg att drabbas av samma misstag som gjordes inom järnvägen, där otillräckliga underhållsinvesteringar under många år till slut ledde till ständiga problem och störningar som påverkar hela samhället år efter år. Vi är tyvärr på väg att upprepa detta med vattenkraften, säger Per Langer.

bakgrund
 
Vattenkraft i Sverige
Wikipedia (sv)
Vattenkraft står för knappt hälften av produktionen av elektricitet i Sverige. De mest kraftproducerade älvarna är Luleälven i Norrbotten, samt Indalsälven i Jämtland och Medelpad. De största svenska vattenkraftverken finns i övre Norrland. De så kallade nationalälvarna, Kalix älv, Torne älv, Piteälven och Vindelälven, liksom en rad andra älvsträckor och åar, är genom riksdagsbeslut skyddade från vidare utbyggnad. I Piteälven finns dock ett kraftverk, Sikfors, och ett par regleringsmagasin, och Vindelälven flyter ihop med Umeälven strax uppströms om Stornorrfors kraftverk. I ca 85 % av Sveriges vattendrag har vattnets kraft historiskt nyttjats på något vis, här har fallhöjder använts för t.ex. kvarnar, sågverk, smedjor och järnbruk. De första fördämningarna gjordes för mer än 1000 år sedan. Några av dessa anläggningar är i nutid utvecklade för energiproduktion. I nutid finns cirka 1 800 vattenkraftverk i Sverige, där man producerar elenergi Av dem är drygt 200 större, med definitionen att de har en effekt på 10 megawatt eller mer. Den svenska vattenkraften producerar mellan 50 och 75 TWh per år beroende på vattentillgång, på ett normalår produceras ungefär 65 TWh. I det nordiska elsystemet, vilket innefattar Sverige, Norge, Finland och Själland, produceras årligen en bit över 200 TWh vattenkraft. Majoriteten av detta är i Norge. Vattenkraften står för mer än hälften av all elproduktion i det nordiska elsystemet. Eftersom en stor del av denna vattenkraft är reglerbar innebär det att man på ett enkelt och billigt sätt kan installera en stor mängd intermittent elproduktion, t.ex. vindkraft, utan att få problem med stabiliteten i elnätet eller att behöva strypa produktionen från de intermittenta källorna. Eftersom det är vattenkraften som står för regleringen varierar vattenkraftproduktionen kraftigt över dagen, veckan och året. I Sverige varierar vattenkraftproduktionen normalt mellan 2 och 12 GW. Det som styr den aktuella produktionen är bland annat konsumtionen, elpriset, vindkraftproduktionen, möjligheten att importera/exportera samt vattensituationen. Vindkraftproduktionen varierar med vinden från några hundra MW till drygt 5 GW.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen