TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Resultatet

Misstänkt fusk – valet i Degerfors kan tas om

Två lokala politiker i Degerfors har anmälts för otillbörlig valpåverkan och nu kan valet komma att tas om, rapporterar SVT Nyheter. Den ena utpekade politikern ska ha följt med in i en vallokal och hjälpt personer att rösta, den andra ska ha erbjudit pengar i utbyte mot personkryss.
Valet är överklagat till Valprövningsnämnden som kommer att ta ställning till om valet ska tas om tidigast om två veckor.
Tidigare har misstänkt valfusk även rapporterats från Värmland.

Tidigare

Toppnyheter

Valet 2018 Talmansvalet
Annie Lööf.  TT
Valet 2018 Talmansvalet

Just nu: Sluten omröstning – följ talmansvalet live

Just nu väljs talman och tre vice talmän i riksdagen. Alliansens kandidat Andreas Norlén väntas bli vald till talman – striden står sedan mellan V och SD om vems kandidat som får posten som andre vice talman. Följ omröstningen via länkarna nedan.
Inför omröstningen upprepade Ander Ygeman i kammaren vad han sa på en pressträff före, att partiet röstar för V:s förslag till andre vice talman. Anledning, uppger han, är att Alliansen gått fram med en egen talmanskandidat.
– Det är ett avsteg från praxis. Vi beklagar det, säger Ygeman.
M:s Tobias Billström säger att det inte är ”explicit reglerat” från vilket parti en talman ska hämtas.
– Alliansen är efter valet det största sammanhållna blocket i riksdagen, säger han.

1 tim
Anders Ygeman på dagens pressträff. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansvalet

S röstar på V:s kandidat till andre vice talman: ”Björn Söder är inte lämplig”

Socialdemokraterna kommer att rösta på Vänsterpartiets kandidat Lotta Johnsson Fornarve till posten som andra vice talman. Det beskedet ger gruppledaren Anders Ygeman på en pressträff, bara en halvtimme före uppropet i Sveriges riksdag. Sannolikt betyder det att SD:s Björn Söder inte blir vald.
Ygeman kritiserar SD för att försöka rangordna människor.
– Ett sådant parti och en sådan person är inte lämplig att vara talman. Vi kommer inte att bidra till detta.
Ygeman säger också att S ”envist” försökt upprätthålla praxis i talmansvalet men att M brutit mot den genom att välkomna SD:s stöd i valet av Alliansens kandidat till talmansposten, Andreas Norlén (M).
– Man kan inte räkna med att bli vald utifrån principer man inte själv följer, säger Ygeman.

1 tim
Jimmie Åkesson.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansvalet

Jimmie Åkesson: ”Jag ser det som en bestraffning”

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att han ”beklagar” Socialdemokraternas beslut att rösta för V-kandidaten Lotta Johnsson Fornarve till posten som andre vice talman i riksdagen. Han säger också att han hoppas att de borgerliga fortsätter att upprätthålla praxis.
– Socialdemokraterna säger alltid att de står upp för praxis, men nu verkar inte praxis passa dem. Jag beklagar det. Jag ser det som en bestraffning, sa han enligt nyhetsbyrån Direkt.
Åkesson vädjar till borgerliga ledamöter att rösta för Björn Söder som andre vice talman, och inte lägga ner sina röster i den slutna omröstningen.
– Vi har meddelat att vi stödjer Moderaternas kandidat till talmansposten, säger Åkesson om SD:s stöd för Andreas Norlén som talman.
Åkesson tycker att de borgerliga borde kvittera det stödet genom att rösta för Söder när denne utmanas av V:s kandidat.

1 tim
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Röster om valet
Björn Söder.  Per Groth / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om valet

Analys: En markering mot både SD och Alliansen

Socialdemokraterna kommer att rösta på Vänsterpartiets kandidat till posten som andre vice talman framför Sverigedemokraternas Björn Söder. Det meddelade Anders Ygeman före uppropet i riksdagen.
Enligt SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein innehåller budskapet två markeringar.
– Det är en markering mot SD:s kandidat och det är en markering mot att Alliansen bryter praxis, sa hon i SVT:s sändning inför beskedet.
Ekots Thomas Ramberg säger att Söders möjlighet att bli återvald ”har krympt drastiskt” efter S besked.

1 tim
Jonas Sjöstedt Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om valet

Sjöstedt: ”Maktens ord kan ge mer rasism på gatan”

Opinion Vänsterpartiet lade fram sin egen kandidat till posten som andre vice talman i strid med rådande praxis. Det för att stoppa SD:s kandidat Björn Söder från att bli kvar på posten.
Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt skriver på Twitter att ”maktens ord kan leda till mer rasism på gatan”. Han fortsätter:
”Rasistiska partier får sällan politisk makt av egen kraft. Nästan alltid lyfts de in på maktpositioner av den traditionella högern. Det är ett val, det behöver inte göras.”
Samtidigt skriver V:s partisekreterare Aron Etzler att SD har rätt att försöka vinna en majoritet för sina åsikter men att ”det vore också anständigt om de kunde acceptera att det är majoritetens rättighet att inte vilja se dem på maktpositioner”.

2 tim
Partiledarna i debatt inför valet. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Röster om valet

”Ta väl vara på de fyra åren – folket förväntar sig det”

Opinion Det svåra parlamentariska läget och talmansvalet lyfts på ledarsidorna i dag – men några höjer också blicken mot utmaningar som väntar under mandatperioden.
Sydsvenskans ledare vill se ett mindre konfrontativt politiskt klimat framöver. På hemmaplan får den nya riksdagen och regeringen ta itu med skolan, bostadsbristen och skattesystemet. Samtidigt hägrar ett nytt presidentval i USA under mandatperioden och Vladimir Putin fortsätter att så splittring, skriver ledaren som avslutar med en hälsning till de nya ledamöterna i riksdagen: ”Ta väl vara på de fyra åren. Svenska folket, det folk varifrån all er makt utgår, förväntar sig det.”
Folkbladets Widar Andersson skriver i en ledare att S fixering vid SD är ”osund”. Han är kritisk till hur ”plakataktivism” i V och MP lett till att partierna vill kuppa bort en talman från SD. ”Det vore bedrövligt om S - eller för den delen C och L - visade det dåliga omdömet att ansluta till plakateriet.”

4 tim
Läs mer om Valet 2018
Abdulla Yamin vid en vallokal i går. AHMED SHURAU / AFP
Valet i Maldiverna

Maldivernas president erkänner sig besegrad

Efter oppositionens skrällseger i Maldiverna erkänner sig landets sittande president Abdulla Yamin besegrad.
– Jag erkänner nederlaget och kommer att se till att övergången blir smidig, säger Yamin i ett tv-sänt tal enligt AFP.
Oppositionens kandidat Ibrahim Mohamed Solih tog hem 58,3 procent av rösterna.
Den hårdföra presidenten Yamin väntades behålla makten och internationella valorgan varnade för valfusk. Sedan han tog makten 2013 har han fängslat flera politiska motståndare.

1 tim
Ibrahim Mohamed Solih.  ASHWA FAHEEM / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Maldiverna

Valskräll i Maldiverna – oppositionen segrade

Ibrahim Mohamed Solih, oppositionens gemensamma kandidat, vinner överraskande valet i Maldiverna. Efter att 92 procent av rösterna räknats har Solih fått 16 procent fler röster än den sittande presidenten Abdulla Yamin, skriver Reuters.
Resultatet är något av en skräll. Den hårdföra presidenten Yamin väntades behålla makten sedan internationella valorgan varnat för valfusk. Sedan han tog makten 2013 har han fängslat flera politiska motståndare och så sent som i går gjorde polisen ett tillslag i oppositionens kampanjhögkvarter.
Ibrahim Mohamed Solih uppmanar nu Yamin att acceptera valresultatet.
– Jag ber Yamin att respektera folkets önskan så att vi kan få en fredlig och lugn maktövergång, säger han i ett tv-sänt segertal enligt AFP.

Igår 19:22
Valarbetare räknar rösterna.  ASHWA FAHEEM / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Maldiverna

Hårdför ledare tros behålla makten i Maldiverna

Vallokalerna har nu stängt i det omstridda presidentvalet i Maldiverna, där den hårdföre Abdulla Yamin väntas behålla makten.
Oppositionen och internationella valorgan har lyft risken för valfusk och pekat på upprepade tillslag mot Yamins motståndare.
På lördagskvällen gjorde polisen ett tillslag i oppositionens kampanjhögkvarter. Tillslaget fick valkommissionen att förlänga valet med tre timmar – och enligt valmyndigheterna var röstdeltagandet i dag högt.
Mot presidenten står oppositionens gemensamma kandidat Ibrahim Mohamed Solih.
– Låt röstandet avslutas fredligt och låt folket avgöra vad det vill ha. Folket hungrar efter förändring, sa han på lördagen.
Ett preliminärt valresultat väntas vid 21-tiden svensk tid.

Igår 16:12
Läs mer om Valet i Maldiverna
Jean Claude Arnault, den så kallade Kulturprofilen, anländer till Stockholm tingsrätt under måndagen. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Arnault

Arnaults advokat: ”Har framkommit en bild”

I dag hålls den sista rättegångsdagen i målet mot den så kallade Kulturprofilen, Jean-Claude Arnault, som misstänks för två våldtäkter. Hans advokat Björn Hurtig sa i torsdags att det ”framkommit en bild” som han tänkte berätta om under slutpläderingen.
– Jag tycker att det på en punkt har blivit en samstämmig bild och den kan jag tyvärr inte berätta för dig vad den är. I övrigt tycker jag att det spretar, sa Hurtig till TT.
Arnault nekar till brott.

2 tim
Börshuset i Stockholm.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Arnault

Analys: Rättegången kastar skugga över Akademien

Samtidigt som rättegången mot Jean-Claude Arnault pågår är det under kvällen också dags för höstens tredje sammankomst i Svenska Akademien, till vilken Arnault har haft mycket nära band. Kulturnytts Mattias Berg säger i en kommentar att rättssaken och sammankomsten är två helt skilda händelser – men ändå inte.
– Samtidigt kastar ju rättegången någon sorts slagskugga över Akademien – den återför krisen till själva ursprunget, nämligen den interna konflikten kring behandlingen av hela den här frågan.
I Expressen skriver Fredrik Sjöshult att Arnault sannolikt kommer att frias på grund av bevisläget, då våldtäkterna han är anklagad för ska ha begåtts 2011. Han skriver samtidigt att domen lär visa att Arnault inte friats eller fällt på grund av sin bakgrund i kultureliten.

20 sep
Läs mer om Anklagelserna mot Arnault
Brexit Storbritanniens framtid
Paul Grover / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Hög press på May om att komma med ”plan B”

Theresa Mays misslyckade försök att få igenom sin brexitplan bland EU-ledarna sätter press på Storbritanniens premiärminister att komma med en ”plan B”, skriver Al Jazeera.
När Mays kabinett träffas i dag väntas flera medlemmar kräva att hon tar fram en ny plan.
Flera ledande brexitförespråkare trycker på för att få May att släppa sitt så kallade Chequers-förslag och i stället gå vidare med ett nytt frihandelsavtal, skriver The Guardian.
Migrationen väntas bli en av huvudfrågorna under mötet och May förväntas argumentera för hårda kontroller.

2 tim
Jeremy Corbyn, Labours partiledare (mitten). HANNAH MCKAY / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Motvillig Labourledning öppnar för nyval om brexit

Det brittiska oppositionspartiet Labour väntas öppna för ny folkomröstning om brexit, skriver Reuters. Detta efter att ha gett bifall åt en motion som ”lämnar alla alternativ på bordet” efter fem timmars debatt på söndagskvällen.
Motionen är dock inget som i grunden ändrar Labourledaren Jeremy Corbyns hållning. Han vill helst ha en allmän folkomröstning i form av ett nyval om regeringsmakten snarare än en brexitomröstning.
– Där kan en bred debatt äga rum och därefter kan ett parti väljas att sköta förhandlingarna, säger Labours andreman John McDonnell till Sky News.

2 tim
Läs mer om Brexit

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund