Hem
Från ”Historien om Sverige” (SVT)

Missen i SVT:s serie – pekar ut fel plats: ”Tråkigt”

I det första avsnittet av SVT:s ”Historien om Sverige” ges fyndet av Sveriges äldsta, nästan kompletta skelett, ”Österödskvinnan”, stor betydelse. Men i serien pekas fel gravplats ut. Det rapporterar Bohusläningen.

I serien pekar programledaren Simon J Berger mot en klippvägg och slår fast att det var just där som det historiskt värdefulla fyndet gjordes. Men egentligen pekar han mot den plats där skelettdelarna dumpades under tidigt 1900-tal.

– Jag tycker det är tråkigt att det blivit fel. Jag hade ingen tanke på att det kunde bli så, jag har ju vetat vad som hände sedan 50-talet, säger Jan-Erik Eriksson, ordförande i Stångenäs hembygdsförening, till tidningen.

bakgrund
 
Österödskvinnan
Wikipedia (sv)
Österödskvinnan är kvarlevor av Sveriges äldsta, nästan kompletta bevarade skelett. Det är omkring 10 000 år gammalt och funnet i en skalbank i Österöd, några mil norr om Lysekil i Bohuslän. Skelettet härrör från en omkring 70 år gammal kvinna som var 170 centimeter lång. DNA-analyser visar att hon hade svart hår, bruna ögon och mörk hy.Fyndet gjordes 1903 av stenhuggaren Karl Ahl. Arkeologen Johan Alin fick höra talas om fyndet 1927, och grävde ut det 1933. Benen lämnades till Göteborgs arkeologiska museum, där de blir liggande fram till 1949 då de skickades för att undersökas på Lunds universitet. Det skedde dock aldrig, utan kvarlevorna magasinerades till 2007 då de återupptäcktes och analyserades. Platsen där kvinnan hittades ligger några hundra meter från en havsvik, men under jägarstenåldern låg den nära strandkanten på en liten ö i Bohusläns skärgård. Snäckskal gjorde att skalgruset blev kalkrikt och att skelettet kunde bevaras under lång tid eftersom kalken i benen inte lakades ur.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen