Swish betalningsapp. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikes

Miljondonationer till barn gick till pappans skulder

Delar av de två miljoner kronor som genom 20 000 insättningar samlades in till ett sjukt barn förra året gick i stället till att betala pappans skulder, rapporterar DN. Insamlingen skedde genom sociala medier och skulle gå till barnets behandling.

Mannen har haft stora skulder hos Kronofogden i flera år. När myndigheten fick reda på att barnet drabbats av cancer pausades utredningen. När man senare såg att minst 380 000 kronor av de insamlade pengarna gått till lyxkonsumtion i Beverly Hills fattade myndigheten beslutet att polisanmäla pappan för bedrägeri och utmäta 850 000 kronor.

Polisanmälan har lagts ner. Föräldrarna är mycket kritiska till utmätningen och förnekar bestämt att de har tagit pengar från barnets insamling.

Toppnyheter

Brexit Storbritanniens framtid
TT
Brexit Storbritanniens framtid

Hunt och Johnson kvar i kampen att bli Toryledare

Det blir utrikesminister Jeremy Hunt som utmanar den favorittippade Boris Johnson i sista striden om partiledarposten i det brittiska Tories.

Boris Johnson leder fortfarande stort med 160 av de 313 konservativa parlamentsledamöternas röster. Jeremy Hunt fick 77 röster och Michael Gove slogs ut med 75 röster.

Nästa vecka kommer det Konservativa partiets runt 160 000 medlemmar rösta om vem av de två som kommer att bli partiledare och efterträda Theresa May.

Tidigare i dag röstades Sajid Javid bort.

Följ rapporteringen i länkarna nedan.

1 tim
Sajid Javid.  ISABEL INFANTES / AFP
undefined

Javid bortröstad – tre kvar i premiärministerkampen

Storbritanniens inrikesminister Sajid Javid är ute ur matchen om vem som ska ta över Tories och efterträda Theresa May som premiärminister, rapporterar brittiska medier.

Efter den fjärde omröstningen återstår nu bara tre kandidater; storfavoriten Boris Johnson samt Michael Gove och Jeremy Hunt. Johnson leder fortsatt och stöds nu av mer än hälften av de konservativa parlamentsledamöterna, rapporterar Sky News.

Ledamöterna fortsätter med ytterligare en omröstning och på torsdagskvällen står det klart vilka två kandidater som slutstriden står mellan.

6 tim
Boris Johnson. Alastair Grant / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Analys: Johnson har gått från uträknad till ostoppbar

Boris Johnson framstod som ostoppbar redan före omröstningarna om vem som skulle ta över efter Storbritanniens premiärminister Theresa May, skriver The Guardians Heather Stewart i en analys. Många parlamentsledamöter är dock oroade över att flera av Johnsons löften snabbt kommer att falla samman när hans kampanj väl är över och han blivit vald.

BBC:s Laura Kuenssberg skriver att Johnson i månader var uträknad, men att han nu, efter en ”egensinning berg-och-dalbana” definitivt är tillbaka. Vem han kommer att ställas emot är dock långt ifrån klart, menar hon. Mellan de tre övriga kandidaterna skiljer bara ett fåtal röster.

Idag 08:19
Läs mer om Brexit
Trumps USA Relationen Iran-USA
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Relationen Iran-USA

Trump om attack mot Iran: Ni kommer snart få veta

USA:s president Donald Trump säger att vi ”snart kommer att veta” om USA kommer att attackera Iran som ett svar på att Iran i dag sköt ner en amerikansk drönare, rapporterar CNBC.

Enligt Bloomberg spekulerar presidenten om att någon av misstag kan ha skjutit ner drönaren som Iran hävdar var i Iransk luftrum. USA menar att drönaren var i internationellt luftrum.

Enligt en amerikansk general ska drönaren ha befunnit sig 34 km från Irans kust, rapporterar AFP.

Iran uppger att man är redo att gå till FN för att visa att USA ljuger om att man var utanför kusten.

2 tim
Brinnande oljefartyg nära Hormuzsundet.  TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Iran: Vi har skjutit ner amerikansk spiondrönare

Irans revolutionära garde säger sig ha skjutit ner en amerikansk ”spiondrönare” i provinsen Hormozgan i södra delen av landet, rapporterar flera medier med hänvisning till gardets sajt Sepah News.

Attacken kommer i ett spänt läge länderna emellan, då USA bland annat anklagat Iran för att ligga bakom attacker på två fartyg nära Hormuzsundet i förra veckan och fyra i maj.

Amerikansk militär har inledningsvis inte velat kommentera uttalandet. Senare bekräftar USA att en av deras drönare skjutits ner i internationellt luftrum.

Idag 04:45
Läs mer om Trumps USA
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa
Den svenska startelvan mot Thailand. De med kryss över huvudet finns inte med i kvällens elva. SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

21.00: Storstädning i elvan – flera stjärnor bänkas

Förbundskapten Peter Gerhardsson stuvar om rejält i den svenska startelvan i matchen mot USA, skriver flera medier. Totalt görs sju ändringar jämfört med matchen mot Thailand.

Flera svenska stjänor bänkas alternativt vilas, däribland mittbacken Nilla Fischer, vänsterbacken Magdalena Eriksson och anfallaren Fridolina Rolfö.

Fyra spelare gör sina allra första minuter i VM: Amanda Ilestedt, Nathalie Björn, Jonna Andersson och Julia Zigiotti Olme.

Matchen börjar 21.00 och sänds i TV4.

28 min
Svenska supportrar i Le Havre. SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
undefined

Uppemot 3 000 svenskar på plats: ”Fantastiskt kul”

Uppemot 3 000 svenskar väntas se VM-matchen mot USA i Le Havre i kväll. Svenskarna kommer troligen ändå vara i klar minoritet mot amerikanerna på arenan, som tar omkring 25 000.

– Det känns fantastiskt kul. Glad för varje svensk som kommer hit och kollar på oss, säger den svenska anfallaren Sofia Jakobsson till Fotbollskanalen.

Flera svenska supportrar laddade upp med lite midsommarmat i Frankrike inför matchen.

– We’re gonna kick some ass, säger en glad svensk supporter till Sportbladet.

1 tim
Sverige jublar efter segern 2016/Megan Rapinoe. Bildbyrån
undefined

”Tre år sedan OS-förlusten – men USA har inte glömt”

Kvartsfinalförlusten mot Sverige i OS 2016 sitter som en tagg i de amerikanska fotbollsdamerna, skriver Fotbollskanalens Olof Lundh inför kvällens VM-match mellan USA och Sverige. På gårdagens pressträff försökte förbundskapten Jill Ellis tona ner rivaliteten, men det köper inte Lundh.

”Klart att de amerikanska spelarna haft lång tid att gräma sig över förlusten och nu får man en chans att dels markera var man står i VM och samtidigt trycka till Sverige.”

SVT Sports Diljen Otlu skriver att förlusten blev en väckarklocka för fotbollen i USA. Han tror att USA är fast beslutna att skrämma iväg Sverigespöket – förutom förlusten i OS har USA två raka gruppspelsmatcher i VM mot Sverige utan seger.

”USA är helt enkelt bäst på allt – men de är sämst på att slå Sverige.”

4 tim
Läs mer om Fotbolls-VM
Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson. Arkivbilder. HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Abortdebatten inom KD

”Värvningen en jackpot – abortfrågan blev hans fall”

”Värvningen av Lars Adaktusson var en jackpot för Kristdemokraterna”, men hans agerande i abortfrågan blev en för tung belastning för partiet. Det skriver SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein i en analys.

”Nu hoppas partiet att abortangreppen ska tystna men frågan kommer fortsätta förfölja dem så länge de politiska motståndarna ser att det fungerar.”

DN:s Ewa Stenberg anser att KD:s hanterande av kritiken mot Adaktusson var vacklande och att det i sin tur har lett fram till att han nu lämnar poster. Samtidigt tar hon upp att Adaktusson fortfarande varit viktig för partiet.

”De är stolta över Lars Adaktussons arbete i Bryssel och vill inte att partiledaren offentligt ska ta honom i örat”, skriver hon i en analys.

3 tim
Lars Adaktusson. Arkivbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Adaktusson står fast vid att han informerat partiet

KD-toppen Lars Adaktusson håller fast vid att han informerat partiet om hur han hanterade abortfrågan under tiden i EU. Det säger han till Ekot.

– Det jag vet är att jag har rapporterat och att rapporteringen finns dokumenterad, säger han till radion.

Uttalandet kommer efter att partiledare Ebba Busch Thor tidigare i dag sagt att han inte alls har berättat om hur han tänkt rösta i voteringar om abort.

Adaktusson säger även till Ekot att han kommer fortsätta sitt arbete i riksdagen och arbetet i utrikesutskottet.

– Jag är hundra procent kristdemokrat och ingenting annat, säger han.

1 tim
Ebba Busch Thor slår tillbaka mot Lars Adaktussons uppgifter om att han informerat partiet om hur han tänkt rösta i abortfrågan.  TT
undefined

”Stämmer inte att partiet har informerats fullt ut”

KD-ledaren Ebba Busch Thor slår tillbaka mot Lars Adaktussons uppgifter om att han skulle ha informerat partiet om hur han tänkt rösta i voteringar om abort i EU-parlamentet. Förtroendet är skadat menar hon.

– Han har sagt att partiet är fullt ut informerat, det stämmer helt enkelt inte, säger Ebba Busch Thor under en pressträff och nämner omröstningen där han som enda svensk röstade emot ett fördömande av Paraguay som nekat en våldtagen tioåring abort.

Enligt uppgifter till Aftonbladet och Ekot ville valberedningen peta Adaktusson oavsett om han velat ställa upp för omval eller inte. I går lämnade han partistyrelsen men sitter kvar i riksdagen och i partiet.

– Jag tycker det är beklagligt, självklart. Jag inser att det är en väldigt ovanligt åtgärd att kalla till presskonferens och på det här sättet kritisera en partikamrat, säger Adaktusson till Aftonbladet om att han anklagas för att ljuga.

Idag 11:28
Läs mer om Abortdebatten inom KD