Utrikes

Minst 48 döda i bussolycka i norra Uganda

Minst 48 personer, däribland 16 barn, har dödats i en busskrasch i norra Uganda, enligt Röda Korset.

Bussen hade lamporna släckta när den först körde in i en traktor och sedan krockade med en lastbil. Samtliga fordons förare omkom. Busskraschen inträffade i Kiryandongo, drygt 20 mil norr om huvudstaden Kampala.

Enligt polisens talesperson Emilian Kayama arbetar räddningstjänsten med att hjälpa överlevande på platsen.

Toppnyheter

Den nye FPÖ-ledaren Norbert Hofer/förbundskansler Sebastian Kurz och Socialdemokraternas ledare Pamela Rendi-Wagner. TT
FPÖ-skandalen i Österrike

Analyser: Österrike står inför smutsig valrörelse

Sebastian Kurz var ansvarig för att släppa in högernationalistiska FPÖ i regeringen. Men han har på det stora hela klarat sig undan helskinnad, trots att en av hans FPÖ-ministrar lett till en av Österrikes största skandaler sedan andra världskriget, skriver Reuters i en analys.

Det blir ändå svårt att sitta kvar som förbundskansler efter nyvalet i september. Han får hoppas på att hans parti ÖVP kan bilda en koalition med liberala Neos, enligt Reuters.

Der Spiegels Maximilian Popp skriver att FPÖ och ÖVP utåt sett lovar att bedriva en schyst valkampanj. Men under ytan mullrar det, och det skulle inte förvåna om det börjar dyka upp illvilliga rykten om Kurz och hans privatliv under de kommande veckorna, tillägger han.

”Österrike står inför en smutsig valrörelse, på ett sätt som man aldrig tidigare gjort.”

Igår 21:31
Michael Gruber / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
FPÖ-skandalen i Österrike

Alla FPÖ-ministrar avgår efter ”Ibizaskandalen”

Alla ministrar från högerpopulistiska partiet FPÖ avgår efter ”Ibizaskandalen” i Österrike, uppger en partiföreträdare enligt AFP.

Tidigare meddelades det att inrikesminister Hebert Kickl (FPÖ) fått sparken. Samtliga FPÖ-ministrar hade lovat att avgå om Kickl tvingades lämna regeringen.

Skandalen briserade i fredags när tyska Der Spiegel publicerade en film som visade vice förbundskanslern och FPÖ-ledaren Heinz-Christian Strache kohandla med en kvinna som utger sig för att vara ryska. Han avgick kort efter att inspelningen släpptes.

Igår 17:29
Herbert Kickl Michael Gruber / TT NYHETSBYRÅN
FPÖ-skandalen i Österrike

Österrikes inrikesminister får sparken efter skandalen

Österrikes inrikesminister Herbert Kickl får sparken, meddelar förbundskansler Sebastian Kurz enligt flera medier.

Kickl tillhör det högerpopulistiska partiet FPÖ som skakas av skandalen kring partiledaren Heinz-Christian Strache. Sedan Strache tvingats lämna är Kickl den mest erfarne FPÖ-politikern i regeringen.

– Jag har rekommenderat presidenten att sparka inrikesministern, säger Kurz enligt AFP.

Igår 16:55
Läs mer om FPÖ-skandalen i Österrike
USA:s svartlistning av Huawei

Huawei får uppdatera telefoner i tre månader till

Det amerikanska handelsdepartementet har givit kinesiska Huawei en tillfällig licens som gör det möjligt för företaget att uppdatera Androidmjukvaran i sina telefoner fram till den 19 augusti. Detta trots att USA svartlistat Huawei och Google dragit in den kinesiska tillverkarens Androidlicens. Det rapporterar The Verge.

Huawei kommer under perioden även att kunna köpa amerikanska komponenter för att upprätthålla sina befintliga nät, men man får inte använda komponenterna i nya produkter. Tanken är att teleoperatörer som förlitar sig på Huaweis utrustning ska få möjligheten att hitta andra lösningar, säger USA:s handelsminister Wilbur Ross i ett uttalande.

1 tim
Illustrationsbilder.  TT
USA:s svartlistning av Huawei

Analys: Huawei i frysboxen äventyrar handelsavtalet

USA:s svartlistning av den kinesiska telekomjätten Huawei kan skjuta hela handelsavtalet mellan länderna i sank, skriver CNN Business Julia Horowitz i en analys. Om förhandlingarna fortsätter vore det osannolikt att Peking nu gör de eftergifter som Washington kräver, menar hon:

”Att hitta en lösning på handelskriget mellan USA och Kina blev just svårare. Mycket svårare.”

Som en konsekvens av svartlistningen meddelade Google att Huawei stängs ute från operativsystemet Android. Enligt DN:s Marianne Björklund kan det bli slutet för det kinesiska bolagets framgångar i Europa – som är dess näst största marknad.

”Det [är] inget annat än ett dråpslag för den kinesiska telekomjätten”, skriver hon.

Bloombergs Alex Webb skriver att Trumps bojkott kommer att genljuda bortom Kina och Huawei. Osäkerheten kring vad som gäller kan nämligen leda till att europeiska chiptillverkare stryper sina leveranser till Huawei. Det kan också kullkasta förhoppningarna om fler gränsöverskridande sammanslagningar inom halvledarindustrin, skriver han.

Igår 18:22
HECTOR RETAMAL / AFP
USA:s svartlistning av Huawei

Miljoner smartphone-ägare påverkas av Googlebojkott

Googles beslut att stänga ute den kinesiska telekomjätten Huawei från operativsystemet Android påverkar miljontals användare.

Enligt AFP sålde Huawei nästan 203 miljoner telefoner förra året, en ökning från 150 miljoner året före. Nu riskerar dessa användare och många fler att inte få tillgång till viktiga uppdateringar från Google. Dessutom kan vissa appar sluta fungera, skriver nyhetsbyrån.

Enligt Handelsbankens telekomanalytiker Daniel Djurberg är det direkt förödande för Huawei, som är världens näst största tillverkare av smarta telefoner.

– Jag har svårt att se någon vinnare, säger han till TT.

Igår 15:49
Läs mer om USA:s svartlistning av Huawei
EU-valet Svenska valrörelsen
Alice Bah Kuhnke/Sara Skyttedal. TT
EU-valet Svenska valrörelsen

MP och KD i bråk om miljön: ”Du far med osanning”

EU-kandidaterna Alice Bah Kuhnke (MP) och Sara Skyttedal (KD) började bråka mitt under TV4:s debatt om miljöpolitiken.

Båda partierna säger sig ta klimatförändringarna på största allvar, men medan MP vill ”investera sig in i framtiden” vill KD satsa på flygskatt och kärnkraft. KD har frågor som Bah Kuhnke säger inte ens ligger på EU:s bord att besluta om.

– Det är allvarligt. Dels för du väljarna bakom ljuset och dels är det sorgligt därför att det visar att ni inte har någon klimatpolitik. Ni är inte ens lagom, säger hon.

Skyttedal anklagar i sin tur Bah Kuhnke för att ge en falsk bild av verkligheten.

– EU ska kunna utveckla snabbare och ny kärnkraft. Din politik är inte förankrad i verkligheten eller i vetenskapen, säger Skyttedal och fortsätter:

– Du far med osanning gång på gång. Dina påståenden måste granskas.

Igår 21:36
Tomas Tobe/Heléne Fritzon. SVT
EU-valet Svenska valrörelsen

Fritzon och Tobé rök ihop i debatt om kollektivavtal

Socialdemokraternas EU-kandidat Heléne Fritzon och Moderaternas dito Tomas Tobé möttes i SVT:s Toppkandidaterna i en debatt om arbetsmarknaden.

S vill ha en arbetsmarknad som går ut på att alla som kommer till Sverige för att arbeta ska göra det under svenska kollektivavtal.

– Där har ni röstat emot att svenska kollektivavtalet ska gälla på svensk mark, sa hon.

– Det stämmer inte, sa Tobé varpå en ordstrid bröt ut där kandidaterna flera gånger sa emot varandra.

– Det stämmer, och jag har faktiskt begärt fram protokollet för jag ser hur ni svänger nu. Precis som ni svänger när det gäller klimatfrågan och kärnkraftsfrågan, sa Fritzon varpå Tobé svarade:

– Vi kan läsa det tillsammans om du vill.

Igår 19:36
Jonas Sjöstedt (V). Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska valrörelsen

V-förslaget: Inga fossila bränslen i EU efter 2035

Vänsterpartiet vill ha ett totalstopp för försäljning av fossila bränslen inom EU 2035, säger partiledare Jonas Sjöstedt till TT.

I förslaget ingår tre delmål: 2025 ska nya fossildrivna fordon sluta säljas inom EU, 2030 ska utvinning av fossila bränslen inom unionen upphöra och 2035 ska fossila bränslen sluta säljas helt.

– Då skickar man ett tydligt budskap till industrin om att det är den här omställningen som gäller, säger han.

V vill att de EU-medborgare som försörjer sig på utvinning av fossila bränslen ska erbjudas omskolning och vidareutbildning med finansiellt stöd av EU:s strukturfonder.

Igår 18:06
Läs mer om EU-valet
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren
Kristina Winberg och Peter Lundgren. TT
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Nya detaljer från samtalet: ”Kunde inte komma loss”

I samtalet mellan Kristina Winberg och SD-kvinnan, som blivit utsatt för sexuella trakasserier av SD-toppen Peter Lundgren, berättar kvinnan om hur hon blev fasthållen av honom, skriver Expressen som tagit del av en inspelning från samtalet.

”Det var tur att det var folk i rummet. Tänk om jag varit själv med honom”, säger kvinnan.

Kvinnan beskriver hur Lundgren tryckte upp händerna innanför hennes behå så att hon inte kom loss och hur han ”knep med benen”.

Partiledare Jimmie Åkesson sa tidigare i dag att han haft tät kontakt med kvinnan och att han ”har en helt annan bild” av händelsen.

Igår 16:49
Peter Lundberg. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Statsvetare: SD kommer inte att tappa sina väljare

Tafsanklagelserna mot SD:s toppnamn i Europaparlamentet, Peter Lundgren, kommer inte att påverka väljarstödet, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö till TT.

– För Peter Lundgren är det förstås ytterst besvärande att gå in i slutveckan svårt skadeskjuten. Samtidigt har SD en lång historia av skandaler som sällan haft någon effekt på opinionen, säger Johansson Heinö.

Att rollen som EU-parlamentariker är mer undanskymd än den som riksdagsledamot kan också mildra skadorna av en skandal, menar han.

Statsvetaren Ann-Cathrine Jungar tror inte heller att SD kommer att tappa väljare på grund av skandalen eftersom partiet väljarmässigt inte brukar påverkas.

– Men visst, det blir intressant att se hur partiets kvinnliga väljare reagerar på nyheten. Vi får se vad SD:s kvinnoförbund säger, de brukar vara väldigt lojala med partiet, säger hon till SvD.

Igår 12:31
Sverigedemokraternas toppkandidat Peter Lundgren  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Kvinnan: Peter gjorde en misstolkning – sagt förlåt

Den kvinna som Peter Lundgren, SD:s toppnamn till EU-valet, ska ha tagit på brösten i samband med ett partiarrangemang förra året uttalar sig nu själv om händelsen.

”Peter gjorde en misstolkning och gick för långt”, säger SD-kvinnan i ett pressmeddelande från partiet, skriver Expressen.

Enligt kvinnan har Lundgren bett om ursäkt.

Både Lundgren och SD-ledaren Jimmie Åkesson förnekar att det skulle finnas en koppling mellan petningen av EU-politikern Kristina Winberg och uppgifterna om ofredandet. Winberg var vittne till händelsen och har bekräftat händelseförloppet.

Igår 10:56
Läs mer om EU-valet
Arkivbild: Ikeaanställda vid varuhuset i Kungens Kurva,  Huddinge. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ikeas rekordvarsel

Uppgift: Ikea presenterar ny organisation i morgon

Ikea presenterar vid ett stormöte i morgon en ny organisation för anställda inom globala funktioner som it, logistik och hr till följd av att personalstyrkan ska skäras ner med 7 500 personer globalt, skriver DN. Den nya organisationen uppges börja gälla från och med 1 juni, efter att medarbetarna fått ansöka till de nya tjänsterna.

I Sverige har 650 anställda varslats, men det kan också bli färre, säger presschefen Jakob Holmström till tidningen.

– Det vi vet säkert är att det inte blir fler, säger han.

Igår 20:46
Lena Herder  Ikea
Ikeas rekordvarsel

Ikea-chef i internt brev: Vi tvingas fatta svåra beslut

Omorganisationen av Ikea blir den största i bolagets 75-åriga historia. Det skriver Sverigechefen Lena Herder i ett internt brev till de anställda efter Expressens uppgifter om de stora förändringarna inom koncernen.

Bland annat skriver hon att de nu ”genomlyser alla delar av organisationen” för att effektivisera verksamheten. ”Vi vet att den förändring vi gör, i den storleksordningen, är förenad med att vi tvingas fatta beslut som inte alltid är lätta”, skriver Lena Herder i brevet som Expressen tagit del av.

Igår 20:46
Arkivbild. Abdeljalil Bounhar / TT NYHETSBYRÅN
Ikeas rekordvarsel

Källor: Turbulens på Ikea – ”överflödiga” sägs upp

Förändringsarbetet inom Ikea har skapat stor oro och turbulens inom koncernen. Det skriver Expressen och hänvisar till flera källor på olika nivåer i företaget.

Enligt tidningen visar interna dokument att personal tvingas söka om sina jobb och i många fall gå ner i lön. Andra ska bli utköpta med nio månadslöner när Ikea planerar att göra sig av med 7 500 personer globalt.

I ett dokument står det att ”överflödiga medarbetare” kommer att informeras en månad innan sista arbetsdagen.

– Det är väldigt, väldigt turbulent i organisationen nu. Peter Kamprad har inte samma känsla som sin pappa hur man hanterar personalen, säger en person med insyn till Expressen.

Igår 06:27
Läs mer om Ikeas rekordvarsel

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund