USA:s finansminister Steven Mnuchin under WEF-mötet i Davos. DENIS BALIBOUSE / TT NYHETSBYRÅN
Frihandelns framtid

Mnuchin: Kan snart påbörja nästa fas i handelssamtal

USA väntas inleda samtal om fas 2-avtal med Kina inom kort, sa finansminister Steven Mnuchin på fredagen enligt Reuters. Enligt Mnuchin ska även Kina vara med på tåget.

– Jag gissar att de kommer att överväga att undgå fler tullar som del av sitt köpprogram, sa han enligt nyhetsbyrån.

Kina har lovat att köpa amerikanska varor och tjänster för ytterligare 200 miljarder dollar.

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska åtgärderna
Statsminister Stefan Löfven (S). Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Regeringen får igenom omstridd lag om mer makt

Regeringen får igenom den omdiskuterade lagen om mer makt efter dagens förhandlingar, rapporterar TT. Syftet med lagen är att snabbare kunna fatta beslut, utan krav på godkännande i riksdagen.

– Vi är väldigt nöjda, nu har regeringen fått ett brett stöd för lagstiftning, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt till nyhetsbyrån.

Moderaterna har de senaste dagarna haft invändningar mot förslaget. Men både partiledare Ulf Kristersson Jonas Sjöstedt säger att regeringen har lyssnat på oppositionens och Lagrådets synpunkter. Bland annat har regeringen gått oppositionen till mötes när det gäller riksdagens kontrollfunktion – att riksdagen ska ta ställning till varje ny befogenhet.

2 tim
Uteservering på Medborgarplatsen i Stockholm.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Alla verkar inte förstå att reglerna gäller utomhus”

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror inte att alla har förstått reglerna kring trängsel på restauranger och barer, säger han under Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens.

– Reglerna gäller även uteserveringar, vilket inte alla verkar ha uppfattat.

Även under måndagens pressträff betonade Tegnell att restauranger har samma skyldighet att hålla avstånd mellan sina gäster ute som inne. Under helgen har bilder cirkulerat i sociala medier på överfulla uteserveringar.

Totalt har 591 svenskar dött i covid-19 och 7 693 personer bekräftats smittade, enligt den senaste uppdateringen.

20 min
Eva Nordmark  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen sänker kraven på svensk skyddsutrustning

Regeringen sänker kraven på skyddsutrustning som får användas inom vården, rapporterar TV4 Nyheterna och SVT Nyheter.

Hittills har man bara godkänt utrustning med en så kallad CE-märkning. Från och med i dag ger regeringen Arbetsmiljöverket i uppdrag att ta fram ett snabbspår för att kunna godkänna skyddsutrustning utan denna märkning.

– Jag tycker inte man ska se det som en kovändning, utan som en krisåtgärd, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till TV4.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Cyklist i London har en skylt med budskapet ”Be för Boris”. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Talesperson: Johnson stabil och är vid gott mod

Senare i dag kommer det att komma en uppdatering om covid-19-sjuke Boris Johnsons hälsotillstånd, skriver Reuters. Han vårdas fortfarande på intensivvårdsavdelning i London.

– Premiärministern var stabil över natten och är fortfarande vid gott mod. Han får andningsstöd men andas utan annan hjälp, säger talespersonen till reportrar på tisdagseftermiddagen.

Drottningen har senaste tiden fått regelbundna uppdateringar om premiärministerns hälsa.

33 min
Blomleverans till 10 Downing Street. SIMON DAWSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Johnson har fått syrgas – ligger inte i respirator”

Hälsoläget för brittiske premiärministern Boris Johnson är oförändrat, uppger två källor för Reuters. I går kväll togs han in på intensivvårdsavdelning på St Thomas' Hospital i London där han på tisdagsmorgonen fortfarande vårdas.

Enligt Sky News ska han ha haft andningssvårigheter. Kabinettministern Michael Gove säger till LBC att Johnson fått syrgasbehandling, men inte ligger i respirator.

Utrikesminister Dominic Raab har gått in i Johnsons ställe.

– Regeringens arbete kommer att fortsätta, säger Raab enligt AFP.

4 tim
Boris Johnson - / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Andra ministrar frustrerade när sjuk Boris Johnson fortsatte att styra

Andra ministrar i Boris Johnsons regering blev allt mer frustrerade när deras sjuka premiärminister fortsatte att jobba från sjuksängen, uppger källor för The Guardian.

– Han blev inte bättre. I själva verket hade han blivit sämre, säger en källa till tidningen.

I stället ville många att Johnson redan då skulle lämna över ledarrollen. Nu tar utrikesminister Dominic Raab över premiärministerrollen när Johnson intensivvårdas på sjukhus i London.

Idag 05:07
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Liverpools Adam Lallana, till vänster, har ett kontrakt som i nuläget går ut den 30 juni i sommar. RUSSELL CHEYNE / BILDBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Fifas krisplan: Kontrakt och transferfönster ska flyttas

Nuvarande fotbollssäsonger ska spelas färdigt om det går, spelarkontrakt och transferfönster kommer att flyttas fram och förlängas om det behövs. Så ser det internationella fotbollsförbundet Fifas plan för fotbollen ut, visar dokument som Sportbladet tagit del av.

Under dagen kommer Fifa att offentliggöra sina nya riktlinjer och regeländringar. Utgångspunkten är att pågående säsonger ska spelas klart och ges företräde framför kommande.

20 min
Helena Kopp Kallner/illustrationsbild.  TT
undefined

Gynekologen: Belasta inte vården – bli inte gravid nu

Läkaren och gynekologen Helena Kopp Kallner tycker att den som kan bör planera sin graviditet till ett senare tillfälle för att undvika att belasta vården under coronakrisen, säger hon i en intervju i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Vi vill ju gärna att en graviditet ska vara något positivt. Att bli gravid i dag tror jag ger mycket oro.

Hon säger att hon förstår att det är orimligt för den som vill ha barn att vänta i ett år – men föreslår att avvakta åtminstone några månader och se hur smittspridningen utvecklas.

Kopp Kallner säger också att man inom vården misstänker att de som blivit oönskat gravida drar sig för att göra abort just nu. Hennes råd till dessa är att inte vänta: ”Abort är akutvård.”

2 tim
Omar, Ali och Mohammad Allatif. SVT
undefined

Omar, 10, och Ali, 7, handlar mat åt folk i riskgrupper

Bröderna Omar och Ali Allatif, 10 respektive 7 år, ägnar numera fritiden åt att tillsammans med sin pappa handla åt personer i riskgrupper, enligt ett reportage i SVT.

– De skriver vad de vill ha och sen så skriver vi det på en lapp, säger Omar. Om det är viktiga saker som Alvedon eller så, då handlar vi det direkt.

Marie-Louise Lindström är en av de personer som fått hjälp med matkassar av familjen. Hon lovordar initiativet: ”Det är perfekt!”

Idag 05:12
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Skylt vid förskola/Erna Solberg. TT
Coronaviruset Smittan i Norden

Källor: Norska skolor öppnar inte efter påsk

Norska skolor och förskolor kommer inte att öppna igen direkt efter påsk, enligt källor till NRK.

Norge har redan förlängt sina restriktioner för att få bukt med coronaspridningen en gång. Nuvarande begränsningar gäller fram till den 13 april, det vill säga annandag påsk.

I en intervju med Bergens Tidende säger statsminister Erna Solberg att många beslut nu fattas under extrem osäkerhet.

– Vi kommer att göra fel.

Klockan 16 på tisdagen kommer Solberg att informera om vilka restriktioner som kommer att gälla under dagarna och veckorna efter påsk.

1 tim
Illustrationsbild/Gränsen mellan Finland och Sverige. TT
undefined

Finland skärper gränsregler mot Sverige och Norge

Finlands regering skärper sina gränskontroller mot Sverige och Norge och målet är att minska rörligheten över gränserna, rapporterar flera medier.

Åland är en av regionerna som drabbas. Passagerarfärjorna till och från Sverige uppmanas att inte sälja personbiljetter från påsk fram till 13 maj. Svensk vårdpersonal som pendlar till ön måste vara i karantän i två veckor, något som täcks upp med resurser från finska fastlandet, skriver HBL.

Även Tornedalen påverkas, både svenska och finska. Runt 3 000 arbetspendlare drabbas, men i området görs ett undantag för vårdpersonal som får röra sig fritt över gränsen och utan karantän.

6 tim
Mette Frederiksen. Arkivbild. Ida Guldbaek Arentsen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Danmark öppnar förskolor och skolor efter påsk

Danmark planerar att öppna förskolor och skolor upp till femte klass efter påsk. Det säger statsminister Mette Frederiksen på en presskonferens enligt danska DR. Hon menar att öppningen är baserad på hälsomyndigheternas bedömningar av coronavirusläget.

– Men öppnandet är under förutsättning att alla fortsätter hålla avståndet och tvättar händerna, säger Mette Frederiksen.

Hon understryker samtidigt att allt inte kommer kunna återgå till det normala än – och att danskarna kommer behöva leva med begränsningarna i vardagen i ”många månader framöver”.

– Vi kommer kanske behöva vänja oss vid det här, säger statsministern.

Igår 18:15
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Fakta om smittan
Karta över virusspridningen i Sverige/Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i förgrunden och statsepidemiolog Anders Tegnell i bakgrunden. Folkhälsomyndigheten/TT
Coronaviruset Fakta om smittan

Sverigekollen: Detta händer i landet – region för region

Totalt har 7 693 fall av coronaviruset konstaterats i Sverige. Hittills har 591 personer dött.

Nedan bryter Omni ner siffrorna och kollar närmare på den senaste utvecklingen i regionerna. Längre ner lyfts också tre positiva initiativ från olika platser i landet i coronakrisens spår.

Statistiken uppdaterades av Omni klockan 14.15 tisdag 7 april och utgår från Folkhälsomyndighetens officiella uppgifter. Myndighetens uppdaterade siffror offentliggörs 14.00 varje dag.

36 min
WHO
undefined

Över en miljon smittade – totalt nära 70 000 döda

Antalet smittade av coronaviruset har nått 1 210 956, skriver WHO i sin senaste dygnsrapport. 77 200 nya bekräftade smittfall registrerades under det senaste dygnet. 4 810 personer dog, vilket innebär att dödssiffran globalt är 67 594.

Siffrorna kommer från WHO:s senaste dygnsrapport som har en viss eftersläpning. Den kan därför skilja sig från andra rapporter om siffror.

Eftersom siffrorna över antalet smittade bara gäller konstaterade fall kan det faktiska antalet smittade vara högre. Med tanke på att länder mäter på olika sätt kan siffrorna också vara svåra att jämföra mellan länder.

Uppgifterna ovan kommer från WHO:s senaste dagliga uppdatering för den 6 april. Nedan går Omni igenom den senaste statistiken om smittans utbredning.

Texten uppdaterades i Omni den 7 april klockan 06.20.

Idag 04:19
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska jobben
Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska jobben

Ikea: Intäkterna kommer rasa med tiotals miljarder

Ikea har fått stänga merparten av sina 400 butiker runt om i världen på grund av coronaviruset, skriver DN.

Detta slår hårt mot möbeljättens intäkter och Jesper Brodin, vd för Ingka Group, säger att de vissa veckor sett intäkterna minska med upp emot 70 procent.

Ikea räknar med att omsättningen ska minska med tiotals miljarder i år, skriver DN och lägger till att butikerna och varuhusen omsatte runt 396 miljarder i fjol.

Brodin vill inte uttrycka det som att 2020 är ett förlorat år.

– Vad vi pratar om är hur vi kan säkra så många jobb så länge som möjligt, säger han.

2 tim
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: ”Tydligt att timanställda är utsatta”

Över 25 000 svenskar skrev in sig som arbetslösa i förra veckan, visar Arbetsförmedlingens veckostatistik som presenterades på måndagen.

”Det blir tydligt att särskilt utsatta är timanställda eller de som jobbar i mindre företag inom servicenäringen som fått gå på dagen”, skriver Johanna Cervenka, ekonomikommentator på SVT i en analys.

DI:s analytiker Viktor Munkhammar skriver i en kommentar att det lär bli värre innan det blir bättre och varnar för att ”en utdragen kris bygger upp stora grupper latenta arbetslösa”.

”I ett sådant scenario innebär de ruggiga siffrorna som tickar in från Arbetsförmedlingen snarare en skönmålning av läget”, skriver han i tidningen.

Igår 21:04
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Kina
 Johan Björnfot. Privat/TT
Coronaviruset Smittan i Kina

Johan i karantän i 75 dagar: Längtar efter uteservering

Svenske Johan Björnfot har suttit i karantän i kinesiska Wuhan sedan 23 januari – nu hoppas han snart får börja röra sig obehindrat i miljonstaden igen.

– Att bara kunna gå till en uteservering och köpa en kaffe, det kommer kännas som en av de bästa upplevelserna i mitt liv. Jag ser så otroligt fram emot att få gå fritt ute, säger han till Aftonbladet.

I nuläget måste Johan Björnfot och alla andra Wuhanbor visa upp en grön hälsokod i en app för att styrka att de är friska.

1 tim
Barn i Peking leker. Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ny milstolpe i Kina: Inga nya döda senaste dygnet

Kina rapporterar noll nya dödsfall till följd av coronaviruset det senaste dygnet. Det är första gången det sker sedan landet började presentera siffror i januari, skriver AFP.

Samtidigt anklagas Kina fortfarande för att underrapportera de ”verkliga” siffrorna när det gäller smittade och döda – något regeringen bestämt förnekar. Bland annat har Donald Trump sagt att Kina mörklägger siffror.

På tisdagen rapporterades 32 nya fall av smittan. Samtliga var importerade.

3 tim
Tåg i Hubei, Kina NOEL CELIS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Friska kan lämna Wuhan i natt – krav på grön kod

Nu börjar Wuhan vakna till liv efter att kinesiska miljonstadens invånare varit instängda i sina bostäder sedan 23 januari på grund av coronavirusets spridning. Natten mot onsdagen kommer friska kunna resa ut ur staden.

Men för att tillåtas göra det behövs en grön hälsokod i appen Alipay, något som kritiserats av människorättsorganisationer. Det kommer fortfarande att finnas kraftiga restriktioner och endast en person från varje hushåll får röra sig ute i samhället två timmar åt gången.

För första gången sedan januari har Kina under tisdagen inte registrerat några nya döda.

Idag 04:12
Läs mer om Coronaviruset