Dominic Raab/Boris Johnson/Mark Spencer. TT
Brexit Storbritanniens framtid

Ministrarna kärleksbombar – rebeller uppges ge stöd

Boris Johnson har inlett ett intensivt kärleksbombande riktat mot 21 toryledamöter i parlamentet som sitter som politiska vildar. Johnsons ministrar försöker nu övertyga dem om det nya brexitavtalet, skriver The Times. Regeringen uppger att mellan 15 och 17 av dem kommer att backa brexitavtalet.

Det ser också ut som att majoriteten av ledamöterna i ”hårdbrexitgruppen” kommer gå med på avtalet, rapporterar The Independent.

Enligt tidningen är det Tories gruppledare Mark Spencer som fått i uppdrag att bearbeta Labours ledamöter men uppskattningen om hur många han fått med sig varierar stort.

Utrikesminister Dominic Raab säger att man inte gett upp hoppet om att vinna över nordirländska unionistpartiet DUP som hittills inte vikt från sin ståndpunkt att avvisa förslaget.

Tidigare rapportering (17 oktober)

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Resenärer går av Westerdam. Heng Sinith / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Forskare: Det här kan ha varit ett ödesdigert misstag

Att släppa av resenärerna på lyxfartyget Westerdam kan ha varit ett stort misstag, säger forskare till New York Times efter att det visat sig att en av dem testat positivt för det nya coronaviruset.

De 1 455 passagerarna har spridits för vinden sedan de tilläts gå av Westerdam i Sihanoukville i Kambodja i fredags.

Infektionsläkaren William Shaffner säger att beslutet kan ha varit en ”vändpunkt” för virusspridningen, som hittills varit relativt begränsad utanför Kina. Och epidemiologen Peter Rabinowitz säger att det nu kan bli svårt att följa smittspridningen.

– Det är en oroande tanke att de här resenärerna nu har rest över hela världen.

3 tim
Japansk trupp utanför kryssningsfartyget Diamond Princess. BEHROUZ MEHRI / AFP
undefined

Kryssningspassagerare ska evakueras – 70 till smittade

Flera länder kommer att evakuera medborgare som befinner sig ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess som ligger i karantän i Japan, skriver flera medier. Ytterligare 70 personer ombord har bekräftas bära på viruset covid-19, av dem är 40 amerikaner. Totalt befinner sig 355 smittade personer ombord på Diamond Princess.

De friska amerikanerna som befinner sig ombord kommer att lämna fartyget under söndagskvällen och även Italien, Hongkong och Sydkorea uppger att de kommer att börja evakuera medborgare.

Fartyget sattes i karantän den 4 februari efter att en person som varit ombord bekräftades bära på viruset, skriver TT. Smittan på kryssningsfartyget är den största utanför Kina.

Igår 15:41
Illustrationsbild.  Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Önsketänkande styr Opecs virusprognos

Oljekartellen Opec räknar med att coronaviruset endast kommer att få måttliga effekter på den globala efterfrågan på olja och justerade nyligen ner sin prognos för första kvartalet med 400 000 fat per dag. ”Det ser ut som önsketänkande”, skriver Bloombergs Julian Lee i en analys.

Han pekar på att Internationella energimyndigheten IEA:s justering är tre gånger så stor. Opecs prognos kommer att slå tillbaka mot dem senare, spår Lee.

”Senfärdighet i att minska utbudet kommer bara att leda till att de begränsningar som kommer att behövas senare blir ännu djupare”, skriver han.

Igår 13:27
Läs mer om Coronaviruset
Brexit Storbritanniens framtid
Jean-Yves Le Drian. CHRISTOF STACHE / AFP
Brexit Storbritanniens framtid

”Britterna och EU kommer att slita varandra i stycken”

De kommande handelssamtalen mellan Storbritannien och EU kommer att bli väldigt ansträngande, spår Frankrikes utrikesminister Jean-Yves le Drian.

Efter britternas EU-utträde ska parterna under 2020 förhandla om bland annat ett nytt handelsavtal.

– Jag tror att när det gäller handel och framtida relationer, som vi kommer att starta förhandlingarna med, så kommer vi att slita varandra i stycken, säger le Drian enligt Sky News.

1 tim
Boris Johnsons högra hand Dominic Cummings. PETER NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Labours krav: Cummings bör sparka sin ”knasboll”

Boris Johnsons högra hand Dominic Cummings efterlyste ”utstötta knasbollar” som har ”udda kompetenser” för att få in nya idéer på regeringskansliet. Mannen som föll Cummings i smaken heter Andrew Sabisky och vållar efter en kort tid som Cummings assistent redan rubriker.

En källa till The Times säger att Sabisky klär sig på ett liknande sätt som Cummings, vars avslappnade stil ofta uppmärksammas av brittisk press.

– Han är oerhört kaxig och är inte rädd för att berätta för all vad han tycker, oavsett om de är överordnade honom, säger källan.

Tidigare uttalanden och tweets från Sabisky väcker nu debatt och från Labourhåll kommer krav på att han bör sparkas. I en tweet som The Independent citerar skriver Sabisky att idrott med kvinnor som utövare är mer jämförbart med Paralympics än det är med idrott med män som utövare.

Igår 15:29
Läs mer om Brexit
Arkivbild. Neil Hall / TT NYHETSBYRÅN
Stormen Dennis

Tiotusentals strandade i värsta ovädret på två år

Brittiska lågprisflygbolaget Easyjet ställde in 234 flighter till och från Storbritannien i spåren av stormen Dennis, rapporterade BBC i helgen. Fler än 40 000 resenärer uppgavs vara berörda.

British Airways uppgav i lördags att 40 av deras avgångar till och från Heathrow ställts in, enligt BBC.

– Det kunde inte kommit vid en värre tidpunkt, säger BBC:s korrespondent Helena Wilkinson som tillägger att många familjer just nu har ledigt på grund av skollov.

Brittiska meteorologer har utfärdat sin första så kallade röda varning för regnoväder på nästan två år, uppger Bloomberg, vilket indikerar livsfara där stormen drar in.

2 tim
Illustration.  TT.
undefined

Vattendjup på en meter i stormens spår: ”Gå inte ut”

Stormen Dennis har dragit in över delar av Sverige under söndagen och på flera håll har det kraftiga regnet orsakat översvämningar. GT rapporterar om stora mängder vatten i Västsverige tidigare under söndagen, bland annat vid en fotbollsplan i Borås kommun där vattendjupet ska ha varit en meter.

Dryga 2 000 hushåll uppges ha blivit strömlösa, och SMHI har utfärdat flera varningar. Men problemen gäller inte bara för Västsverige. I både Uppsala län och i Västmanlands län rapporteras det om nedfallna träd som ställer till det i trafiken, och sent på söndagen uppmanas boende i Uppsala att stanna hemma.

– När väderleksrapporten visar att det ska blåsa 25–30 meter per sekund längs kusten borde man förstå att man inte ska ge sig ut, säger ledningsbefälet Christer Wahlström till Aftonbladet.

Igår 22:09
Räddningstjänst undsätter folk i Wales.  Ben Birchall / TT NYHETSBYRÅN
undefined

En död i Wales – fyraåring allvarligt skadad i Danmark

En fyraårig flicka har skadats allvarligt efter att ett träd blåst ner över flickan och hennes mamma på Själland i Danmark, rapporterar danska medier.

I Storbritannien dog en man tidigare under söndagen i stormen Dennis när han ramlade ner i en flod i södra Wales. Regionen hör till de hårdast drabbade och nödställda undsätts med hjälp av båtar och helikoptrar.

I Sverige har ingen skadats i stormens framfart men översvämningar och nedblåsta träd har påverkat främst Västkusten under söndagen.

Igår 17:37
Läs mer om Stormen Dennis

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund