Utbrunna bilar på parkeringen vid Frölunda torg. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bilbränderna i Västsverige

Misstänkt för bilbrand gripen av polis i Turkiet

En person har gripits i Turkiet efter att ha anhållits i sin frånvaro misstänkt för inblandning i bilbränderna i Göteborg, skriver Göteborgs-Posten.

Personen som är i tonåren åkte till Turkiet under tisdagen men stoppades vid gränsen. Han ska flygas tillbaka till Sverige under onsdagen.

Ett åttiotal bilar brann och ytterligare 30–40 bilar förstördes i samband med de händelser som utspelade sig på flera platser i Västsverige under måndagen. Två ytterligare personer har sedan tidigare gripits och anhållits misstänkta för inblandning i händelserna.

Läs mer

Toppnyheter

Trumps USA Rysslandsutredningen
Donald Trump 1991.  Luiz Ribeiro / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Källor: Utredare söker Trumps kollega i Moskva

Den amerikanska senatens utredare vill höra den Moskvabaserade amerikanska affärsmannen David Geovanis som har kopplingar till president Donald Trump, enligt flera källor till CNN. Enligt källornas uppgifter skulle Geovanis kunna kasta ljus över presidentens kommersiella och personliga aktiviteter i Ryssland på 90-talet.

Senatens underrättelseutskott, som undersöker påståenden om rysk inblandning i presidentvalet 2016, har varit intresserade av att prata med Geovanis i flera månader efter att fått ta del av tre vittnesmål, enligt uppgifterna. Bland annat påstås Geovanis vara en värdefull nyckel i frågan om Ryssland har komprometterande material om Trump, påstår ett av vittnesmålen som CNN tagit del av.

David Geovanis hjälpte till att organisera en resa för Trump till Moskva 1996 och var med tidigt i planerna om att bygga ett Trump Tower i den ryska huvudstaden.

Geovanis, som av sina vänner kallas ”Geo”, har också arbetat för den ryska oligarken Oleg Deripaska, vars band till Trumps kampanjchef Paul Manafort varit av intresse för utredarna.

8 min
Michael Cohen.  Mary Altaffer / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Efter uppskjutna förhöret – Cohen vittnar nästa vecka

Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen kommer att vittna inför representanthusets tillsynskommitté nästa onsdag, skriver amerikanska medier.

Förhöret, som kommer att vara offentligt, var först planerat att hållas den 7 februari, men ställdes in av Cohen eftersom han kände sig hotad av Trump och hans nuvarande advokat Rudy Giuliani. Cohen väntas också vittna i ett stängt förhör i representanthusets underrättelseutskott dagen efter.

Idag 05:48
Läs mer om Trumps USA
Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Upplands-Bro

Uppgift: Hämnddrama med tvillingar – en anhållen

Den person som gripits misstänkt för inblandning i den dubbla dödskjutningen i Upplands-Bro är enligt uppgifter till Aftonbladet tvillingbror till en av de två ihjälskjutna personerna. Han ska enligt uppgifterna ha skjutit ihjäl det andra offret som hämnd för broderns död, minuter efter den första skjutningen.

De två ihjälskjutna personerna hittades i närheten av en förskola i natt och delar av skolgården har spärrats av för undersökning, skriver Expressen.

4 tim
Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Upplands-Bro

Skolgård delvis avspärrad: ”Många är oroliga”

De två ihjälskjutna personerna i Upplands-Bro hittades i närheten av en förskola och delar av skolgården har spärrats av för undersökning, skriver Expressen.

Polisen har talat med lärare på skolan som säger att många är oroliga efter det som hänt, skriver tidningen.

Förskolan håller stängt under dagen, rapporterar SVT Nyheter. Enligt uppgifter till kanalen kan skjutningen kopplas till en skjutning i Upplands-Bro för en vecka sedan.

Polisen söker vittnesuppgifter och uppmanar alla som sett något att höra av sig till 114 14.

Idag 07:16
Arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsskjutningen i Upplands-Bro

Två ihjälskjutna nära förskola i Upplands-Bro

Två personer har dött efter en skottlossning i Upplands-Bro i natt, rapporterar flera medier. Personerna hittades utomhus men är inte identifierade av polisen, skriver Expressen. I samband med insatsen grep polisen en person i närheten.

– Personen är misstänkt för delaktighet i de två morden, säger Kjell Lindgren, presstalesperson hos polisen, till SVT Nyheter.

Ett vittne berättar för Aftonbladet att man hört många skott.

– Det var säkert 10—15 skott totalt. Först hörde jag två och några minuter senare ett tiotal till, säger vittnet.

En förundersökning om mord har inletts.

Idag 04:34
Läs mer om Dödsskjutningen i Upplands-Bro
Sveriges ambassadör i Kina Anna Lindstedt. Arkivbild. Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Nya uppgifter: Lindstedt kallades hem omedelbart

UD kallade omedelbart hem Kinaambassadören Anna Lindstedt efter att Angela Gui, Gui Minhais dotter, ringt för att berätta om mötet hon haft med Lindstedt och kinesiska representanter. Det erfar DN med hänvisning till en person med god insyn i fallet.

– Historien ansågs mycket allvarlig, och reaktionen blev omedelbar. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger källan.

Enligt DN:s uppgiftslämnare såg UD mycket allvarligt på Guis berättelse och hon ombads att komma till Stockholm.

Under det omtalade mötet ska Angela Gui ha pressats av kinesiska representanter att inte tala med svenska medier om mötet.

3 tim
Arkivbild. Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Fallet Gui Minhai

”Kommer UD markera för vikten av fria medier?”

Opinion Svenska publicister är djupt oroade över journalisters möjlighet att rapportera från Kina och en rad andra länder. Detta med anledning av uppgifter om att kinesiska representanter försökt tysta svenska mediers rapportering om fallet Gui Minhai under ett möte med Sveriges Kinaambassadör Anna Lindstedt.

I en debattartikel på Expressen vänder sig Branschorganisationen Utgivarna direkt till Margot Wallström (S) och undrar om hon och UD känner till om det tidigare förekommit sådana här krav i relationer mellan Kina eller andra länder.

”Kommer utrikesministern eller UD att agera för att markera vikten av fria medier med anledning av de misstankar som väckts i samband Anna Lindstedts agerande?”, står det i debattartikeln.

5 tim
Gui Minhai/Hotel Sheraton i Stockholm TT
Fallet Gui Minhai

Affärsman på mötet har haft svenska kontakter förr

En av de affärsmän som var med under mötet med fängslade Gui Minhais dotter Angela Gui på Sheraton Hotel i Stockholm har flera gånger tidigare haft kontakter med företrädare för det offentliga Sverige, skriver GP.

Mannen, Kevin Liu, var bland annat med när statsminister Stefan Löfven besökte Kina tillsammans med en näringslivsdelegation 2017. Senare samma år levererade han ett personligt brev från landshövdingen i Uppsala Göran Enander till guvernören i den kinesiska Jiangsu-provinsen. Liu har också varit inblandad i ett samarbete mellan Uppsala universitet och ett universitet i just Jiangsu-provinsen.

– Han var väl lite sändebud, kan man säga. Jag ställde den frågan till Uppsala universitet och vi var aldrig riktigt klara med hans roll i det hela faktiskt, säger Göran Enander.

Igår 20:11
Läs mer om Fallet Gui Minhai

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Två personer får sina frisyrer fixade för att likna Trump och Kim / Drink med USA:s och Nordkoreas flagga.  TT
Nordkoreakrisen

Förbereder sig med ökad säkerhet, drink och frisyrer

I Hanoi pågår just nu förberedelser inför mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un. Bland annat serverar barer drinkar under namn som ”Peace Negroniations” och en frisersalong erbjuder kunder gratis klippningar för de som vill ha Kims eller Trumps frisyrer, skriver The Independent.

– Hanoi är en fredens stad. När Donald Trump och Kim Jong-Un bestämde sig för att komma hit för att tala om att återinföra fred, tänkte jag att jag vill göra något för att visa att Hanois invånare välkomnar mötet, säger frisören Le Tuan Duong till tidningen.

Inför mötet har även säkerheten höjts på en tågstation vid den vietnamesiska gränsen mot Kina, skriver Reuters. Enligt tidigare spekulationer kommer Kim att anlända dit med tåg.

1 tim
 Kim Jong-Un TT
Trumps USA Nordkoreakrisen

Spekulationer: Kim kan resa till toppmötet med tåg

Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kan komma att resa till Hanoi, där toppmötet mellan honom och USA:s president Donald Trump ska hållas, landvägen genom Kina.

Spekulationerna satte fart efter att en vietnamesisk källa med insyn i planeringen av toppmötet uppgett för AFP att en nordkoreansk delegation reste med tåg i gränstrakterna mellan Kina och Vietnam.

Enligt källor till den Seoulbaserade tidningen NK News kan en tågresa genom Kina dock bli ett problem för kinesiska höghastighetstågen eftersom den nordkoreanske ledarens tåg går långsammare.

19 feb
Läs mer om Nordkoreakrisen