Hem
Pourmokhtari i Morgonstudion. (SVT Morgonstudion)

Ministern om klimatkritik: ”Kan inte bara ösa på”

Regeringens beslut att kraftigt sänka reduktionsplikten kommer sannolikt att leda till att Sverige missar klimatmålen för 2030, bedömer Klimatpolitiska rådet och Naturvårdsverket.

Klimatminister Romina Pourmokhtari (L) medger att åtgärden har en kraftig inverkan på klimatet men anser inte att den är realistisk eftersom de höjda bränslepriserna ”drabbar människor för hårt”.

– Om det inte funkar med verkligheten då kan man inte bara köra över folk och ösa på, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

I höstbudgeten vill regeringen istället satsa stort på teknik som kan minska utsläppen, bland annat så kallad koldioxidinfångning och lagring.

bakgrund
 
Reduktionsplikten
Wikipedia (sv)
Reduktionsplikten, Lag (2017:1201) om reduktion av växthusgasutsläpp från vissa fossila drivmedel, är en svensk lag som reglerar växthusgasutsläpp genom inblandning av biodrivmedel i vissa fossila drivmedel. Den ska styra drivmedelsleverantörerna att successivt minska, reducera, andelen av berörda fossila bränslen. Om företagen inte klarar att uppnå plikten kan de köpa andra företags överskjutande reduktion, och annars tvingas de betala en avgift för varje kilo koldioxidekvivalent som de inte lyckats minska. Reduktionsplikten gäller inte försvarsmakten.Lagen infördes 2017, trädde i kraft första juli 2018. Den ändrades i juni 2021 bland annat genom att flygfotogen också fick reduktionsplikt. Den 2 december 2021 beslutades Regeringen Anderssons proposition om att inte öka reduktionsplikten för år 2023. Det är drivmedelsleverantören (den som är först skattskyldig) som är skyldig att utföra inblandningen. Från 1:a augusti 2021 blev överlåtelsereglerna flexiblare, så att eget överskott kan sparas och användas året efter samt att överskott från ett bränsleslag kan användas för att reducera utsläppen för ett annat bränsleslag. Avgiften för de som inte klarar kravet är 5 kronor per kilo koldioxidekvivalent för bensin, 4 kronor för diesel och 6 kronor för flygfotogen.Reduktionsnivåerna höjs gradvis fram till 2030. Från 1 augusti 2021 är reduktionsnivåerna 6 procent för bensin och 26 procent för dieselbränsle och från 1 juli 2021 är reduktionsnivån för flygfotogen 0,8 procent. För 2030 är nivån 28% för bensin, 66% för diesel och 27% för flygfotogen vilket anges i Lag om ändring i lagen (2017:1201) om reduktion av växthusgasutsläpp från vissa fossila drivmedel. ”Den svenska efterfrågan på biodrivmedel drivs i stort av reduktionsplikten” skriver Energimyndigheten.
bakgrund
 
Koldioxidinfångning
Wikipedia (sv)
Koldioxidinfångning (carbon dioxide removal, CDR), även känt som växthusgasinfångning (greenhouse gas removal, GHG) och negativa utsläppstekniker (negative emission technologies, NETs), är en process där koldioxidgas avlägsnas från atmosfären (när termen GHG eller NET används kan även andra växthusgaser avses). CDR-metoder innefattar skogsplantering, jordbruksmetoder som binder kol i mark, påskyndad vittring, havsgödsling, bioenergi med kolinfångning och lagring (bio-energy with carbon capture and storage, BECCS) och direkt luftinfångning (direct air capture, DAC). CDR diskuteras i relation till de kompletterande åtgärder som tillåts för att Sverige ska nå netto-noll utsläpp senast 2045.

Läs även:

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen