Franska styrkor i Meinau-distriktet på torsdagskvällen. VINCENT KESSLER / TT NYHETSBYRÅN
Dådet i Strasbourg

Misstänkt 29-åring dödad av polis efter skottväxling

29-årige Cherif Chekatt, som jagats av polis efter dådet i Strasbourg på tisdagen, har dödats efter skottväxling med fransk polis på torsdagskvällen. Det bekräftar Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner.

Poliskällor uppger för Reuters att den misstänkte själv ska ha börjat skjuta mot polisen. Enligt nyhetsbyråns utsända hördes tre till fyra skott i samband med en polisinsats i området La Meinau, samtidigt som minst en polishelikopter cirkulerade i luften ovanför.

Ytterligare en person greps efter en stor polisinsats i södra Strasbourg tidigare på torsdagen, enligt flera medier. Sedan tidigare har fyra av Chekatts familjemedlemmar gripits.

Mer om gärningsmannen

Toppnyheter

Släckningsarbete med helikopter över branden i Ljusdal förra sommaren.  Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Försvarets framtid

Partier öppnar för utökat branduppdrag för försvaret

Försvarsmakten kan få ett utökat uppdrag för att kunna bidra till att släcka skogsbränder, rapporterar Ekot. Flera politiker som radion talat med öppnar för möjligheten att ge försvaret ett bredare uppdrag.

– Vi behöver använda de resurser vi har på mycket bättre sätt för att stå rustade, för bränder kommer att ske framöver också, säger Mikael Oscarsson (KD).

Liberalerna håller med och Lars Plüss, Moderaternas ansvarige för helikopterfrågor, överväger också om Försvarsmaktens uppdrag ska omfatta brandsläckning.

– Det skulle öka vår förmåga. Det är det som vi brottas med just nu att vi har resurser som vi inte kan använda fullt ut på det som är bäst för vårt land, säger han.

Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) vill på sikt att försvaret ska hjälpa till med släckningsarbete.

22 min
Försvaret förbereder insats mot skogsbranden i Älvdalen. Arkivbild från sommaren 2018.  Jerry Lindbergh/Försvarsmakten/TT / Försvarsmakten
undefined

Försvaret: ”Vi visade att vi klarar att ställa upp”

Försvarsmakten kan redan i dag hjälpa till vid bränder även om myndighetens uppdrag i nuläget inte omfattar brandsläckning, uppger Jon Wikingsson, som samordnar försvarets resurser vid insatser.

– Vi har en skyldighet att ställa upp om vi har resurser som är lämpliga för det och jag tycker vi visade ganska tydligt förra sommaren att vi klarar att ställa upp, säger han till Ekot.

Radions genomgång visar att flera partier öppnar för att ge försvaret ett bredare uppdrag för att kunna bistå vid exempelvis skogsbränder.

22 min
Läs mer om Försvarets framtid
Lars Adaktusson. Arkivbild. Pontus Lundahl / TT / TT NYHETSBYRÅN
Europeiska abortdebatten

KD:s valberedning: Tråkigt besked från Adaktusson

”Ett tråkigt besked”. Så säger Torsten Larsson, ordförande för Kristdemokraternas valberedning till TT, efter att det blivit känt att vice partiledaren inte kandiderar till några förtroendeuppdrag.

Han säger att Adaktusson varit uppskattad av många.

– Sedan är det i och för sig inte svårt att förstå att han i det här läget känner att han vill ta det här steget.

Den senaste tiden har Adaktusson fått kritik efter att DN granskat hur han röstat i ett antal voteringar gällande aborträtt.

Det har förekommit medieuppgifter om att valberedningen velat få Adaktusson petad, men det vill Larsson inte kommentera.

1 tim
Lars Adaktusson. Arkivbild. PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Adaktusson lämnar KD:s partistyrelse – saknar stöd

Kristdemokraten Lars Adaktusson lämnar partistyrelsen och posten som andre vice partiledare, berättar han för Expressen. Detta då han kände att han saknade stöd från partiledningen när abortdebatten bröt ut.

– Jag lämnar varken partiet eller riksdagen, säger han i Studio Ett:s direktsändning och fortsätter:

– Jag tycker det är rätt i en situation som denna att låta någon annan ta över i stället för mig.

Enligt källor till Aftonbladet ska en enig valberedning saknat förtroende för Adaktusson och ville därför peta honom från partistyrelsen och rollen som andre vice partiledare. Han själv säger till Ekot att det inte varit någon som uppmanat honom att ta det här beslutet.

Adaktusson hamnade i fokus inför EU-valet efter DN:s granskning om hur KD-toppen röstat i ett antal voteringar kring abortfrågan.

Igår 20:45
Arkivbild: Lars Adaktusson och Ebba Busch Thor i samband med att de båda presenterades som KD:s toppnamn inför EU-valet 2014. HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Intern KD-kritik mot Lars Adaktusson

Det finns en växande intern kritik mot Lars Adaktusson inom Kristdemokraterna. Det rapporterar Svenska Dagbladet med hänvisning till källor.

Anledningen ska vara hur Adaktusson röstat i abortfrågan i EU-parlamentet.

– Han saknar en politisk fingertoppskänsla. Folk är jättearga. Hans position är i fara på rikstinget i höst, säger en person som beskrivs som en tung KD-topp.

Adaktusson säger till tidningen att han och partiet utsatts för en kampanj, men att man alltid ska ta kritik på allvar.

Oron inom KD ska enligt SvD vara sammankopplad med att partiet tappat i de senaste opinionsmätningarna. Även migrationspolitiken och specifikt partiets linje när det gäller familjeåterföreningar lyfts fram som en faktor.

16 jun
Läs mer om Europeiska abortdebatten
HECTOR RETAMAL / AFP
Dagens börs

Hopp om Fed-lättnader och USA-avtal lyfter Asien

Flera av de asiatiska börserna handlas högre sedan den amerikanska centralbanken öppnat för nya räntesänkningar. I Kina har hoppet ökat för att ett avtal kommer att nås med USA. Vid 05.30 ligger ledande index som följer:
• Nikkei: + 0,6 %
• Shanghai: + 1,6 %
• Shenzhen: +1,4 %
• Hongkong: + 0,9 %
• Kospi: + 0,1 %
USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping ska träffas vid G20-toppmötet i Japan nästa vecka. Trump har sagt att samtal mellan ”respektive lag” kommer inledas före det.

”När Fed delvis har gått från ett vänta och se-läge till ett lättnadsperspektiv är det faktiskt handelsosäkerhet och dess inverkan på den globala tillväxten som har varit katalysatorn för den förändrade hållningen. Det innebär att en ny omgång Fed-lättnader i stor utsträckning är beroende av resultaten från det kommande G20-mötet mellan president Trump och Xi”, skriver analytiker vid National Australia Bank.

18 min
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Wall Street måttligt upp efter Feds räntebesked

Efter att ha inlett onsdagen med index kring nollan vände Wall Street upp efter att Federal Reserve som väntat lämnat räntan oförändrad. Vid 20.15 såg utvecklingen ut som följer:
• S&P 500: +0,2%
• Nasdaq: +0,2%
• Dow Jones: +0,2%
Nu riktas marknadens blickar mot Fed-chefen Jerome Powells efterföljande presskonferens som inleds 20.30.

Även på bolagsfronten är handeln stillsam med några undantag. Den amerikanska ståljätten US Steel har flaggat för ett svagare andra kvartal än analytikernas förväntningar till följd av svagare efterfrågan och lägre priser. Aktien är upp närmare 5 procent.

Facebooks nya kryptovaluta libra är fortsatt i fokus. Aktien handlas på minus 1,5 procent.

Igår 20:02
Läs mer om Dagens börs
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sommarvädret

Åskoväder drar in – mitt under midsommartrafiken

SMHI har gått ut med en klass 1-varning för kraftig åska i Västra Götalands län. Ovädret drar in under natten till torsdag, följt av skyfallsliknande regn och hårda vindbyar, skriver SMHI på sin hemsida.

Meteorologinstitutet tar även upp att åskan kan medföra stora störningar i el- och telefontrafiken. Åskan drar även in över de östra delarna av landet under torsdagen.

– Det kan komma över 35 millimeter regn på tre timmar, säger Miguel Portal, meteorolog på SMHI, till Aftonbladet.

Samtidigt drar midsommartrafiken igång och Trafikverket manar bilister att tänka sig för innan man ger sig ut i trafiken under torsdagen.

Igår 22:43
Illustrationsbild. Jens Meyer / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Hagel stora som golfbollar svepte förbi Lidköping

Under onsdagskvällen svepte en hagelskur förbi centrala Lidköping, skriver SVT Nyheter Väst. Vissa korn var lika stora som golfbollar.

– Himlen fullkomligt öppnade sig och det var som om golfbollar vräkte ner, säger Nina Tågerud till kanalen.

Enligt GT har flera bilar fått skador och glasrutor till fastigheter har gått sönder av haglet. Linda Palm från Lidköping berättar för tidningen att det var som ”i en film”.

På P4 Skaraborgs Facebooksida har över 300 människor kommenterat om ovädret och lagt upp bilder på sönderslagna växthus och buckor på bilar.

Igår 22:02
Läs mer om Sommarvädret
Karin Nyman, kommunikationsdirektör SAS.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Interna kritiken mot SAS

SAS-chefen om kritiken: Missvisande bild målas upp

SAS-anställda vittnar om kaos, mobbning och avtalsbrott inom företaget, rapporterar SVT. Nu tillbakavisar SAS kritiken från de anställda och säger att det är en felaktig och missvisande bild som målas upp av företaget.

– I SAS är det högt i tak, i SAS uttrycker man det man vill, säger kommunikationsdirektör Karin Nyman till SVT.

Nyman säger också att företaget måste jobba hårt med de här frågorna och att medarbetartrivsel är viktigt för företaget.

I dag riktade 700 anställda på SAS skarp kritik mot bolagets ledning i ett protestbrev.

”Det handlar om en fruktansvärd Nordkorea-kultur inom bolaget”, säger exempelvis en anställd.

Igår 20:10
Illustrationsbild. Charles Platiau / TT NYHETSBYRÅN
undefined

700 SAS-anställda bakom protestbrev mot ledningen

700 anställda på SAS riktar skarp kritik mot flygbolagets ledning i ett protestbrev, avslöjar SVT Nyheter. Källor vittnar om avtalsbrott, hur oliktänkande tystas och medarbetare uppmanas att inte gå ensamma till möten med chefer.

– Vi trycks ner av en stor och dyr administration som kör ”management by fear”, säger en av initiativtagarna till SVT och berättar om en känsla av hopplöshet och uppgivenhet.

Carina Malmgren-Heander, chief of staff, har på SAS interna nätverk tackat för brevet och engagemanget.

”Jag är positiv till att vi har samma mål i åtanke: Ett i längden lönsamt och framgångsrikt SAS”, skriver hon.

Igår 09:38
Läs mer om Interna kritiken mot SAS
Göran Persson. SVT
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Persson: ”Blir inte förvånad om det dyker upp mer”

Förre S-statsministern Göran Persson valdes till ny styrelseordförande till Swedbank på onsdagen. I en intervju i SVT:s Aktuellt säger han att han inte vet om det finns fler missförhållanden inom banken efter penningtvättshärvan.

– Jag skulle inte bli förvånad om det dyker upp mer i den här granskningen.

Han säger vidare att han tycker att man tagit för lätt på det som hänt på Swedbank och att lovar att styrelsen kommer vara transparant om fler missförhållanden kommer fram.

Igår 21:09
Joacim Olsson, vd Aktiespararna.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Perssons dubbla stolar väcker kritik: ”Felaktigt”

Trots att Göran Persson valts till ny ordförande för Swedbank tänker han sitta kvar som styrelseledamot i Ålandsbankens största ägare Wiklöf Holding, skriver Dagens Industri.

Nu kritiserar Aktiespararnas vd Joacim Olsson den tidigare statsministerns beslut och kallar det för ”jättekonstigt”. Enligt honom är det lika principiellt felaktigt som om Swedbanks ordförande skulle sitta i styrelsen för exempelvis Investor som är största ägare i SEB.

– Göran Persson kan i sin roll som styrelseledamot i detta bolag utöva i alla fall indirekt ägarstyrning av en konkurrerande bank, säger Olsson till DI.

Persson ser i sin tur ingen risk för intressekonflikter, säger han till tidningen.

Igår 16:04
Philip Botström t.v. Göran Persson t.h. TT
undefined

SSU-toppens kritik: ”Sänk ditt arvode, Persson”

Den ersättning på 2,5 miljoner per år som den tidigare S-ledaren Göran Persson kommer att få i rollen som ordförande för Swedbank är på tok för hög. Det säger SSU-ordföranden Philip Botström till Expressen.

– Om Göran Persson på riktigt menar allvar med att återvinna det förtroende för Swedbank som åsamkats av den senaste tidens skriverier borde han i ett första steg sänka sitt och styrelsens arvode, säger han till tidningen.

Ett sänkt arvode skulle sända viktiga signaler inte bara till Swedbanks kunder utan också till andra banker, menar Botström.

Igår 10:21
Läs mer om Misstänkta penningtvätten i Swedbank